Gazete Vatan Logo

Bu yıl bitiyor!

Yapımına 4 yıl önce başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camii’nin yüzde 85’i bitti. Kaba inşaatı biten camide ince işler hızla sürüyor. Hedef cami inşaatını bu yıl bitirmek

Bu yıl bitiyor!

Cumhuriyet tarihinde inşa edilen en büyük camii olan ve yapımına dört yıl önce başlanan Çamlıca Camii inşaatının yüzde 85’i tamamlandı. Kaba inşaatı büyük ölçüde biten caminin şimdi yoğun şekilde ince işleri yapılıyor.

350 bin m3 iskele kurulu...

Çamlıca Camii’nin yapımını üstlenen İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, VATAN’a son gelişmeleri anlattı: “Çamlıca Camii inşaatının yüzde 85’lik bölümü tamamlandı. Şu anda camide 350 bin metreküp inşaat iskelesi var. Bu iskelelerde ana kubbe ve yardımcı kubbelerin sıvaları yapılıyor. Atölyelerde yazı çalışmaları devam ediyor. İç avlumuzda mermer kaplama ile süslemeler, dış avlumuzda ise traverten döşeme işleri hızla devam ediyor.”

Kemerlere Fetih Suresi yazılacak

Kısa süre önce caminin 72 metrelik dev kubbesinin üzerine 4.5 tonluk, 7.77 metre boyundaki dünyanın en büyük alemi takıldı. Ayrıca caminin kemerlerine Fetih Suresi yazılacak. Ergin Külünk, Fetih Suresi’nin yazımıyla ilgili detayları da anlattı: “Cumhuriyet tarihinde ilk kez Fetih Suresi’nin tamamı bir camiye yazılacak. Osmanlı döneminde Selimiye ve Nuru Osmaniye camilerine yazılmıştı. Fetih Suresi, ana kubbemizi taşıyan 4 fil ayağını destekleyen kemerlerin altına yazılacak. Fetih Suresi tamamının yazımı 220 metreyi bulacak.”

Haberin Devamı

63 bin kişi namaz kılabilecek!

Proje tamamlandığında iç ve dış alanda 63 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceğini ifade eden Külünk, cami inşaatını bu yıl bitirmeyi hedeflediklerini söyledi: “Resmi açılış için takvim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği bir zamanda olacak. Ancak şu anda Bulgurlu’dan buraya gelen karayolu ve tünelin yapımı sürüyor. Çevre düzenlemesi ve Çamlıca’daki televizyon vericilerinin kaldırılması gibi önemli işler var. Bunların hepsi bizim dışımızdaki olaylar. Biz bu projelerin içerisinde sadece camiyi organize ediyoruz. Biz bu yıl Çamlıca Camii inşaatını bitirmeyi hedefliyoruz.”