Gazete Vatan Logo

Büyük skandal

2010 ÖSYS kontenjanlar kılavuzundaki sayısal veriler tam bir kaos yarattı!

ÖSYM’nin bu yıl ilk kez uygulanan yeni sınav sistemi sonrası öğrencilere yardımcı olmak için geçen yılki taban puanları ve başarı sıralarını farklı bir yöntemle dönüştürmesiyle oluşan sayısal veriler tam bir kaos yarattı


ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan’ın daha önce 17 Temmuz Cumartesi günü internet sayfasına koyacağını belirttiği 2010 ÖSYS kontenjanlar kılavuzu bir gün önce yani 16 Temmuz Cuma öğleden sonra ÖSYM ‘nin www.osym.gov.tr adlı internet sayfasına konuldu. Ancak incelendiğinde çok büyük çelişkiler ve öğrencileri hatalı tercihe yönlendirecek büyük hatalar uzmanlarca tespit edildi. ÖSYM’nin bu yıl ilk kez uygulanan yeni sınav sistemi sonrasında öğrencilere yardımcı olmak amacıyla geçen yılki taban puanları ve başarı sıralarını farklı bir yöntemle dönüştürmesi sonucunda oluşan sayısal veriler tam bir şaşkınlık ve kaos yarattı. Bu konuda ilk yanlışlığı bulan ve açıklayan Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat bunun bir skandal olduğunu belirterek kılavuzun derhal internet sayfasından kaldırılması gerektiği ve öğrencilere bu kılavuzu kesinlikle kullanmamaları nın duyurulmasını söyledi. Polat şunları söyledi: “ÖSYM iyi niyetle bir işlem yapmaya çalışmış ancak çok büyük bir benzetme hatası yapmış. Örneğin Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi geçen yıl başarı sırasına göre 3860 . başarı sıralamasına sahip öğrenciyi almış ama bu yıl ÖSYM kılavuzunda bu bölüme 69.300. öğrencinin gireceği öngörülüyor ki bu tamamen hatalıdır. Yine Ege Üniversitesi Eczacılık Bölümü geçen yılki 12.900. öğrenciyi almış bu yıl kılavuzda 25.800. öğrencinin yerleşeceği öngörülüyor. Bu örneklerde de görüldüğü gibi ÖSYM’nin yaptığı benzetmelerde çok vahim ve büyük hatalar var. ÖSYM nin kılavuzu intern et sayfasında n kaldırması, yeniden düzenleneceğini açıklaması ve basılan kılavuzların dağıtımını durdurması gerekiyor. Yapılması gereken zaten bütün rakamlar da onu söylüyor. Hiçbir benzetme yapmadan 2009 ÖSYS de oluşan son yerleşen öğrencilerin başarı sıralarını yayınlaması yeterli olacaktır. Herhangi bir benzetme işlemine gerek yoktur.”



Puan türlerinde alanlara göre dağılımlar


LYS bir yerleştirme sınavı olması sebebiyle öğrencileri en başarılı olandan en başarısız olana göre sırlayan bir sınavdır. Bu açıdan bakıldığında sınavın türü ve soruların yapısı ne olursa olsun öğrenciler başarılarına göre sırlanırlar. Dolayısıyla puanlar değişse bile başarı sırlamaları yıldan yıla fazla değişim göstermez.

MF puan türünde bakıldığında MF puanı hesaplanan öğrencilerin çok büyük bir kısmı okulundan fen bilimleri alanı mezunudur. Dolayısıyla öğrenciler MF puan türünde tercih yaparken kendi önlerinde daha yüksek puan alan TM ve TS öğrencisi oldukça azdır. Örneğin 400 puan alan öğrenci sayısı toplamda 31 bin iken bu öğrencilerin sadece 12 tanesi TM öğrencisidir. MF puanı 300 olan toplam öğrenci sayısı 103 bin iken bu puanda sadece 537 TM öğrencisi bulunuyor. Bu durumda MF öğrencilerinin önünde başka alandan öğrenci bulunmadığı için başarı sıralarını birebir geçen yılki sırlarla örtüştürerek tercih yapabilirler.



