Gazete Vatan Logo

Bunun altından da o çıktı

860 kilo eroinin altından 12 yıldır Interpol’ce de kırmızı bültenle aranan Cumhur Yakut ve ailesi çıktı

İstanbul’da son yıllarda yapılan en büyük uyuşturucu operasyonunun altından yine 12 yıldır Interpol’ce de kırmızı bültenle aranan Cumhur Yakut ve ailesi çıktı...

İstanbul Narkotik Şube ekipleri, bir yıl Hakkari Yüksekovalı bir aşiretin üyelerini uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla takibe almıştı. Takip altındaki şüphelilerin İran’dan yurda soktukları uyuşturucuyu İstanbul’dan Avrupa’ya götürecekleri bilgisi üzerine geçtiğimiz hafta operasyon için düğmeye basıldı. Yapılan eş zamanlı baskınla Bayrampaşa’da bir depoda tutulan son yedi yılın en fazla uyuşturucusu, 860 kilo eroin yurt dışına çıkarılmak istenirken ele geçirildi. Operasyonda 20 kişiyi gözaltına alan polis, İran’dan getirilen uyuşturucunun Cumhur Yakut’un kardeşi Erhan ve Yüksekova’dan Yılmaz Öner’e ait olduğunu ortaya çıkardı.

Tüm aile aranıyor

Aralık 2001’de Van’ın Başkale ilçesinde jandarma, uyuşturucu imalinde kullanılan 65 litre asit anhidritle yakalanan Adem Yakut’u gözaltına aldı. Kasım 2000’de de Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı eroin kaçakçısı Neşet Yakut, Tekirdağ’da yakalandı. Almanya Hannover’de yakalanan 4.5 kilo eroinle ilgili aranan Neşet Yakut hakkında, eski adıyla İstanbul DGM gıyabi tutuklama kararı vermişti.

Cumhur Yakut kimdir?

ABD eski Başkanı Bush döneminde hazırlanan uyuşturucu kaçakçıları listesinde Cumhur Yakut 4’üncü sırada yer alıyor. PKK bağlantılı Yakut, Türk emniyetinde de ‘babaların babası’ diye biliniyor. Polis merkezine baskın yaparak oğlunu kaçıran Van eski Milletvekili Mustafa Bayram’ın damadı olan Cumhur Yakut’un adı birçok uyuşturucu operasyonunda geçiyor. Yakut, kökleri İran’da olan ve Başkale’ye uzanan Botan aşiretinden. Cum hur Yakut (60), elektrik kaçakçılığı dâhil 7 suçtan kırmızı bültenle aranıyor.

Haberin Devamı