Gazete Vatan Logo

Bu kez hem füzesiz hem bayraksız geçti

İstanbul Boğazı’ndan dün geçen Rus savaş gemisi LST Korolev’in güvertesinde füze taşıyan asker de hazır bekleyen makineli tüfek de görülmedi. Ancak Korolev, teamül dışı Türk bayrağı toka etmeden geçti

Bu kez hem füzesiz hem bayraksız geçti

Rus savaş gemisi Sezar Kunikov’un güvertesinde atışa hazır karadan havaya atılan füze taşıyan bir askerle geçmesinin ardından İstanbul Boğazı bir Rus savaş gemisini daha ağırladı. Rusya’nın Baltık Filosu’nda görev yapan ‘Ropucha II’ sınıfı 130 borda numaralı çıkarma gemisi LST Korolev sabah 08.30 sularında boğazı geçti.

Türk gemisi de Boğaz’da

Yaklaşık 3 ay önce 3 Eylül’de taşıdığı kargoyla Marmara’dan Akdeniz’e giderken görüntülenen LST Korolev, dün Karadeniz filosunun ana limanı Sivastopol’a doğru yol aldı. LST Korolev’in geçişi sırasında güvertesinde ne hazır bekleyen makineli tüfek ne de omzunda atışa hazır füzeyle bekleyen bir asker görülmedi. Ancak Korolev’in Boğaz geçişi sırasında teamüllere aykırı bir şekilde Türk bayrağı toka etmeden yol aldı. Aynı dakikalarda Türk savaş gemisi Göksu da Boğaz’dan Marmara’ya yol alırken görüntülendi.

Elçiyi çağırdık!

Rus savaş gemisi Caesar Kunikov’un 4 Aralık Cuma günü İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşıdığının ortaya çıkmasının ardından dün Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede Karlov’a gerek Montrö Sözleşmesi’nin gerek uluslararası hukukun ruhuna ve lafzına uygun olmayan, geçişle doğrudan ilgisi bulunmayan hareketlerin tekrarlanmamasının önemle vurgulandığı belirtildi. Rusya tarafı da görüşmede dile getirilen hususları ilgili makamlara eksiksiz biçimde aktaracağını ifade etti.

Haberin Devamı

‘Biz de çekmeyiz olur biter’

VATAN’a konuşan eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Nusret Güner, Rus gemisinin bayrak takmamasını şu sözlerle değerlendirdi: “Harp gemileri başka ulusların deniz sularında ticari gemiler gibi o ülkenin bayrağını takmak zorunda değillerdir. Harp gemileri bulundukları ülke ile karşılıklı anlaşma ve ilişkilerine göre hareket eder. Bazı durumlarda girer girmez takılır, bazı durumlarda ise gemi sadece kendi bayrağı ile hareket eder” dedi. Emekli Tümamiral Semih Çetin ise, “Rus ve Türk harp gemileri karşılıklı olarak bayrak çekerdi. Rusya tavır değiştirmiş gözüküyor. Aynısını yaparız olur biter.”

Haberin Devamı