Gazete Vatan Logo

Bundan sonra ne olacak?

Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hukuki süreç şöyle işleyecek:

- TEMYİZ DİLEKÇELERİ: Sanık avukatları, kısa kararın açıklanmasından sonra 7 gün içinde “temyiz hakkını kullanmak için süre tutum dilekçeleri” vermişlerdi. Gerekçeli kararın sanık avukatlarına yazılı olarak tebliğ edilmesinden sonra, süre sınırına bağlı olmadan gerekçeli karara yapacakları itirazları bir temyiz dilekçesi ile Yargıtay’a sunacaklar.

- TEBLİĞNAME: Dosya temyiz dilekçeleri ile birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. Başsavcılık, Anayasal düzene karşı suçlara bakan 9. Masa’da görevli savcılardan bir ekip oluşturacak. Bu savcı ekibi Ergenekon dava dosyasını, gerekçeli kararı ve temyiz dilekçelerini inceleyerek tebliğname hazırlayacak. Tebliğnamede tek tek bütün sanıklarla ilgili temyiz edilen kararların onanması ya da bozulması yönünde görüş belirtilecek. Tebliğname sanıklara tebliğ edilecek ve temyizle ilgili kararı verecek olan 9. Ceza Dairesi’ne gönderilecek.

- DAİRE DURUŞMALI İNCELEYECEK: Daire, sanıkların duruşma talebi olması halinde duruşma yapacak. Bu duruşmalara tutuksuz tüm sanıklar avukatları ile katılarak savunma yapabilecekler. Duruşmaların bitmesinden sonra belirlenecek günde Daire kararını açıklayacak. Daire kararına karşı sanıkların karar düzeltme, Başsavcılığın ise itiraz hakkı olacak. Başsavcılığın itirazı Daire tarafından reddedilirse nihai kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.

- ONAMA VE BOZMA: Dairenin onama verdiği kararlar kesinleşecek. Hakkında mahkumiyet kararı verilenler onama kararından sonra cezaevine girecekler. Bozma kararı verilen sanıklar hakkında ise dava yeniden görülecek. Özel yetkili mahkemeler kapatıldığı için bu yargılama genel yetkili ağır ceza mahkemelerinden birinde görülecek. Dairenin bozma kararına karşı mahkeme direnip önceki kararı tekrar verirse dosya yine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gidebilecek.

UYAP’a niye yüklenmedi?

Bazı sanık avukatları gerekçeli kararın Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemine yüklenmediğini belirterek basına dağıtılan gerekçeli kararın geçersiz olduğunu savundu. Avukat Hüseyin Ersöz ise Ergenekon davasının başından beri 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla ilgili hiçbir şekilde UYAP’tan evrak göremediklerini ve işlem yapamadıklarını, bu yüzden bunun yeni bir durum olmadığını belirtti.

Haberin Devamı