Gazete Vatan Logo

Bu iş nakitle değil, vakitle!

Diyelim ki inanılmaz bir yağmur var ve evinizin çatısı akıyor ama paranız yok, ne yaparsınız?

Biri gelse de çatınızı tamir etse, siz de gidip onun için elinizden gelen bir iş yapsanız, fena olmazdı değil mi? Peki ama bu nasıl olur diye merak ediyorsanız, işte cevabı...

ALINAN hizmetin karşılığında paranın değil de zamanın geçtiği bu sistem İspanya’da doğdu, ardından da Avrupa ve Amerika dahil 33 ülkeye yayıldı. Parayı devre dışı bırakan bu sistem 4 yıl önce Türkiye’de de uygulamaya geçirildi. ‘Zumbara’ adı verilen bu sisteme son 2 yılda 4 bin 400 kişi üye oldu. Peki sistem nasıl çalışıyor? Öncelikle zaman bankası adı verilen ‘Zumbara’ya üye olunuyor. Diyelim ki, siz müzik öğretmenisiniz. Evinizin musluğu akıyor, sisteme üye olan bir muslukçu ile anlaşıyorsunuz, o gelip sizin musluğunuzu tamir ediyor, siz de bunun karşılığında anlaştığınız ‘zaman’ kadar ona müzik dersi veriyorsunuz. Şu an 4 bini aşkın kişinin sayesinde, hemen her işini ‘tek kuruş’ ödemeden yaptığı bu sistemi Türkiye’ye getiren Ayşegül Güzel, sistemin inceliklerini VATAN’a anlattı:

20 ÜYEYLE BAŞLADIK: Alternatif ekonomilerden biri olan zaman bankası sistemini daha geniş kitlelere yaymak için 2 arkadaşı ile canla başla çalışan Ayşegül Güzel, paranın yer almadığı paylaşımcı sistemin detaylarını şöyle anlatıyor: “4 yıl önce İspanya’da çalışıyordum ve yaşadığım mahallede zaman bankası sistemi uygulanıyordu. Sistemi geliştirerek Türkiye’ye getirmek istedim. 2010 yılında 20 kişinin üyeliğiyle “Zumbara” doğdu. Sistemin Türkiye’deki farkı sosyal ağlarla oluşturulması. Dünyadaki örneklerinde sistem sadece data şeklindeki web sitelerinde yer alıyor. Biz “zumbara”yı facebook, twitter gibi sosyal ağlara yaydık. Şu anda 4 bin 400 üyemiz var. İnsanlar bu sistemle birbirlerine daha kolay ulaşıyorlar, almak istedikleri hizmetleri paylaşıyorlar ve birbirlerini hizmetleri karşılığında değerlendirebiliyorlar. Bu değerlendirme de sistemdeki saat puanlaması üzerinden yapılıyor.”

DAVETİYE KODU: “Sistemin işleyişi ise şöyle. Kullanıcılar, Zumbara platformuna aldıkları davetiye kodu ile girerler. Web sitesine kayıt olduktan sonra, kendilerinden, vermek istedikleri (arz) ve ihtiyacı olan (talep) servislerden bahsederler. Site üzerinden paylaşımda bulunabilecekleri kişiyi bulur ve iletişime geçer. Detaylarda anlaştıktan sonra paylaşımda bulunurlar. Servisi alan kişi hizmet sonrası aldığı servis süresince olan zaman-saat ’i web sitesi üzerinden servis sağlayıcısına öder. O kişi de bu kazandığı saatleri sistemdeki başka bir kişiden istediği başka bir hizmeti almak için kullanır.”

PARA YERİNE ZAMAN: “300 saatün üzerinde hizmet değişimi oluyor. Güneydoğu ve Doğu dahil olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’den oldukça fazla talepler var. “Zumbara”yı Cihangirde’ki ofisimizden 2 kişiyle yönetiyoruz. Yeni web sitemiz de gönüllü bir arkadaşmız tarafından yapılıyor. Çoğunlukla ev ve bilgisayar tamiratı hizmetleri veriliyor. Bunun dışında çok farklı hizmetler de sunuluyor. Ben İspanyolca dersi hizmeti karşılığında Afrika davulu dersi aldım. Totalde 20 saat hizmet verdim. Bu sistemle paranın yarattığı dengesizliği ortadan kaldırmak. Son 6 yıldır kredi kartı kullanmıyorum, alışveriş merkezi yerine mahallemdeki kasabı, manavı kullanıyorum. Bu sistem dayanışmaya ve paylaşmaya dayalı bir sistem olduğu için paranın yarattığı bütün dengesizliklerin önüne geçiyor, para yerine zamanın hesabı yapılıyor.”




Haberin Devamı