Gazete Vatan Logo

Bu zam isyan ettirecek!

İstanbul'da yıllık bin 400 lira olan ATM kiraları, 20 bin liraya kadar çıktı. Bankalar bu kirayı aylık ortalama bin 200 işlem yapan müşterileri sayesinde karşılıyor...

Bankaların neredeyse her işlemden ücret alması tepkilere yol açarken; İstanbul'da ATM (para çekme makinesi) kiralarına gelen astronomik zam da vatandaşları endişelendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arter ve meydanlarına konulan ATM cihazlarının kiralarına zam yaptı. Buna göre; daha önceden yıllık ortalama bin 400 lira olan ATM kirası, 6 bin ile 20 bin lira arasında değişen rakamlara yükseltildi.

'FATURA KİME?'

Yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kurulan ATM cihazlarındaki işlemlerden de masraf alan bankalar, kira parasını müşterilerinden çıkarıyor. Öyle ki; ATM noktalarında, aylık bin 200 işlem yapıldığı takdirde ortalama kira karşılanıyor. Büyükşehir Belediyesi, ATM kiralarından yıllık toplam 14 milyon TL düzeyinde gelir elde ediyordu. Bu gelirin yapılan yeni düzenlemeyle yıl sonuna kadar 50 milyon liraya ulaşması bekleniyor. Vatandaşlar zammın faturasının kendilerine çıkmasından korkuyor. Her işleme ücret ödediklerini belirten vatandaşlar, "Kira zamları da bizim cebimizden çıkmasın" şeklinde konuştu. Bankalar, ATM'lerden bilgi sormaya en az 2 lira ücret alıyor. Başka banka ATM'sinden 10 lira bile çekilse, müşteriden kesilen ücret 4 liradan aşağı olmuyor.

TAKSİM PAHALI

İstanbul' da ATM cihazı yerleştirmek için en pahalı bölgeler Eminönü Sultanahmet Meydanı, Şişli-Mecidiyeköy ve Beşiktaş-4. Levent, Taksim bölgesi olurken; kirası en düşük olan lokasyonlar arasında Ümraniye, Beykoz ve Eyüp yer alıyor.

KURALA UYMAYAN BANKA YANACAK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bazı bankaların şubelere yönlendirilen dosyalar için emlak ofislerine promosyonlar verdiğini ve farklı yöntemlerle konut kredisinin tamamının finanse edildiğini belirterek, konut kredisi tahsisinde kurallara uymayan bankaların kredi lisansının iptalinin gündeme geleceğini söyledi. Reuters'a açıklama yapan Bilgin, konut kredileriyle ilgili birkaç bankada usule uygun olmayan işlemler tespit ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı