Gazete Vatan Logo

Büyük İskender’i öldüren zehir!

Adli Tıp doğrulamasa da eğer Özal’ın ölümü iddia edildiği gibi Strychnine maddesinden kaynaklanıyorsa Türkiye’nin 8’inci Cumhurbaşkanı, Büyük İskender gibi zehirlendi ve Agatha Christie’nin romanında anlatılan gibi bir cinayete kurban gitti demektir.

Özal’ın naaşına yapılan toksikolojik incelemede bulunduğu iddia edilen ‘Strychnine’ maddesi çok yüksek derecede zehirli bir toz. Ağız, burun ya da enjeksiyon yoluyla vücuda girdiğinde 15 ile 30 dakika arasında ölüme götürüyor. Hindistan, Sri Lanka, ve Avustralya’da yetişen Stychnos nux Vomica isimli bitkinin meyve özlerinden elde ediliyor. Bu madde ilk kez 1818 yılında bir Fransız kimyager tarafından keşfedildi. İlk dönemlerde düşük dozlarda tedavi amaçlı ilaç olarak kullanılmasına rağmen daha sonra küçük miktarda alındığında bile insan vücuduna büyük zarar verdiği anlaşıldı. 1904 yılında St. Louis’de düzenlenen Olimpiyat Oyunları’nda bu maddeyi sporcuların doping amaçlı kullandıkları tespit edilince hemen yasaklı maddeler arasına alındı. 1992 yılında Barcelona Olimpiyatları’nda da Çinli voleybol oyuncusu Wu Dan’ın kan testlerinde Strychnine maddesine rastlandı.

Portakal suyuna mı?

Strychnine çok yüksek oranda zehir içeren bir nörotoksin. Yani direkt olarak sinir sistemini etkileyen ve vücuda girdiği andan itibaren hareket mekanizmalarını felç eden bir zehir. Avrupa’da uzun süre fare zehiri olarak satılmasına rağmen Avrupa Birliği ülkeleri bu özelliği nedeniyle insan sağlığına da zarar verme ihtimali nedeniyle satışına yasak getirdi. Strychnine aynı zamanda romanlara dahi konu olmuş bir zehir. Dünyaca ünlü cinayet romanı yazarı Agatha Christie’nin yayınlanmış ilk romanı olan ve Türkçe’ye ‘Ölüm Sessiz Geldi’ (The Mysterious Affair at Styles) kitabında da kahvenin içine katılarak (Turgut Özal için de zehirin portakal suyuna katıldığı iddia ediliyor) cinayet aracı olarak kullanılmış ve fotoğrafına da kitabın kapağında yer verilmişti. Kokusuz olması nedeniyle zehirle işlenen cinayetler de sık sık kullanılan bu maddenin efsanevi hükümdar Büyük İskender’in ölümünde de rol oynadığı belirtiliyor.

33 yaşında öldü

M.Ö. 336 - M.Ö. 323 yılları arasında Makedonya kralı olan Büyük İskender, uzun bir içkili eğlencenin ardından hastalanmış ve on gün sonra henüz 33 yaşındayken ölmüştü.

Haberin Devamı