Gazete Vatan Logo

Bundan sonra uçan kuşu bile!

Rus uçakları hava ihlali yaptı, Türkiye sert çıktı

Bundan sonra uçan kuşu bile!

Rusya’nın Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesine tepkimiz sert oldu. Başbakan Davutoğlu da ihlalin tekrarlanması durumunda gerekenin yapılacağını söyledi.

Türkiye’nin Suriye sınırında 3 Ekim Cumartesi günü Rus jetlerinin Türk savaş uçaklarına tacizde bulunduğu ve hava sınırını ihlal ettiği ortaya çıktı. Türkiye’nin taciz ve ihlale tepkisi çok sert oldu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “İhlal, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi, Bakanlığımız Müsteşar Vekili tarafından Bakanlığa çağrılarak kuvvetle protesto edilmiş, bu tür bir ihlalin tekerrüründen kaçınılması önemle talep edilmiş, aksi takdirde yaşanabilecek arzu edilmeyen bir hadiseden Rusya Federasyonu’nun sorumlu olacağı bildirilmiştir. Ayrıca, Sayın Bakanımız Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u 3 Ekim günü arayarak konuyla ilgili benzer görüşleri tekrarlamış ve tepkimizi dile getirmiştir.”

‘Kim olursa olsun’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesine tepkisi sert oldu. Habertürk TV canlı yayınında konuşan Davutoğlu, şunları söyledi: “Tavrımız çok açık. Kim olursa olsun angajman kurallarımız bellidir. Rusya bizim dostumuzdur, şu ana kadar da bir şey yaşanmamıştır. Suriye çok acı bir savaş içerisinde. İç güvenliğimizi de etkileyebilecek sınırlarımız olan bir ülke. Hiçbir ülkenin çıkarı Türkiye’nin çıkarından büyük değil. Rusya’yla diplomatik girişimlerde bulunduk. Bir daha tekerrür edilmemesi bakanlığımız tarafından söylendi. TSK talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa Türkiye sınırlarını ihlal ederse gereken yapılacaktır.”

Haberin Devamı

Önce radar kilitledi sonra sınır ihlal edildi

Edinilen bilgilere göre olay şöyle gerçekleşti: Türkiye ile Suriye sınırı arasında cumartesi günü 10 F-16 devriye uçuşu yapıyordu. Bu sırada Suriye tarafından paralel uçuş yapan Rus savaş uçağı Türkiye sınırına girmeden 5 dakika 40 saniye boyunca iki F-16 uçağımıza radarını kilitledi. Rus jetleri radar kilitlenmesi sırasında 12.08’den başlayarak Hatay’ın Yayladağı bölgesinde yaklaşık iki dakikalık sınır ihlalinde bulundu. İhlal sırasında Rus jetleriyle bağlantı kurularak ikazda bulunuldu. Rus jetleri daha sonra Türkiye sınırından uzaklaştı.

Haberin Devamı

Rus uçakları yıldızsız uçuyor

Suriye’de çekilen görüntülerde, bombardımana katılan Rus uçaklarının üzerlerinde hangi ülkeye ait olduklarını gösteren bayrak ve işaretler olmaması dikkati çekti. Rus yetkililerin, olası bir çatışma ya da kaza durumunda uçağın Moskova’ya ait olmadığını iddia etmeyi amaçladığı yorumu yapılıyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Rusya bizi test etti

ULUDAĞ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Tayyar Arı: İhlalin nasıl yaşandığına baktığımızda ilk olarak sehven yapılmış gibi duruyor. Rusya yaptığı ilk açıklamada radar sistemindeki bir yanlışlıktan bahsediyor. Ancak olayı tüm yönleriyle ele aldığımızda bu Rusya’nın Türk sınırında kendisine nasıl bir cevap verileceğini görmek için yaptığı test hamlesidir. Sehven yapılmış bir hata değil bizim sınırdaki sabrımız denenmiştir.

RUSYA ‘SEHVEN’ DEDİ: Navigasyon hatasından...

Haberin Devamı

Rusya Türkiye’ye, ihlalin ‘navigasyon hatası’ndan kaynaklandığını bildirdi. Hürriyet Daily News’a konuşan Ruslar’ın ifadesine göre navigasyon hatası nedeniyle bir Rus SU-30 savaş uçağı Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını 2 dakika boyunca ihlal etti.

Suriye uçağı sanıldı

Daha önce Türk F-16’ları hava sahası ihlali yapan bir Suriye helikopteriyle bir savaş uçağını düşürmüştü. Benzer bir durumun tekrarlanma ihtimali vardı. Ancak sonrasında uçağın SU-30 olduğu anlaşıldı. Bu model uçak sadece Rusya’nın envanterinde bulunduğu için uçağın Rus uçağı olduğundan emin olundu ve F-16’lar sınıra kadar Rus uçağına eşlik etti.

‘Aramız bozulmaz’

Türk Dışişleri’nin notasına Kremlin’den ise “Türkiye ile ilişkimiz çok yönlü. Bu yüzden zedelenmez” yanıtı geldi. Putin’in basın danışmanı Dimitri Peskov, Kremlin’de düzenlediği günlük basın brifinginde, Türkiye’nin verdiği notaya da değindi. Peskov, “Türkiye ile aramızdaki ilişki çok yönlü ve geniş alanları kapsıyor. Adı geçen uçak vukuatıyla ilgili Ankara’daki büyükelçimiz gerçekten Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştır. Ancak biz bu olayın ikili ilişkileri zedelemeyeceğini düşünüyoruz. Ankara’nın bize verdiği notada birtakım veriler sıralanmakta. Biz bu verileri inceledikten sonra Türkiye’ye daha detaylı yanıt vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA’YA TEPKİ YAĞDI

İngiltere: Türkiye’yle omuz omuzayız

İNGİLTERE Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Twitter’dan “Rus ihlali hali hazırda çok riskli olan durumu daha ciddi hale getirmektedir” diye yazdı. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da, “Birleşik Krallık ve diğer NATO müttefikleri, Türkiye ile omuz omuzadır” tweeti attı.

ABD: Bunun kaza olduğuna inanmıyoruz

Gelişmeler üzerine ABD, Türkiye ile temasa geçtiğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Bunun bir kaza olduğuna inanmıyorum” dedi. AFP’ye konuşan yetkilinin ismi açıklanmadı. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise, “Türkiye NATO üyesidir ve Rusya’nın hava sahasını ihlal etmesi sonrası sürekli görüşüyoruz. Bu konu NATO’da da bu hafta görüşülecek” dedi.

İspanya: Patriotlar bu yüzden orada

NATO savunma bakanları 8 Ekim’de Brüksel’de toplanacak. İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes Morenes ülkesinin NATO misyonu kapsamında Türkiye’de konuşlandırdığı Patriot füzelerinin Suriye’den gelebilecek saldırıları engellemeye yönelik olduğunu belirtti.

NATO Rusya’yı uyardı

NATO, Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rusya’yı uyardı. NATO büyükelçilerinin, Türkiye’nin talebi üzerine Brüksel’de toplanmasının ardından yapılan açıklamada, Rusya’nın bu eylemi “son derece tehlikeli ve sorumsuzca” olarak nitelendirildi ve ihlali kınadı.