Gazete Vatan Logo

Bütçe güçlü, alan var etkisi sınırlı kalacak

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Zeytin Dalı operasyonunun ekonomiye etkisinin son derece sınırlı olacağını belirterek, “Bütçemiz güçlü, mali alanımız çok” dedi

Bütçe güçlü, alan var etkisi sınırlı kalacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ harekatının ekonomiye ve bütçeye etkisinin son derece sınırlı olacağını belirterek, kısa sürmesini beklediği operasyonun önümüzdeki dönemde Türkiye’nin terör riski azaltacağını söyledi. Şimşek, “Piyasalara mesajım, bunun bütçeye, ekonomiye etkisi son derece sınırlı olacak. Bütçemiz güçlü, mali alanımız çok” dedi.

Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet limiti tahsisine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında düzenlenen imza töreninde konuşan Şimşek, Zeytin Dalı Harekatı’nın daha önce El-Bab’da yapılan operasyondan farklı olmadığına dikkati çekti.

Şimşek, şunları belirtti: “Piyasalara mesajım, bunun bütçeye, ekonomiye etkisi son derece sınırlı. Ulusal güvenlik söz konusu olunca biz zaten gerekeni yapıyoruz, kaynak anlamında. Bütçemiz güçlü.”

Geçen yılki vergi indirimlerine rağmen bütçe hedeflerini tutturduklarını vurgulayan Şimşek, “Gerek bütçe açığımız, gerekse borcun milli gelire oranı son derece düşük. Borcun milli gelire oranı 3’üncü çeyrek itibariyle yüzde 28.2. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırdığınız zaman Türkiye’nin durumu son derece güçlü. Kamu maliyesi, kamunun bilançosu oldukça güçlü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şoklara karşı dayanıklıyız

Başbakan Yardımcısı, gelecek dönemde hem mali disiplini koruyacaklarını hem reform yapacaklarını hem de Türkiye’ye yönelen tehditlerle en güçlü şekilde mücadele edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye bunların hepsini rahat bir şekilde yapar. Geçmişte bunun yapılabileceğini gösterdik. Önümüzdeki dönemde de inşallah güçlü bir şekilde şoklara karşı çok daha dayanıklı hale getireceğiz. Bu, yapısal reformlar ve doğru politikalarla olacak. Yatırımcılara mesajım, onlar rahat olsunlar, bu sınırlı ve etkili bir harekat. İnşallah kısa sürecek.”

40 milyar üretim ve yatırıma

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Hazine arasında imzalanan protokolle 55 milyar TL’lik kefaletin oluşturacağı kredi kullanıma açıldı. Mehmet Şimşek bu kefaletin 25 milyar TL’sinin imalat sanayi, 15 milyar TL’sinin de ihracatçılara kullandırılacağını söyledi. Yeni kefaletin Türkiye’nin makro ekonomik önceliklerine yönelik kullandırılacağına dikkat çeken Şimşek, “KGF’ni üçte ikisini üretime ve yatırıma tahsis ettik. Geri kalan işletme sermayesi olacak” diye konuştu.
Şimşek, şunları kaydetti: “Bugüne kadar yüzde 7 kaybı karşılayacağımızı taahhüt ettik ancak bu oran gerçekleşmede yüzde 1’in bile altında kaldı. Şirketler Hazine’nin garantisini kaybetmek istemiyor.”

Haberin Devamı