Gazete Vatan Logo

EYT için kulislerde konuşulan maaş detayı ortaya çıktı! Toplu ödeme olacak

EYT ile ilgili milyonlarca vatandaşı heyecanlandıran kulis bilgisi ortaya çıktı. EYT'li vatandaşların merak ettiği ilk ödeme ve toplu maaş konusu ile ilgili detaylar tek tek aktarıldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, EYT ile ilgili 2,5 milyona yakın vatandaşı ilgilendiren ayrıntıları açıklayarak emekliliği öne çekmek ile ilgili tüyolardan bahsetti.

EYT için kulislerde konuşulan maaş detayı ortaya çıktı! Toplu ödeme olacak

ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte 23 yıldır beklenen EYT meselesi çözüme kavuştu. 18 yaşını doldurmuş olan ve ilk sigorta tarihi 9 Eylül 1999 öncesi olan; SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamında olan tüm çalışanlar emekli olabilecek. Öte yandan EYT düzenlemesinin hangi detayları içereceği milyonlarca vatandaş tarafından merak konusu oluyor. EYT ile ilgili milyonları ilgilendiren kulis bilgilerini Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz açıkladı. İşte EYT'li milyonları heyecanlandıran detaylar...

"EYT İLE İLGİLİ ÇOK SAYIDA TALEP ORTAYA ÇIKTI"

EYT süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, 23 yıl sonra EYT meselesinin çözüldüğüne vurgu yaparak, "23 yıl sonra EYT ile ilgili talepler tam anlamıyla karşılanmış oldu. Fakat EYT düzenlemesiyle ilgili yine de birçok talep  oluştu. Bu taleplere baktığımız zaman ise kademe kademe gidecek olursak. Çırak ve stajyerlerin, 2001-2002'deki ast subayların, memurların, deprem mağdurlarının talepleri olduğunu görüyoruz. Ben kademe kademe de bu konuların çözüleceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"TALEPLER KOMİSYONLARDA ÇÖZÜLECEK"

EYT ile ilgili taleplerden bahseden Yılmaz, "Bununla ilgili süreç yasa teklifi Meclis'e geldiği zaman gerekli olan düzenlemeler alt ve üst komisyonlarda tartışılacak. Belki de saydığımız bu beklentiler yasa teklifinin içerisinde de olabilir. Yasa teklifinin içerisinde olmadığı taktirde komisyonlarda ve Meclis'te bu istekler cevap bulabilir. Bununla ilgili daha net bilgiyi yasanın Meclis'e çıkmasıyla verebiliriz." dedi.

"EMEKLİLİĞİ ERKENE ÇEKİYOR" 

EYT'lilerin daha erken emekli olması için 11 çeşit borçlanmanın söz konusu olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Şuanda 11 taneye yakın borçlanma konusu var. Bunlar askerlik, doğum, memurların ücretsiz izni, yurtdışı borçlanması, doktora, avukatların staj, grev lokavtta geçen süreler, seçim kanunlarına göre görevlerinden istifa edipte seçime girmek için geçirilen o 3 ayın borçlanması şeklinde sıralanıyor. Ayrıca 2011 yılında 6111 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Ve 2011'den sonra kısmi olarak çalışanlarla ilgili borçlanma hakkı var. Bir de çok eski bir kanunumuz var 1920'li yıllardan 1416 sayılı ecnebi memleketlerde gönderilen başarılı öğrencilerin 18 yaşından sonraki dönemlerinin borçlanması var. Bu saydıklarımızın hepsinin kendi içlerinde farklı farklı kuralları mevcut. Ama en basitinden askerlik borçlanmasında ilk önce askere gidip sonra sigorta başladıysa silah altında kaldınız süre boyunca emeklilik tarihi geriye doğru çekiyor. Borçlanma ile bu avantajlara sahip olunabiliyor." ifadelerini kullandı.

EYT'Lİ İLK MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK? OCAK MÜJDESİ VERİLDİ

EYT'li vatandaşların ne zaman ilk maaşlarını alacaklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yılmaz, "EYT ile ilgili yasa teklifinin Meclis'e Ocak ayının ilk haftası gelmesi bekleniyor. Ayın 15'ine kadar da Meclis'ten hızlı bir şekilde geçeceğini düşünüyoruz. Sonrasında sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilecek, onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak. EYT yasası Resmi Gazete'de yayımlandığı gün itibarıyla yürürlüğe girecek. Ocak ayında saymış olduğumuz aşamalar gerçekleştikten sonrasında vatandaş tahsis talebini verdiği ayı takip eden aydan itibaren maaş bağlanacak. Ocak'ta bu süreç tamamlanırsa ilk maaşlar Şubat ayı itibarıyla hesaplara yatmaya başlar. Ama almış olduğumuz kulis bilgilerine göre Ocak ayından bu tarafa bir mağduriyet oluşturulmamasıyla ilgili Ocak ayının da sisteme dahil olacağıyla ilgili duyumlar var." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

"TOPLU PARA HESAPLARA YATACAK"

Yılmaz, EYT yasanını geçmesinden sonra emekli olma sürecinin uzaması sebebiyle vatandaşın toplu maaş almaya hak kazanacağını ifade ederek, "Vatandaş yasanın yürürlüğe girmesinden sonra tüm şartları karşılayıp tahsis talebini Ocak ayında iletirse Şubat ayı itibarıyla maaşını almaya hak kazanacak.  Eğer talebi Nisan ayında sonuçlanırsa Şubat, Mart, Nisan ayı emekli maaşını toplu halde alma hakkına sahip olacak. Ama süre veya primde eksikliği olan kişiler ne zaman şartları tamamlarsa o zaman başvuruyu yapacaklar ve takip eden ayda emekli maaşını almaya hak kazanacaklar." dedi. 

Haberin Devamı