Gazete Vatan Logo

Çaktırmadan ürettik

Ford Otosan, hükümetin ‘Hafif ticarinin yanında binek oto da üretin’ çağrısına dolaylı yoldan yanıt verdi

Genel Müdür Haydar Yenigün, Tourneo Custom’la üçüncü çeyrekte yeni bir segmente giriş yapacaklarını belirterek, “Çaktırmadan Gölcük’te binek oto ürettik. Çok kaliteli ve konforlu oldu” dedi.

Ford Otosan, 1 milyar doların üzerinde yatırımla ortaya çıkaracağı 3 yeni modelin ilkinin sır perdesini Cenevre Otomobil Fuarı’nda kaldırdı. Şirket, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla satışa sunacağı Tourneo Custom ile Avrupa Birliği’ne (AB) yayılan borç krizi riskini atlatmayı hedefliyor. Şirket, yeni modeliyle 30 yeni pazarı daha keşfedecek.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kocaeli fabrikasında bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla seri üretimine başlanacak Tourneo Custom modeliyle Ford’un yeni bir sınıfa girdiğini belirterek, “Aracın üzerinde 2.5 yıldır çalışıyoruz. Tourneo Costom çok kaliteli ve şık oldu. İç mekanı tamamen binek otomobil konforunda. Rakiplerimizin üzerinde performans göstereceğimize inanıyorum” diye konuştu.

90 ülkeye ihraç edecek

Tourneo Custom’ın binek otomobilden farksız olduğunun altını çizen Yenigün, şöyle devam etti:

“Esasında biz çaktırmadan binek otomobil üretmiş olduk. Tourneo Custom Concept’te Microsoft’un tüketicilerin hayatını kolaylaştıracak SYNCTM teknolojisi de yer alacak. SYNCTM, internete bağlanmaktan kendi kendine acil yardım çağrısında bulunmaya kadar kullanıcısına çok farklı özellikler sunuyor. SYNCTM, neredeyse her dili anlıyor ve konuşuyor. 10 bin komutu anlayan sisteme istediğiniz şarkıyı söyleyip dinleyebilir, klimanızı açtırabilir veya cep telefonundan numara söyleyip arayabilirsiniz. Aracın kısa ve uzun şasisi olacak. 2012’nin üçüncü çeyreğinde piyasaya sunacağız. İsmi o dönemde belki değiştirebiliriz ama şimdilik binek versiyonunu Custom ticari araç versiyonunu Tourneo olarak adlandırdık. Bu yıl 24 bin Tourneo Custom satmayı hedefliyoruz.”

Tourneo Custom’ın Ford Otosan’a yeni pazarlar açacağını ifade eden Haydar Yenigün, “Halihazırda 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. Tourneo Custom Concept’le ihracat pazarlarımızı 90’a yükselteceğiz. Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelere gireceğiz” diye konuştu.

Yenigün, Transit’in yenisinin de 2013’te piyasaya sunulacağını ifade ederek, “Modellerin üretim dağılımını yaparsak, Transit ve Tourneo Custom’dan toplam 290 bin adet üretiriz. 170 bin adedi Transit olur. Mini hafif ticari aracımızdan da 100-110 bin adetlik üretime ularışız. Böylece Ford Otosan’ın toplam üretimi 420 bin adet olur” dedi.

Mini hafif ticari için geri sayım 26 Mart’ta

Haydar Yenigün, yeni mini hafif ticari aracın üretileceği fabrikanın temelinin 26 Mart tarihinde atılacağını belirtti. Yenigün, üretecekleri yeni aracın da Tourneo Custom gibi Ford için yeni bir sınıf olacağını belirterek, “Mini hafif ticari modelimizde Tourneo Custom’daki gibi binek otomobilin çizgileri ve konforu olacak” dedi.

Ford Otosan, yeni mini hafif ticari araç için Kocaeli fabrikasının yanına Yeniköy mevkine bir tesis daha kurmuş olacak. 205 milyon euro yatırımla kurulacak fabrika, 110 bin araç kapasiteli olacak. Fabrikanın 2013’te seri üretime geçmesi planlanırken, işe 1.500 kişi alınacak. Ford Otosan, Kocaeli ve Eskişehir’le birlikte fabrika sayısını üçleyecek.

Türk malı taksi bu kez Londra’da görücüye çıkıyor

Cenevre Otomobil Fuarı’nda ilk kez V1 konseptinin hem binek hem de taksi versiyonunu sergileyen Karsan, dev bir adım daha atmak üzere.

Şirket, 2014’ün ilk yarısında piyasaya sunulacak aracı tüm dünyaya göstermek için road show’a çıkıyor.

V1’in taksi versiyonunu dünyadaki 40 mega kente satmayı hedefleyen Karsan, Cenevre’den sonra ilk seferini taksileriyle ünlü Londra’ya yapacak. Şirket, Mayıs ayında Londra’ya giderek, aracın tanıtımını ve pazarlamasını gerçekleştirecek. Karsan, farklı tasarıma sahip taksileriyle ünlü Londra pazarına girerek, aracın rüştünü ispat etmesini hedefliyor. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, 15 büyük metropolü titiz bir şekilde incelediklerini belirterek, “Londra, İstanbul başta olmak üzere hedef tüm metropoller” dedi.

Koç ve Şahenk’ten tam not

Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan yüzde 100 yerli otomobil Karsan V1’e Türk işadamları büyük ilgi gösterdi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, aynı zamanda kızkardeşi Suna Kıraç’la evli olan Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’ı bu önemli gününde yalnız bırakmadı. Jan Nahum, Rahmi Koç’un aracı beğendiğini belirterek, “Kendisi sağolsun bizi ziyaret etti, aracımıza bindi ve iyi dileklerini iletti” dedi.

Nahum, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in de Karsan standını gezdiğini söyledi ve ekledi: “Ferit Bey, aracı çok beğendi.”

Haberin Devamı