Gazete Vatan Logo

Çalışan anneye yarım iş tam maaş | Yarım çalışma ödeneği kaç ay ödenir?

Kadınların iş hayatından kopmaması için birçok destek sağlanıyor. Kadınlara sağlanan bu desteklerden biri de ‘’yarım gün tam maaş’’ yasasıdır. Anneler doğum izinlerinin bitmesinden sonra istedikleri taktirde bu yasadan yararlanabiliyor. Maaşın yarısını işveren yarısını da İŞKUR ödeneği tarafından veriliyor. Bu ödenek asgari ücrete yapılan zamdan sonra arttı. Peki, yarım çalışma ödeneği kaç ay ödenir? İşte çalışan anneye yarım iş tam maaş yasası hakkında merak edilenler…

Çalışan anneye yarım iş tam maaş | Yarım çalışma ödeneği kaç ay ödenir?

Anneler doğum sonrası iş hayatından kopmasınlar diye bazı haklar tanınmış ve bu haklar yasalarca güvence altına alınmıştır. Çalışan anneleri destekleme haklarından biri ise yarım iş tam maaş yasasıdır. Anneler doğumdan sonra yarım gün çalışarak tam maaş alabiliyor. Doğum izninden sonra 180 güne varan süreyle maaş veriliyor. Yarım çalışma ödeneği kaç ay ödenir? Yarım çalışma ödeneği ne kadar? İşte detaylar…

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KAÇ AY ÖDENİR?

Anneler çocuk sayısına göre analık izinleri bittikten sonra birinci çocuk için 60, ikinci çocukta 120, üçüncü çocukta ise 180 gün yarım çalışabiliyor. Çoklu doğumlarda bu süreye 30 gün ekleniyor. Çocuğun engelli doğması durumunda ise, süre 360 güne çıkıyor.

En fala ne kadar süre ödenir?

İşveren bu süre boyunca yarım maaş öderken, anneye İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği de veriliyor. Ödemeler birinci çocukta 30 gün, ikinci çocukta 60 gün ve sonraki doğumlarda 90 gün olarak yapılıyor. Çocuğun engelli doğması durumunda 180 gün, çoklu doğumlarda ilave edilen 30 gün için yarım çalışma ödeneği ödenir.

ŞARTLAR NELER?
* İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,
* Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması,
* Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekiyor.

Haberin Devamı

NE KADAR ÖDENİYOR?

Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, kişinin çalıştığı işte aldığı ücret ne olursa olsun, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır.

2020 için asgari ücretin brüt miktarı 2.943 lira oldu. Günlük tutar ise 98.10 TL.

Bir aylık yarım çalışma ödeneği ise 98.10 X 15 gün hesabıyla 1.471 lira 50 kuruş.

İlk çocuğunu dünyaya getiren bir anne damga vergisi hariç toplamda 2 bin 943 lira ödenek verilir. Bundan binde 7.59 oranında vergi kesildiğinde eline geçecek para 2 bin 920 lira 67 kuruştur.

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEREDEN ALINIR?

Haberin Devamı

Yarım çalışma ödeneği herhangi bir PTT şubesinden kimlikle alınabilir.