Gazete Vatan Logo

Çağrı muafiyeti Türk Telekom’a yarayacak

SPK’nın yeni düzenlemesiyle geri ödenemeyen kredilerde bankaya geçen paylar için alım teklif zorunlu olmayacak, çağrıdan muafiyet alınabilecek

Çağrı muafiyeti Türk Telekom’a yarayacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), pay alım teklifi tebliği kapsamında halka açık ortaklıklarda gönüllü ve zorunlu pay alım muafiyeti esaslarında düzenleme yaptı. SPK’nın Pay Alım Teklifi Tebliği’nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Halka açık ortaklıklarda gönüllü ve zorunlu pay alım teklifinde bulunulmasına ilişkin usul ile esasları düzenleyen tebliğde, banka ve özel amaçlı işletmeler kavramlarının tanımlamaları yapıldı.

Yeni tebliğ ile ayrıca pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyetleri içeren bölüme iki yeni madde eklendi. Buna göre, banka kredilerinin geri ödenmemesi durumunda bankaya kredinin teminatı olarak verilmiş payların bankanın mülkiyetine geçmesi, bu payların bankanın da kurucu olduğu özel amaçlı işletmeye devredilmesiyle, söz konusu payların mülkiyetinin bankaya veya özel amaçlı işletmeye geçmesinden sonra üçüncü kişilerce bankadan veya özel amaçlı işletmeden satın alınması halinde pay alım teklifinde bulunma zorunluluğuna muafiyet verilebilecek.

Haberin Devamı

SPK’nın pay alım teklifinde bulunma zorunluluğuna getirdiği muafiyet Türk Telekom için olumlu olarak değerlendirildi. TEB Yatırım, yeni muafiyetin Otaş’ın durumu ve Türk Telekom hisseleri için geçerli olabileceğini düşündüklerini ifade etti. TEB Yatırım, “Bankaların Otaş’taki durumu çözebilmek ve bu şirketteki Türk Telekom hisselerini almak için özel amaçlı işletme kurabileceği düşünülüyordu. Bu durumda oluşabilecek bir çağrı yükümlülüğü engellenmiş olacak. Bankalara çağrıdan gelebilecek ekstra maliyette ortadan kalkacak. Bankalar için olumlu bir düzenleme olarak görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Otaş’ın bankalara olan borçlarının yapılandırması kapsamında hisse devri gündemde. Otaş’a ait yüzde 55 Telekom hissesinin bankaların ortaklığında kurulacak yeni bir şirkete devredilmesi değerlendiriliyor. Yeni şirkette bankalar, kredideki payları oranda hisseye sahip olacak. Otaş’a verilen kredide Akbank 1.5 milyar dolar, Garanti 1 milyar dolar İş Bankası 500 milyon dolar paya sahip.

Haberin Devamı