Köylerimize cemevi açılsın zorunlu din dersi kalksın

Aleviler bu ülkede kendilerini azınlık olarak görmüyor. 20 milyonu aşkın nüfuslarıyla eşit, kardeşçe ve barış içinde yaşamak istiyor. İşte Türkiye'deki Alevi toplumunu temsil eden kurum, dernek ve vakıfların devletten istek ve talepleri...

Haberin Devamı

Alevi toplumunu temsil eden vakıf, dernek ve kurumlara "Bu ülkede Alevi olmak" nasıl diye sorduk. Yetkililer büyük bir samimiyetle hem sorunlarını hem de isteklerini sıraladı. Ortak talepleri cemevlerinin yasal statüye kavuşması ve ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasıydı. İşte Alevi cemaatinin yetkililerden istekleri...

* Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı: (Vakıf Genel Sekreteri Namık Kemal Kaya) Cemevlerine yasal statü
* Alevi-Bektaşi inancı ve felsefesinin tarifini Aleviler yapmalıdır. Birilerinin çıkıp bizi aşağılayarak, horlayarak tarif etmesi insan haklarına ve demokrasiye aykırıdır.

* Alevilerin inanç Merkezi olan cemevi yasal statüye kavuşmalıdır. İbadetimizi nerede yapacağımızı kimse artık bize dayatmamalıdır.

* Alevi köylerine yapılan camilerden derhal vazgeçilmelidir.

* Alevi çocuklarına ilkokuldan başlayarak öğretilen Sünni İslam dersinden derhal vazgeçilmelidir ve zorunlu din dersleri müfredattan kaldırılmalıdır. Bunun yerine çağdaş dünyada yapılan eğitim sistemi normlarında eğitime geçilmelidir.

* Nüfus cüzdanlarındaki din hanesi insan hakları ve özgürlüklerine aykırı olduğu için kaldırılmalıdır.

* Alevi-Bektaşilerin Serçeşmesi olan Hacı Bektaş Veli Dergahı derhal Alevi-Bektaşi kurumlarına teslim edilmelidir.

* Alevi-Bektaşi Federasyonu: (Atilla Erden) Alevi inançları yok sayılıyor
Bizim devletle hiçbir sorunumuz yok, sorunumuz iktidarlarla. İktidar erkini elinde bulunduranlar Alevi inançlarını yok sayıyorlar. Türkiye'de bu hastalık devam ediyor. Biz bizi yok sayan iktidar erkini elinde bulunduranlara karşı mücadele ediyoruz. Federasyon bugün çok güçlü, bine yakın üyeyi temsil ediyoruz. Yetmiş küsur şubemiz var, Pir Sultan Abdal Dernekleri ve diğer küçük şubelerle birlikte 300-400 şube federasyon çatısı altında altında toplanmış durumda ve sesini duyuruyor.

* Pir Sultan Abdal Kültür ve Eğitim Vakfı: Asimile etmeye çalışıyorlar
Cumhuriyetin temel ilkelerine içtenlikle bağlı olan Aleviliğin reddi, aşağılanması, horlanması, Türk-İslam sentezi içinde eritilerek asimile edilme çabası gibi olumsuzlukları çok sık yaşıyoruz... Demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini ilke edinen ülkemizin zorunlu din dersleri uygulamasına ivedilikle son vermesi, demokrasinin, hukukun, imzaladığımız ulusal ve uluslararası sözleşmelerin kaçınılmaz gereklerindendir.

* Şahkulu Sultan Vakfı: Merkeze insanı koyuyoruz
Anadolu Aleviliği bizce şöyle tanımlanabilir: Hem Ortodoks Sünni din anlayışına, hem Ortodoks Şii din anlayışına rezerv koyarak Hz. Muhammet'in dinindeki mesajın özüne yönelir. Hz. Ali'nin ilke ve erdemlerini rehber edinen, korkuyu aşıp sevgi ile Tanrı'ya yönelen, varlıkta ve insanın özünde tanrısallığı gören, yaradan yaradılan ayrılığından, yaradan yaradılan birliğine yönelen, edep ve ahlakiliği yaşamının temeline oturtan, hamurunda hem ilahiliğin hem irfaniliğin mayası bulunur. Alevilik Anadolu Türk halkının varolma savaşının adıdır.

Ali Sami Yen'de "Barışa Semah"
İnanışa göre Hz. Muhammet, Miraç dönüşü Kırklar Meclisi'ne uğrar. Selmani Farisi bir üzüm tanesi ile içeri girer ve Hz. Muhammet'e; "Ey yoksulların
hizmetçisi! Bu üzüm tanesini bize paylaştır" der.
Cebrail bir tabak getirir ve Hz. Muhammet onun içinde üzüm tanesini ezip şerbet yapar. Bu şerbet,
Kırklar'dan birinin dudağına değince tümü kendinden geçer; kalkıp; "ya Allah" diyerek
semah döner. Semah o gün bugündür erenler meclisinde dönülür. İşte bugün de Ali Samiyen Stadı'nda barış için dönüyor Alevi canlar. 4 yıldır yapılan geleneksel "Barışa Semah Dönenler" töreni Radyo Barış ve Şişli Belediyesi'nin ortaklığıyla saat 13.00-20.00 arasında yapılacak. Ali Ekber Çiçek, Arif Sağ, Edip Akbayram, Emrah Mahzuni gibi ünlü sanatçılar da sahne alacak.

Cem Vakfı Başkanı: Prof. Dr. İzzettin Doğan: 600 trilyon liradan payımızı istiyoruz
Alevi-Bektaşi-Mevlevi yurttaşların Anayasamızın 10'uncu maddesine uygun olarak, din hizmetlerine genel bütçeden ayrılan payın en az üçte birini alması gerektiğine inanıyoruz. Bugün bildiğiniz gibi Diyanet İşleri Teşkilatı olarak bilinen ve devletin din hizmetlerini yöneten kurumu, bütçeden her yıl asgari 600 trilyon lira gibi neredeyse on bakanlığın toplam bütçesinden fazla bir bütçe ile yönetilmektedir. Bundan ne Alevi yurttaşlar ne de Sünni-İslam'ın dışındaki diğer inanç kurumları herhangi bir pay alamamaktadır. Böylesine büyük bir haksızlığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. İşte diğer taleplerimiz:

* Diyanet İşleri Başkanlığı yeniden yapılandırılmalıdır

* Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Alevilik inancı da öğretilmelidir

* Devlet televizyonlarında Aleviliğe yer verilmelidir

* Türk kavimlerinin ve geleneğinin önemli unsuru olan 'saz' müzik derslerinde öğretilmelidir.

DİĞER YENİ YAZILAR