Gazete Vatan Logo

İşe giriş ve işten ayrılmada dikkat edilmesi gerekenler!

Hem yeni işe başlama hem de işten ayrılma anı yasal olarak dikkatle adım atmanız gereken kritik bir süreçtir. Hakları bilmek çalışanın zarar uğramasının önüne geçebilir. Her iki durumda da dikkat edilmesi gereken kritik noktalar bulunuyor. Özellikle çalışanın yükümlülükleri ve işverenin de yerine getirmesi gereken bazı yasal sorumluluklar var. Peki, İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir? İşe giriş ve çıkış ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler neler? İşten ayrılma ihbar süresi kaç gün? Sigortalılık ne zaman sona erer? İşte tüm detaylar…

İşe giriş ve işten ayrılmada dikkat edilmesi gerekenler!

Nedeniniz ne olursa olsun hem işten ayrılmada hem de yeni iş ile ilgili kariyerinizin en önemli kararını verirken yasal haklarınızı bilmek zarara uğramanızı engeller. Sigortalıların hem işe girişte hem de işten ayrılırken dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Her iki durumda süreci doğru yönetmek elinizde. Peki, Çalışanlar için işe giriş ve işten ayrılmada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir? İşe girişte bildirim süresi ne zaman başlar? İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir? Sigortalılık ne zaman sona erer? İşte detaylar…

İŞE GİRİŞ VE İŞTEN AYRILIŞ SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

1- İşverenler çalıştırdıkları veya çalıştıracakları kişileri en geç ne zaman kuruma bildirmek zorundadır?

5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında hizmet akdine tabi sigortalı sayılanlar, çalışmaya, meslekî ve teknik eğitime, meslekî ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimine, staja veya bursiyer olarak göreve başladıkları tarihten en geç bir gün önce Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” ile işverenleri tarafından Kuruma bildirilirler.

Haberin Devamı

2- İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar kişileri için işe giriş bildirgesi en geç ne zaman kuruma verilebilir?

İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin işverenleri tarafından en geç sigortalıların çalışmaya başladığı gün Kuruma verilmesi gerekmektedir.

3- Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarında sefer esnasında İşe başlatılan sigortalılar kuruma en geç ne zaman bildirilebilirler?

Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında işe alınan sigortalıların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde kuruma bildirilmeleri gerekmektedir.

4- İlk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların bildirimi ne zaman yapılabilir?

Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi veren işyerlerinde, sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde işe alınacakların sigortalı işe giriş bildirgesi en geç işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

5- Sigortalıların kendilerini kuruma bildirmesi mümkün müdür?

4/a kapsamında çalışan sigortalılar, çalışmaya başladıklarını, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı bildirim belgesi (EK-9) ile doğrudan veya internet ya da benzeri ortamda Kuruma bildirebilirler.

6- 4/a kapsamında sigortalılık ne zaman sona erer?

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren sona ermektedir.

7-Sigortalı işten ayrılış bildirgesi ne zaman verilir?

Sigortalılığı bu şekilde sona eren kişiler için işverenlerin işten ayrılış tarihini takip eden on gün içinde Kuruma sigortalı işten ayrılış bildirgesi (EK-10) ile bildirilmeleri gerekmektedir.