Gazete Vatan Logo

Bulgar vakfının Şişli'deki arazisine cami

Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı, Şişli'deki 59 dönümlük arazinin tapusunu 2012 yılında aldı. Son yapılan imar planında cami yer alıyor

2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, azınlık vakıflarının sahip olduğu malların iadesi gündeme geldi. 1936 beyannamesine sahip olan bütün azınlık vakıflarına, mallarının iade edileceği açıklandı. Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı da, 1936 yılındaki beyannameye dayanarak Şişli'de şu anda üzerinde Bahçeşehir Üniversitesi'ne ait yerleşke ve Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu 59 bin metrekarelik arazinin belgelerini Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sundu ve tapusunu 2012 Eylül'ünde aldı.

AVM, otel ve rezidans

Bulgaristan Ortodoks Eksahlığı Vakfı'na verilen arazi için son bir yıl içinde iki kez imar planı yapıldı. Mart ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ilk imar planında 59 bin metrekarelik alan ticaret ve konut alanına çevrildi. Söz konusu araziye 180 bin metrekarelik otel, AVM, mağaza ve rezidans yapma hakkı tanındı. Yükseklik ise serbest bırakıldı. Bu izinler verilirken şu anda Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu alan yeşil alana çevrilirken, Darülaceze Caddesi'nin kenarı ise belediye hizmet alanı olarak ayrıldı.

Haberin Devamı

İkinci plandan cami çıktı

Söz konusu araziyle ilgili ilk plan iptal edildi ve ikinci kez plan yapıldı. İkinci plan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. AVM, rezidans yapma hakları aynen korundu. Ancak ilk planda park alanı olarak ayrılan lise alanında değişiklik yapıldı. Bu alanın eski haliyle yani okul olarak kalmasına karar verildi. Park alanı ise arsanın arka tarafına atıldı. Ancak yeni imar planında Darülaceze Caddesi'nde, belediye hizmet alanın yanı ibadet yeri olarak ayrılırken, plan notlarında ibadet alanının nasıl değerlendirileceği bilgisine yer verildi. Plan notlarının özel hükümler bölümünde, "cami alanında yapılanma koşulları mimari projede belirlenecektir" ifadesi kullanıldı.