Gazete Vatan Logo

Bu yılki Edebiyat Nobeli, Harold Pinter'ın

Orhan Pamuk'un da aday gösterildiği bu yılkı Nobel Edebiyat Ödülü'nü, ünlü İngiliz oyun yazarı Harold Pinter kazandı

Irak Savaşı'na karşı çıkışıyla sesini tekrar yükselten; 1949 yılında da 'vicdani retçi' olduğu için askere gitmeyi redderek para cezasına çarptırılan Harold Pinter, İsveç Akademisi tarafından, 'günlük karmaşa içindeki uçurumları gözler önüne seren ve zulmün kapalı odalarını açılmaya zorlayan bir yazar' olarak nitelendirildi.

Yahudi bir terzinin çocuğu olarak 1930'da dünyaya gelen ve geçen pazartesi günü 75 yaşına basan Pinter'ın tiyatro için yazılmış 29 oyunu bulunuyor. Nobel'i kazandığı kendisine iletildiğinde 'çok mutlu olduğu, ancak fazla birşey söylemediği' ifade edilen Pinter, 1.28 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi oldu.

IRAK İŞGALİ İÇİN "DEVLET TERÖRİZMİ' DEMİŞTİ
Çeşitli televizyon ve sinema uyarlamaları da bulunan Harold Pinter, Türkçeye de çevrilen 'Oda', 'Doğum Günü Partisi', 'Gitgel Dolap', 'Kapıcı' ve 'Yuvaya Dönüş' gibi eserleriyle tanınıyor. İngiltere'nin yaşayan en büyük oyun yazarlarından biri olarak kabul edilen Harold Pinter, ABD ve İngiltere'nin gerçekleştirdiği Irak işgali için 'bariz şekilde devlet terörizmi olan bir eşkiya hareketi' demişti.

Aynı zamanda bir insan hakları savunucusu da olan Pinter, siyasete daha fazla ağırlık verebilmek amacıyla geçen mart ayında oyun yazarlığından 'emekli olduğunu' ilan etmişti. Şair yönüyle de bilinen Pinter, 3 yıl önce kanser tedavisi görmüştü.

Bu yıl Orhan Pamuk'un da aday gösterildiği Nobel Edebiyat Ödülü için Kanadalı yazar Margaret Atwood ve Suriyeli şair Adonis favori isimler arasında bulunuyordu.

Haberin Devamı