Gazete Vatan Logo

Buzlu suyu döken çok ama bağış yapan yok!

ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan ‘Bir Kova Buz’ kampanyasına Türkiye’den birçok ünlü katıldı. 15 milyon liraya mal olması beklenen ALS bakım merkezi için sadece 207 bin lira toplandı

ABD’de Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekmek ve yapılacak araştırmalar için başlatılan ‘Ice Bucket Challenge’ (Bir Kova Buz) kampanyasında toplanan bağışlar tüm dünyada 62,5 milyon dolara ulaştı. Toplanan bağışlarla merkezi sinir sistemi, omurilik ve beyin sapındaki nöronların azalması ya da ölmesi sonucunda meydana gelen ve tedavisi bulunmayan ALS araştırmaları desteklenecek. Tüm dünyayı etkisi altına alan kampanyaya Türkiye’den iş, sanat, spor ve siyaset dünyasından bir çok ünlü isim kafalarından aşağı buzlu su döktükleri videolarla katıldı. Ancak şimdiye kadar sadece 350 kişi, 207 bin lira bağış yaptı.

“15 milyon TL’ye ihtiyaç var”

ALS/MNH Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Şeftalicioğlu, “Bu furya bitecek ve biz yine kendi başımıza kalacağız. ALS öyle bir hastalık ki bizim hastalarımız ne konuşabiliyor, ne yürüyebiliyor ne de hareket edebiliyor. Eşim 2 yıldır yatağa bağlı yaşıyor. ALS hastasına anne-baba ve en yakınındaki kişilerin bakması bile çok zor. Onun için bizim acil bir palyatif bakım merkezine ihtiyacımız var. Derneğimizin yaptığı çalışmaya göre arsa payı ve inşaat bedeli hariç 15 milyon liraya ihtiyaç var. 207 bin liraya sadece bazı hastalara akülü araba, yatak ya da bilgisayar sistemi alabiliriz. Kampanya sayesinde ALS tanınıyor ama yapılan bağışların artmasını bekliyoruz. Türkiye’de 10 bin ALS hastası var. Ali Ağaoğlu gibi büyük projelere imza atan işadamlarımıza bizi desteklemeleri için çağrıda bulunuyoruz. ALS öksüz bir hastalık. Her an herkesin başına gelebilir. Ne ilacı ne de tedavisi var. Onun için hastaların yaşam süresi ve kalitesini arttırmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Meclis bahçesinde buzlu su
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ALS hastaları için başlatılan ‘Bir Kova Buz’ kampanyasına Meclis bahçesinden katıldı. Başından aşağıya bir kova buzlu su döken Nazlıaka, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e meydan okuyarak “Türkçe bilmiyor ama istihbaratı kuvvetli!” notunu yazdı.
Topbaş’a meydan okudu
CHP’li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da ilçedeki ‘Bakireler Tapınağı’ önünde başından aşağı buzlu su döktü. Kılıç, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak ve Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’e meydan okuyarak derneğe bağış yapılmasını istedi.
Okan Üniversitesi öğrencileri Türkiye’deki ALS Derneği’ne 1000 TL bağışta bulunduktan sonra başlarından aşağı bir kova dolusu buzlu su döküp Koç, Sabancı ve Kadir Has Üniversitesi öğrencilerine meydan okudu.

Haberin Devamı