Gazete Vatan Logo

Bunlar da Emlakbank'ı batıranlar

Emlak Bankası'nın batık kredi listesinin başını armatörler çekiyor. Ceylan, Balkaner, Bayındır, Raks, Toprak ve Ekinciler gruplarının aldığı krediler de takipte

Halk Bankası'ndan aldıkları 4 katrilyonu batıranların listesini dün açıklayan VATAN, bugün de Emlak Bankası'ndaki batık kredileri açıklıyor. Emlak Bankası'na en fazla kredi borcu olanlar arasında armatörler 250 milyon dolarla ön plana çıkıyor. Armatörleri, batık banka sahibi gruplar olan Ceylan, Balkaner, Bayındır, Toprak izliyor.

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporuna göre, tasfiye edilerek Ziraat Bankası bünyesine katılan ve 31 Aralık 2002 tarihi itibarıyla 11 bin 482 firmaya kredi veren Emlakbank'ın takipteki toplam kredi alacağı l katrilyon 279 trilyon lira.

Usulsüz ve özensiz kredi dağıtımı işlemlerinin özellikle 1998-1999 yularında yoğunluk kazandığı vurgulanan rapora göre, batık kredilerin yaklaşık yüzde 60'ı batık bankalara ait 31 şirket ile denizcilik sektöründe faaliyet gösteren 145 firmaya verildi.

Rekor denizcilik sektöründe
Bankanın toplam kredi alacağının yüzde 31.3'ünü oluşturan 401 trilyon 544 milyar lirası, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan bankaların sahibi bulunduğu firmalara ait görülüyor. Bankanın, denizcilik sektöründeki 145 firmadan 336 trilyon 256 milyar liralık kredi alacağı bulunuyor.

Alacaklarının yüzde 34.9'luk bölümünü oluşturan 447 trilyon 297 milyar lirası ise, 1 trilyon ve üzeri riski bulunan 54 firmadan kaynaklanıyor.

Skandallar bankası
1926 yılında kurulan ve 1980'li yıllara kadar konut finansmanı ve inşaatına yoğunlaşan Emlak Bankası, uzun skandallar tarihine, 1984-85 dönemindeki Horzum olayıyla başlangıç yaptı. Kemal Horzum'un 55 milyon dolar ve 32 milyon İsviçre Frangı'nı batırması Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluklarındandı. 1990'lı yıllarda ticari kredileri nedeniyle pek çok yolsuzluk iddiasına konu olan Emlakbankyeni bir skandalla kamuoyunun gündemine geldi: Engin Civan, işadamı Selim Edes'ten vaad ettiği kredi karşılığında rüşvet aldığı ancak krediyi vermediği gerekçesiyle vuruldu. 1998 yılında göreve getirilen eski genel müdürlerden Erdin Arı ise usulsüz krediler nedeniyle yargılandı ve ömür boyu bankacılık yapma yasağına çarptırıldı.

Banka, BDDK'nın kararıyla 9 Temmuz 2001'de bankacılık yapma yetkisi kaldırılarak Ziraat Bankası'na devredildi.

Haberin Devamı