Gazete Vatan Logo

Bu işyerinde iflas yasaktır

Yatırım ortamını iyileştirecek reform paketi Meclis’e gönderildi. Başbakan Yardımcısı Akdağ, “Kötüye kullanılan iflas erteleme kalkıyor. Yeni kurtarma anlaşması sistemi geliyor. İflas ertelemede 6-7 yıla kadar süren süreci 23 ay ile sınırlandırıyoruz” dedi

Bu işyerinde  iflas yasaktır

Yatırım ortamını iyileştirmek için reformlar yapılacak. Şirket kuruluşunu kolaylaştırmaktan iflaslara çeki düzen veren birçok düzenleme TBMM’ye gönderildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 93 maddeden oluşan reform paketi hazırladıklarını söyledi.

Türkiye’nin bu yıl itibariyle Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 60’ıncı sırada yer aldığını kaydeden Akdağ, ilk 20’ye girmek için çok yoğun çalıştıklarını belirtti.

Yatırımcılar iyi ki var

Türkiye’yi iş yapma kolaylığı açısından hak ettiği yere getireceklerini kaydeden Akdağ, hükümet olarak, Türkiye’ye yatırım yapan ve istihdam sağlayan girişimcilerin her zaman yanında olduklarına dikkati çekti. Akdağ, “Açıkladığımız reformlar bu adımların yeni bir halkasıdır. Bu paket ile Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan müteşebbislerimize ve yatırımcılarımıza ‘İyi ki varsınız’ diyoruz” ifadesini kullandı.

En önemli adımlardan birini de “icra-iflas” süreçlerinde attıklarına işaret eden Akdağ, Adalet Bakanlığı’nın bu konu üzerinde uzun süreden beri çalıştığını aktardı. Akdağ, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas ertelemeyi kaldırıyoruz. İflas erteleme ile konkordatonun iyi yönlerini alıp güzel bir reform hazırladık. Tasarıyla konkordato revize edilerek bir kurtarma anlaşması kurumu oluşturuluyor. Dünyadaki en iyi örnekleri inceleyerek yeni bir kurtarma anlaşması sistemi geliştirdik. İflas erteleme döneminde 6-7 yıla kadar süren süreci, yeni düzenleme ile beraber azami 23 ay ile sınırlandırıyoruz. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade, öncelikle ticari hayatlarına devamlarını esas aldık. Alacakları, sürece etkin olarak dahil ettik.”

İnşaat ruhsatında imza sayısı 18’den 1’e iniyor

İnşaat izinleri sürecinde toplamda 18 işlem bulunduğuna işaret eden Recep Akdağ, bunların 12’sinin belediyelerin çeşitli birimlerindeki işleri kapsadığını dile getirdi. Akdağ, bu süreçlerin birleştirildiğini ve işlem sayısını 12’den 5’e indirdiğini belirterek, “Belediye dışında kalan 6 işlemin 5’ini elektronik ortama aktardık” dedi. Belediyelerle tapu idareleri arasında emlak vergi beyanının elektronik ortamda paylaşılacağını ifade eden Akdağ, inşaat ruhsatındaki imza sayısının da 18’den 1’e düşürüleceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Şirket kurmak kolaylaşıyor

Şirket kuruluşlarının kolaylaştırılacağını anlatan Recep Akdağ, “Şirket kuruluşunu 7 adet işlemden 1 işleme indiriyoruz. Sosyal güvenlik kaydı, SGK’ye gitmeye gerek kalmadan gerçekleşecek. Banka yoluyla ödenen Rekabet Kurumu payı, ticaret sicil müdürlüğü vasıtasıyla ödenecek. Kuruluş aşamasında imza onayı ve defter onayı yalnızca ticaret sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilecek” diye konuştu.