Spor ayakkabı deyip geçme!

Markalar kendilerini yenilemek, klasik tarzlarına kan kazandırmak için farklılık peşindeler… Kadrolarına genç tasarımcılar katarak, piyasada satışlarını hareketlendiriyorlar. Çocukluğumuzdaki çizgi film kahramanlarını markaların logoların üstünde görüyoruz. Akıllıca bir evlilik aslında. Bu tasarım furyasında Adidas da kadrosuna ünlü bir isim kattı. Hikaye aslında şöyle başladı...

İlk önce Adidas, tüm moda dünyası tarafından başlarda küçümsenen Japon tasarımcı Yohji Yamamoto ile anlaştı. Minimalist tasarımlar yapan Yamamoto, Adidas ile anlaştığında sert eleştiriler aldı. “Sporcular için terzilik mi yapacaksınız?’’ gibi, alaycı sorulara hedef oldu. Ama Adidas için tasarladığı boks ayakkabıları tüm dünyada bir trend haline gelince, zaferini ilan etti. Hepimiz de aldık giydik. Sonra da taklitleri dünyayı sardı. Ayakkabılar dışında yaptığı şık spor takımları, şortlar ve bir sporcunun sahip olması gereken onlarca koleksiyonun satışları dünyada patlayınca, Adidas 2000’lerde diğer markalara fark attı.

Haberin Devamı

Yomamoto’dan sonra Stella McCartney ise Adidas’ın bir başka keşfi oldu. Taytlar, bodyler, mayolar ve arkasında Swarovski taşlarla Stella McCartney yazan ceketler satışa sunuldu. Hâlâ bugün de çalışmalarını beraber sürdürüyorlar. McCartney imzalı 2015 yılı ilkbahar ve yaz koleksiyonu yine satışta. Bundan birkaç yıl önce, Selena Gomez, Justin Bieber tasarım ekibi ile birlikte çalışarak harika modeller sürdüler piyasaya. Jeremy Scott ise Moschino tasarımları başlamadan önce melek kanatlı, ayıcıklı hatta simokin giydirdiği modeller ile markanın piyasada yerini bir kez daha sağlamlaştırdı ve tasarımlarıyla markayı uçurdu. Yaratıcılığın sonu olmadığını bir kez daha gördük.

Şimdilerde bol ödüllü şarkıcı Pharrell Williams bir koleksiyon hazırlıyor. Hayran olduğu, 2004’te Pritzker Mimarlık Ödüllü’nü alan ilk kadın mimar olan Zaha Hadid ile çalışma yapmak için kapısını çalmış. Daha öncesinde mimariye olan katkılarından dolayı CBE’ye layık görülen ve Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden onur diploması alan Zaha Hadid’in mimarlık bürosu 350’den fazla çalışanı ile Londra’da bulunuyor. 2008’de Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69’uncu olmuştu. Ortaya çıkacak tasarımı merakla bekliyoruz…

Haberin Devamı

Spor ayakkabı deyip geçme

Adidas nasıl ortaya çıktı?

Adidas ve Puma markalarının ortaya çıkışı, 1924 Alman Adolf (Adi) ve Rudolf Dassler kardeşlerin atletizmle ilgili ayakkabılar üretmek için ‘Gebrüder Dassler OHG’ şirketini kurmalarıyla başlar. Fakat İkinci Dünya savaşı sonrasında iki kardeş siyasi görüşleri nedeniyle ayrı düşer ve yollarını ayırmaya karar verirler. Bu ayrılıktan sonra, iki kardeş hiç konuşmaz.

Rudolf ya da Rudi, nehrin diğer yakasında Puma’yı, Adolf (Adi) ise nehrin öbür yakasında isminin ve soy isminin ilk hecelerinden oluşan Adidas’ı kurar.

Herzogenerauch da iki kardeşin ayrılmasıyla kasaba halkı bile Adi’ciler ve Rudi’ciler diye ikiye ayrılır. Savaş sonrasında yokluk ve işsizlik nedeni ile Adidas’la Puma kasabadaki tek başarılı işletmelerdir. Kasabanın kalkınmasını neredeyse sadece bu iki kardeş firma sağlar. Önceleri, annelerinin evinde, elektrik olmadığı için bisikletten elde ettikleri enerjiyle deri keserek ayakkabıya dönüştüren Dassler kardeşler, Adolph 1978 yılında öldüğünde tam 29 yıldır dargınlardır. Yıllar sonra Rudi öldüğünde o da nehrin diğer yakasına gömülür. Bu azimli ve başarılı iki kardeş, dargın olarak yıllarca birbirleri ile konuşmadan dünyaya gözlerini yumar. 90 yıldır, bugün hâlâ tüm dünya yarattıkları markaların hikayesini konuşur.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR