Gazete Vatan Logo

Büyük kapışma!

Renault ile Ford ihracat şampiyonu olmak için yarışıyor

Oyak Renault 2 milyar 853 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Ford Otosan 4 milyon dolar farkla onu takip ediyor. Oyak Renault Genel Müdürü Tunalıoğlu, 2012 için iddialı: İhracat şampiyonluğunda ipi göğüsleriz.

Türkiye’de otomotiv ihracatında kıyasıya rekabet yaşanıyor. Oyak Renault ile Ford Otosan, 2012 yılının lideri olabilmek için mücadele ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, Kasım ayı itibarıyla Oyak Renault 4 milyon dolar farkla Ford Otosan’ın önünde gidiyor. Oyak Renault 11 ayda 2 milyar 853 milyon dolarlık ihracata ulaşırken, Ford Otosan 2 milyar 849 milyon dolarla takip ediyor. Tüpraş ise 4 milyar 673 milyon dolarla açık ara birinciliği garantilemiş durumda.

Aralık’ta iki üreticinin yurtdışı performansı, otomotivin ihracat şampiyonunu ortaya çıkaracak. Veriler gösteriyor ki birinciyi adeta foto finiş belirleyecek.

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, otomotivin ihracat lideri olacaklarını inandıklarını belirterek, ‘’Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Kasım sonu değerlerine bakarsak, sıralamada Tüpraş, Oyak Renault, Ford Otosan ve Vestel vardı ilk dörtte. Tahmin ediyorum yıl sonu değerleri de bu şekilde kapanacak. Dolayısıyla 2011’de üçüncü sırada bitirdiğimiz yarışı, 2012’de ikinci sırada bitireceğiz’’ dedi.

Tunalıoğlu, 2011’de cirolarının 4.2 milyar dolar olduğunu ve bunun 3.1 milyar dolarının ihracattan geldiğini açıkladı.

Tunalıoğlu, Oyak Renault’nun 2012’de 310 bin 602 adet otomobil üretimi gerçekleştirerek binek otomobilde liderliğini sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Sektörün ihracatının ağırlıklı olarak yapıldığı Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen 2012’de Oyak Renault, 227 bin 162 adet otomobil ve 104 bini aşan motor ihracatıyla otomotiv sektöründe bir kez daha liderliği elde ederek Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasındaki konumunu sürdürdü.’’

Geçen yıl otomotivin ihracat şampiyonu 3.5 milyar dolarla Ford Otosan olurken, Oyak Renault 3.2 milyar dolarla ikinci sırada yer almıştı.

Üretimde 3 vardiya sürecek

Tarık Tunalıoğlu, daralan Avrupa pazarlarına rağmen Oyak Renault fabrikasının 3 vardiya çalışmaya devam edeceğini söyledi. Tunalıoğlu, “Clio 4 yenilendi. Yeni station versiyonu yolda, Fluence’ı yeniledik, Megane’ın da makyajlanması var. Bu yüzden 3 vardiyaya devam ederiz” dedi. Tunalıoğlu, 2012’de 331 bin adetten 311 bin adede gerileyen üretimlerini bu yıl yeniden aynı seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini ekledi.

Bursalı Clio sayesinde 14’üncü kez lider oldu

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 2012’de 72 bin 874 adet satış ve yüzde 13.1 pazar payı ile 14’üncü kez binek otomobil pazarında lider olduklarını açıkladı. Yeni Clio’nun 10 Ekim’de piyasaya sunulmasına rağmen satışlarda büyük başarı yakaladıklarını belirten Aybar, “3 aydan daha kısa bir sürede Clio 3 ile birlikte 7 bin 29 adet sattık. Clio 4’ten önce aylık normal tempomuz 1.000 adetti. Lider olmamızda Bursalı Clio’nun büyük payı oldu” diye konuştu.

Aybar, Renault ve Dacia’dan oluşan Renault Grubu olarak, geçen yıl 118 bin 169 adet araç satışı ve yüzde 15.2 pazar payı ile toplam pazarda birinciliği elde ettiklerini belirtti.

Aybar, Renault markasının toplam pazarda 89 bin 205 adet satış ile yüzde 11.5’lik pazar payına ulaştığını sözlerine ekledi. Elektrikli Fluence Z.E’nin de başarılı bir skora imza attığına değinen Aybar, 3 Mayıs 2012’deki lansmanından itibaren yıl sonuna kadar 184 adet satış gerçekleştirildiğini ifade etti.

İbrahim Aybar, bu yıl yeni 9 modelin olumlu rüzgarıyla 2012’ye göre daha iyi seviyede bir pazar payı elde etmeyi beklediklerini kaydetti.


2013 modele zam

İbrahim Aybar, ÖTV artışının 2012’de fiyatlara yansıtılmadığına işaret ederek, “Yeni yılda bunların yansıtılması kaçınılmaz. Belli zamları yapmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı