Gazete Vatan Logo

Büyükşehirler ‘hayır’ adaylar ‘evet’ dedi

30 büyükşehirden 17’sinde ‘hayır’ oyları önde çıktı. Büyükşehir sözü veren aday şehirlerin 14’ünde ‘evet’, 7’sinde ise ‘hayır’ öndeydi.

Büyükşehirler ‘hayır’ adaylar ‘evet’ dedi

Referandumda en büyük sürprizi büyükşehirler yaptı. Aralarında 3 büyüğün de olduğu 17 büyükşehir, cumhurbaşkanlığı sistemine onay vermedi. AKP ve MHP’nin İstanbul, Ankara ve İzmir’den de beklediğini alamaması gözleri diğer şehirlere çevirdi. Bu yıl büyükşehir statüsüne alınmayı beklenen 21 ilden 14’ünde ‘evet’ birinci geldi. 7 ilde ise ‘hayır’ çıktı. İçişleri Bakanlığı yapılacak bir düzenlemeyle 21 ili daha büyükşehir yapmaya hazırlanıyor.

30’dan 51’e çıkacak

Büyükşehir sayısının 30’dan 51’e çıkarılması için büyükşehir olma kriteri olan 700 bin nüfusun 400 bine düşürülmesi planlanıyor. Bu durumda Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Kütahya, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman ve Osmaniye gibi 500 binin üzerinde nüfusu olan illerin yanı sıra nüfusu 400 binin üzerinde veya yaklaşmakta olan Şırnak, Giresun, Isparta, Yozgat, Muş, Edirne, Aksaray, Kastamonu, Düzce gibi iller de büyükşehir olmayı bekliyor.