Gazete Vatan Logo

Bu robotlar ne yapmak nereye varmak istiyor

McKinsey’in raporu, yapay zekanının çalışanların işini nasıl tehdit ettiğini ortaya koydu. Robotlar yüzünden 800 milyon kişi işini kaybedecek, 375 milyon yeni meslek seçecek

Bu robotlar ne yapmak  nereye varmak istiyor

Gelişen yapay zeka ve robotik teknolojiler, gelecekte bilinen mesleklerin birçoğunu ortadan kaldırarak yeni bir küresel ekonomik denge kuracak. Önümüzdeki dönemde yapay zekaya sahip robotlar, çalışan insanların yerini almaya başlayacak. Robotlarla birlikte mevcut mesleklerin birçoğu tarihe karışacak.

Yönetim danışmanlık şirketi McKinsey&Company’nin tahminlerine göre, 2030’a kadar küresel tüketimin 23 trilyon dolar artış kaydetmesi beklenirken, talebin büyük ölçüde gelişen ekonomilerden gelmesi öngörülüyor. Yaşlı nüfus, Batılı gelişmiş ülkelerin kronik sorunlarından birini oluşturuyor. Bu ülkeler, robotik sistemler ve yapay zeka ile mal ve hizmetlerin üretimini, lojistiğini ve ticaretini sağlamaya devam edebilecek. Böylece yaşlı nüfuslarına karşın üretim ve ticaret pastasındaki paylarını koruyabilecek, hatta artırabilecek.

4.0’a hazırlanın

Gelişen ekonomilerin nispeten düşük teknolojiye sahip genç nüfusunun tüketim talebi artmaya devam edecek. Bu projeksiyonların gerçekleşmesi, bugünün endüstriyel üretim görünümünü baştan aşağıya değiştirmekle kalmayıp, bildiğimiz birçok mesleğin tamamen ortadan kalkmasına, küresel ekonomide kartların yeniden dağıtılmasına neden olacak.

Haberin Devamı

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ana başlığı 2016’da Sanayi 4.0 devrimi olurken, bu yıl jeopolitik tartışmaların ardından zirvenin en önemli konusu yapay zeka olarak belirlendi.

Sanayi 4.0; nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber-fiziksel sistemler olarak sıralanan 3 yapıdan oluşuyor. Söz konusu sistemde, akıllı fabrikalar kapsamında fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemlerle izlemek hedefleniyor.

Bir anlamda, fiziksel dünyanın sanal bir kopyası oluşturulabilecek ve merkezi olmayan kararların verilmesi sağlanarak üretim başka bir seviyeye çıkarılacak.

Robotik sistemlerin, yapay zekanın üretimdeki payının giderek arttığı, hatta insanların adına karar verebildiği yeni bir döneme doğru ilerleniyor.

İŞSİZLİĞİ ÖNLEMEK için robota vergi
DublIn Trinity College’ta imalat sektörü araştırma görevlisi Jeff Morgan, Dünya Ekonomik Forumu için kaleme aldığı makalede, “İdeal olarak 4. Sanayi devrimi insanların, tekrara dayalı görevlerden kurtularak, bu işleri robotik araçlara bırakarak, daha fazla şeyi başarmasını sağlayacak. Teoride bu durum, insanların iş geliştirmeye, yaratıcılık gerektiren alanlara, bilime odaklanmasını sağlayacak” dedi. Morgan, ilginç bir konuyu da gündeme getirdi: “İmalat sanayinde önümüzdeki yıllarda daha fazla insanın işten çıkarıldığını görebiliriz. Robot çalışanlara karşı korumayı hedefleyen politik hareketler görülebilir. Robotları vergilendirmek gibi.”

Haberin Devamı