Gazete Vatan Logo

Bu nasıl dinleme?

Hakimlerin kendi telefonları için dinleme kararı vermeleri telekulak tartışmalarını artırdı

İZMİR’DE rüşvet operasyonunda telefonların dinlenmesine karar veren hakimlerin, evrakı incelemedikleri için dinleme izni verdikleri telefonlar arasında kendilerinin de olması telekulak tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Yasa telefon dinlemeyi, hakkında ciddi suç şüphesi bulunan kişiler için başvurulacak son çare olarak düzenlemesine rağmen, hakimlerin polisin tüm dinleme taleplerini otomatikman kabul ettikleri eleştirilerini haklı çıkaran son olay telefonları dinlenen 80 bin kişi hakkındaki dinleme kararlarını da tartışmalı hale getirdi.

Yasaya göre, dinleme son çare

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135. maddesine göre bir kişinin telefonlarının dinlenebilmesi için o kişinin “Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada suç işlediğine ilişkin kuvvetli şüphelerin” olması gerekiyor. Buna ek olarak “başka suretle delil elde edilme imkânının bulunmaması” şartı aranıyor. Ancak bu iki durum varsa hakim dinleme izni verebiliyor. Bunun için de hakimin önüne dinlenecek kişinin kimliği, isnat edilen suçla ilgili deliller ve dinlenecek telefonun numarasının konulması gerekiyor.

İsim yok, telefon numarası var

İzmir’de Yengeç 1 ve Yengeç 2 operasyonlarında soruşturulan mahkeme başkanı Asım Korkut ile emekli hakim Erdem Y.’nin savcılığın kendileri hakkında çıkartılmasını talep ettiği dinleme kararlarına “olur” vermeleri yasaya uyulmadığı eleştirilerini haklı çıkardı. Her iki hakim sadece kendileri için değil kardeşleri ve yeğenleri için de dinleme kararlarına imza attı. Bu durum, savcılığın dinleme talebine isim yazmadığını ortaya koydu.

Haberin Devamı