Türkçe-Sosyal öğrencilerinin daha çok TS1 alanına
yönelmesi gerekiyor



TS-2 puan türünde bakıldığında TS puanı hesaplanan öğrencilerin % 40’ı okulundan sosyal bilimler alanından mezunken TS puanı hesaplanan adayların % 60’ı Türkçe-Matematik alanı mezunudur. Dolayısıyla öğrenciler TS puan türünde tercih yaparken kendi önlerinde daha yüksek puan alan TM öğrencilerinin olduğunu unutmamalıdırlar. Örneğin 400 puan alan öğrenci sayısı toplamda 7.100’ken bu öğrencilerin 3.200 tanesi TM öğrencisidir. TS puanı 300 olan toplam öğrenci sayısı 127 binken bu puanda 69 bin TM öğrencisi bulunuyor. Özellikle geçen yıla göre bakıldığında yığılmanın 300-330 puan arasında olduğunu görüyoruz. Bu durumda TS öğrencilerinin önünde özellikle 350 ve üstü ham puanda öğrencisi sayısı artmıştır. Özellikle TS-2 puanıyla ortak alan olarak seçilen Türkçe öğretmenliği, edebiyat öğretmenliği gibi bölümlere TM öğrencilerinin yerleşebileceği görülebilir. Bu durumda TS öğrencilerinin daha fazla TS-1 alanına yönelmesinde fayda vardır.



300-350 puan arasında yığılma


TM puan türünde bakıldığında TM puanı hesaplanan öğrencilerin % 60’ı okulundan Türkçe-Matematik alanı mezunudur. Dolayısıyla öğrenciler TM puan türünde tercih yaparken kendi önlerinde daha yüksek puan alan MF öğrencilerinin olduğunu unutmamalıdırlar. Örneğin 400 puan alan öğrenci sayısı toplamda 12 binken bu öğrencilerin 4.400 tanesi MF öğrencisidir. TM puanı 300 olan toplam öğrenci sayısı 146 binken bu puanda 54 bini MF öğrencisi bulunuyor. Özellikle geçen yıla göre bakıldığında yığılmanın 300-350 puan arasında olduğunu görüyoruz. TM öğrencilerinin önünde özellikle 380 ve üstü ham puanda MF öğrencisi sayısı artmıştır. Özellikle TM-1 puanıyla ortak alan olarak seçilen işletme, iktisat gibi bölümlere MF öğrencilerinin yerleşebileceği görülebilir. Bu durumda TM öğrencilerinin daha fazla TM-2 ve TM-3 alanına yönelmesinde fayda vardır.



Birincinin tercihi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi oldu


Manavgat Koleji’nden Türkiye SBS birincisi olan Mustafa Kurucu’nun ilk ve tek tercihi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi oldu.Tercih döneminde okulları araştıran Mustafa Kurucu, mühendislik ya da tıp okumak istediğini bu yüzden de sadece Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’ni tercih listesine yazdığını söyledi ve şu açıklamalarda bulundu: “Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin özellikle TÜBİTAK ve Robotik Turnuvaları’nda aldığı başarıları yakından takip ediyordum.Okulu gezdiğimde de genetik laboratuvarından elektronik ve mekatroniğe kadar 15’e yakın laboratuvarının olduğunu gördüm. Bahçeşehir Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi’nden hocaların derse girmesi de beni çok etkiledi.Okulun yurt imkanları da çok iyi. Ayrıca her yıl başarılı öğrencilerin yurt dışına bilim ve teknoloji adına yapılan çalışmaları yerinde görmek adına eğitime gönderilmeleri de çok güzel bir fırsat. Hedefim üniversiteyi yurt dışında Harvard, Stanford veya MIT gibi okullarda okumak. O yüzden ilk ve tek tercihim Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi.”

