Gazete Vatan Logo

Bursa’da 2’nci kurban

Sağlık Bakanlığı’nın, yasakladığı kırmızı biber hapı Pepper TIME, yine ölüme yol açtı

Bursa’da, internetten aldığı Çin malı 49 TL’lik Pepper TIME adlı ilacı alıp kullanan Hülya Işıkçı, yaşamını yitirdi.

ÇİN’DEN ithal edilerek internet üzerinden illegal olarak satılan Pepper TIME, geçtiğimiz aylarda Kastamonu’dan Nilay Dinçer (23) ile Bursa’dan Ebru Atabeyoğlu’nun (24) ölümüyle gündeme gelmişti. Bu iki genç kızın şok ölümüyle tartışma konusu olan Pepper TIME, Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandıktan sonra piyasadan toplatılmıştı. İçindeki “sibutramin” adlı etken madde nedeniyle ölümcül vakalara yol açan biber hapı önceki gün yeniden geri döndü. Bursa’nın Yıldırım İlçesi Karaağaç Mahallesi’nde yaşayan 40 yaşındaki Hülya Işıkçı, zayıflamak için kırmızı biber hapı kullanınca hayatından oldu. Dört ay önce denediği bir elbise kendisine uymayınca zayıflamaya karar veren Işıkçı, internet üzerinden kaçak olarak satılan Pepper TIME aldı.

Satışları devam ediyor

Annesinin uyarılarına aldırmadan kırmızı biber hapını kullanan Işıkçı, önceki gün evinde baygın halde bulundu. Eve çağrılan bir ambulansla hastaneye kaldırılan Işıkçı, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yapılan ilk incelemede 24 hap kullandığı tespit edilen Işıkçı, bir kutuyu bitirmiş, ikincisini daha yeni açmıştı. Ancak istediği kiloları veremeden ölüm gelip onu buldu. Son aylarda art arda yaşanan ölümlerle gündeme gelen ve piyasada kırmızı biber hapı olarak bilinen Pepper TIME, Sağlık Bakanlığı’nın yasaklamasına rağmen internet üzerinden 49 TL’ye satılmaya devam ediyor. “İster zayıflayın, ister ideal kilonuzu koruyun” sloganıyla satılan ilaç, hiçbir yan etkisi olmayan bitkisel bazlı zayıflama hapı olarak lanse ediliyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı incelemeler farklı bir gerçeği ortaya koyuyor. Bu hapın içinde yer alan “sibutramin” maddesi ölümcül sonuçlar doğuruyor. Hap sonu ölümle biten karın ağrısı, ishal ve kusma gibi şikayetlere yol açıyor. Bunun gibi piyasada satılan Lida isimli başka bir zayıflama hapı daha var. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, 28 Kasım 2006’da bu haptan 9 bin 500 kutu için izin vermişti. Ancak bunlarda da “sibutramin” adlı etken madde tespit edilince Sağlık Bakanlığı’nın uyarısı üzerine bu hap da toplatılarak imha edilmişti. Ölümlere yol açan bu hapın da hala internet üzerinden satılmaya devam etmesi dikkat çekiyor. Pepper TIME ve Lida’nın ardından Sağlık Bakanlığı, 7 ayrı zayıflama hapını daha “sibutramin” adlı etken madde nedeniyle yasakladı.

İTHALATÇI FİRMA: ‘Ölümün ilaçla ilgisi yok’

21 yaşındaki Nilay Dinçer’in de ölümüne neden olduğu Pepper Time isimli ilacı Türkiye’ye getiren MS Dış Ticaret şirketinin Genel Müdürü Gökçen Olurluk, iddiaları reddetti:

“Nilay’ın ölümünden 4 buçuk gün sonra Sağlık Bakanlığı ürünümüzü incelemeye aldı ve biz bu süre içerisinde ürünü satmaya devam ettik; çünkü toplama kararı çıkmamıştı. Şu anda ürüne talep az olduğundan satış yapamıyoruz. Zaten stoklarımızda da ürün kalmadı. Bu ürün içerisinde subitramin denen madde bile olsa 36 saat içerisinde vücuttan atılır. Kalp rahatsızlığı ve yüksek tansiyonu olan birisinde 30 dakika içerisinde madde etkisini gösterir. Ürün şu anda analizde, 1 hafta içerisinde Sağlık, Tarım Bakanlığı ve Gümrük Muhafaza Organize Kaçakçılık biriminden analiz sonuçları gelecek. Şu anda milyon dolarlık zarardayız. Biz ürünü Nilay’ın ölümünden sonra Bakanlığın analiz yapma kararına kadar yaklaşık 10 bin civarında sattık. 81 ilde de dağıtım yapıyoruz. Bu pazarda çok ciddi rant var. Satışlarımız hala devam etmekte. Ürünün kontrolü tamamen Tarım Bakanlığında. Artık Tarım Bakanlığı da sağlığa zararlı olabileceği gerekçesiyle tek başına toplama yapabilecek. Bursa’da ölen kişi yaklaşık 2 ay önce ürünü kullanmış. Sibutraminli ürünü kullanmış olsa bile vücudundan bu maddeyi çok rahat atabilir. Ölümlerin ürününüzle ilgisi olmadığını analiz raporları sonucunda göstereceğiz.”

Haberin Devamı