Gazete Vatan Logo

Bu kez ucuz atlattık

Tunceli'nin Pülümür ilçesi dün sabah 6.5 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Depremde mucize eseri sadece bir kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Ama ilçe tamamen yerle bir oldu

Tunceli'nin Pülümür İlçesi dün sabah saat 07.26'da çok şiddetli bir sarsıntıyla uyandı. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerindeki diğer illeri de sarsan Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki depremde, mucize eseri sadece 1 kişi öldü 6 kişi de yaralandı. Bu büyük şiddetteki bir depremi sadece tek can kaybıyla kaybettik ama Pülümür resmen yerle bir oldu. 49 köyden 40'ının büyük hasar aldığı depremde en fazla yıkım kamu binalarında yaşandı. 1992 yılındaki 6.8 büyüklüğündeki depremde yıkıldıktan sonra yeniden yapılan kamu binaları, bu depremde de yine büyük hasar gördü. Afet Konutları başta olmak üzere Pülümür Emniyet Müdürlüğü, Ziraat Bankası Şubesi, Pülümür Belediyesi ve Yatılı İlköğretim Bölge Okulu kullanılmaz hale geldi.

Okul yine yıkıldı
1992 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve yeniden yapılarak 3 ay önce hizmete giren Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun yine kullanılamaz hale gelmesi şaşkınlıkla karşılandı. Okulu yapan müteahhit olan CHP Milletvekili Hasan Göyüldar'a vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Ancak Göyüldar, okulu kendisinin yapmadığını, yalnızca sıva gibi ince işlerini üstlendiğini söyledi.

Hasar ahlaksızlıktan
Özel bir uçakla Erzincan'a gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ilk dikkati kamu binalarındaki hasarın çektiğini belirterek, bu konuda soruşturma başlattığını açıkladı. Ergezen, hasarın aslında ahlâk çöküntüsünden kaynaklandığını, bazı insanların yalnızca kendi çıkarlarını düşündüğünü ifade etti. Ergezen, müteahhitleri kastederek, "Bazı insanlar kendi çıkarlarım düşünüyor. Çimentodan, demirden kısıyor. İşinizi doğru yapın" dedi.

Ahırda yakalandı
Depremde tek ölüm, ilçeye 16 kilometre uzaklıktaki 20 haneli Sağlamtaş Köyü'nde yaşandı. 3 evin tamamen yıkıldığı, diğer 17 evin de oturulamayacak hale geldiği Sağlamtaş'ta, evinin bitişiğindeki ahıra hayvanlara yem vermeye giren 66 yaşındaki Gülizar Yıldırım, enkaz altında kalarak öldü, eşi Hasan Yıldırım ise evin enkazından komşuları tarafından kurtarıldı. Hasan Yıldırım, "Depremle birlikte ev çöktü. Ben yıkıntının arasında çıkarak dışarı fırladım. Baktım, eşim Gülizar ortalıkta yok. Oysa çay demleyecekti. Ahırdan cansız bedeni çıkarıldı. Karımı öyle görünce bayıldım" dedi. Deprem sırasında korkudan pencere ve balkonlardan atlayarak yaralanan 6 kişi ile kalp krizi geçiren 1 kişi de hastanede tedavi altına alındı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 07.26'daki 6.5 büyüklüğünde depremden sonra merkez üssü Pülümür olan ve şiddetleri 1.0 ile 3.8 arasında değişen çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı.
Tunceli'yle birlikte deprem kabusu geri döndü.


Deprem uzmanları da yine farklı görüşte

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu:
İstanbul'u etkilemez

Dünkü deprem Pülmürfayı üzerinde olmuştur. İstanbullular rahat olsun. Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı ile bir bağlantısı yoktur. Erzincan'da oluşabilecek yeni bir depremi tetiklemez.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara:
Her yerde olabilir

Her sene Türkiye'de, 6'nın üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 63'tür. Son deprem de bize depremle birlikte yaşamamız gerektiğini hatırlattı. Her yerde her zaman yüksek depremler meydana gelebilir.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy:
Diğerlerini tetiklemez

Deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakın gözükse de atılımı güneybatıya doğru olduğu için Malatya fayıyla birleşiyor. Dolayısıyla bu depremden kaynaklanan bir tetikleme olacağını sanmıyorum.

Haberin Devamı