2006 yılında kurulan Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, geleceğin bilim insanlarını lise çağından itibaren yetiştirilmek üzere Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından kuruldu.Öğrencilerin tamamı yüzde 100 burslu okuyor.Burs kapsamında eğitim, yurt imkanları, laptop, okul kitapları, okul kıyafetleri ve cep harçlığına kadar öğrencilerin tüm ihtiyaçları Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı ve vakfa bağış yapan eğitim gönüllüleri kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanıyor. Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, son iki yıldır tüm lise türlerinde en yüksek taban puanla öğrenci alıyor. Geçen yıl da ilk 200’den öğrenciler, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’ni tercih etmişti.




4 SORU 4 CEVAP


Sene başında Üsküdar Kandilli Kız Anadolu Lisesi’nde verdiğiniz konferansta tercihlerimiz de yardımcı olabileceğinizi söylemiştiniz. Puanım aşağıda görüldüğü gibidir. Acaba bana yardımcı olabilir misiniz?


Y-MF-1: 473,569 0030042

Y-MF-2: 469,045 0031235

Y-MF-3: 464,199 0032437

Y-MF-4: 470,312 0030915



Tabii ki yardımcı olacağız. MF puan türünde 234 bin öğrenci var. Bu öğrencilerin yerleşebileceği toplam 148 bin kontenjan bulunuyor. Her puan aralığında yerleşmen çok rahat gözüküyor. MF1 ile matematik ve ilköğretim matematik öğretmenliğine, MF2 ile fen bilgisi ve fizik, kimya biyoloji öğretmenliğine, MF3 ile fizyoterapi bölümlerine, MF4 ile mühendisliklere yerleşebilirsin.




SORU: MF4’ten tercih yapmak istiyorum. İstanbul’da hangi üniversitelerde hangi bölümler olur?


MF1: 451.619 42.518

MF2: 447.083 43.191

MF3: 444.482 42.994

MF4: 451.790 40.858


Kontenjanlar kılavuzu olmadan yorum yapmam çok zor. Kılavuz yayınlandı ancak hatalı. Sana kendi öngörülerime göre yorum yapmak istiyorum. İstanbul’da bulunan üniversitelerde bir çok bölüm var. Bunlar devlet vakıf burslu, vakıf ücretli gibi kategorilere ayrılabilir. Devletten başlarsak İTÜ, YTÜ gibi üniversitelerde çok tercih edilen bölümler zor görünüyor. Ancak İstanbul da yerleşmen koyla görünüyor.




SORU: 2010 ÖSYS klavuzunda “Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 0,15 sıralaması 28800” yazıyor. Bu üniversitenin bu bölümü tarihinde en çok 2000’li öğrenciyi okuturken bu sene nasıl böyle bir sıralama verebilir. Böyle örnekler klavuzda çok. Bizi aydınlatır mısınız?


ÖSYM öğrencilere yardımcı olmak amacıyla puanlarda ve başarı sıralarında bir dönüştürme yapmış. Bu işlemi benzetme yöntemiyle yapmış ama deyim yerindeyse ortalığı karıştırmış. Biz gerekli itirazları yaptık. ÖSYM yeni halini düzenliyor. Pazartesi açıklayacak.




SORU: TM’den girdim. İşletme istiyorum. Puanım aşağıdaki tabloda görüldüğü gibidir. Sizin açıklamalarınıza göre devlet üniversiteleri olmuyor.


TM-1 331 186 224381

TM-2 335 495 216841

TM-3 340 016 214964



İşletme bir TM-1 programıdır. Oradaki başarı sıran 224.381 bu sırayla Çankırı, Sinop Balıkesir vb üniversitelerde ikinci öğretim işletmelere girebilirsin.





Sorun cevaplayalım

tercih@gazetevatan.com

Uğur Dershaneleri işbirliğiyle hazırlanmıştır

Haberin Devamı