Gazete Vatan Logo

Bu da teğet geçer

Başkan Erdoğan, “Bu kriz bizim krizimiz değil. 2008 yılında ‘Kriz bizi teğet geçer’ demiştim. Türkiye bu dönemi de aynı şekilde geride bırakacak” dedi. Erdoğan, keyfi zam yapanları da uyardı: Döviz artışını bahane edip zam yapanlar iflah olmayacak.

Bu da teğet geçer

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfedarasyonu 20’nci Olağan Genel Kurulu’na katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yaşananların bir kriz değil manipülasyon olduğunu belirterek, “Bu manipülasyona sakın aldanmayın. Bu süreç atlatıp geçilecek. Hiç endişe etmeyin” diye konuştu. Sözlerine, “Emin olunuz ki nice fırtınaları atlatıp, hedeflerine doğru yürüme başarısını gösteren Türkiye, bu dönemi de aynı şekilde geride bırakacaktır” diyerek devam eden Erdoğan, bugün yaşanılanların ne 1994 ne de 2001 krizleriyle en küçük bir benzerliğinin olmadığının altını çizdi.

Geçmişteki 2 krizin de küresel değil, Türkiye’nin kendi dinamiklerinin ürünü olduğuna dikkati çeken Başkan Erdoğan, şunları söyledi:

Bizim krizimiz değil

“Bugün Türkiye’nin kendisinden kaynaklanan bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Aynı şekilde 2008’de küresel finans krizinden kaynaklanan bir karamsarlık havası ortalığı kapladığında ne demiştim? ‘Bu kriz bizi teğet geçer’ demiştim. Nitekim sonraki yıllarda, 2009’daki kaybımızı kat ve kat telafi eden neticelerle yolumuza devam etmiştik. Bugün de diyorum ki ‘Bu kriz, bizim krizimiz değildir’. Bu yaşadıklarımız bize zorla yamanmak istenen, özel olarak üzerimize atılmaya çalışılan sahte bir dalgalanmanın ürünüdür.”

Haberin Devamı

Başkan Erdoğan, “Şayet devletiyle, özel sektörüyle, finans sektörüyle, esnaf ve sanatkarıyla sağlam durursak, bu dalganın üzerinden aşar, yolumuza çok daha güçlü ve hızlı bir şekilde devam ederiz. Bugüne kadar Türkiye’ye ve Türk milletine hep inandık, güvendik, Türkiye de millet de bizi hiç yanıltmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Zam yapana uyarı

Döviz bahanesiyle sattıkları ürüne hiç alakası olmadığı halde zam yapanları da uyaran Başkan Erdoğan, bu yola başvuranların iflah olmayacaklarını belirtti. Erdoğan, “Bunların ahilikle falan alakası yok. Helali haramı bilmeyenin iflah olması mümkün değil. Eğer ahilik müessesesi yaşasaydı bunları palaya vururlardı” diye konuştu.

Kaynaklar bitmeye yakın projelere

Başkan Erdoğan, yatırımlar konusunda da çok önemli kararlar aldıklarını, buna göre eldeki kaynakları önceliği bitmeye en yakın projelere vererek, çalışmaların ilerleme durumuna göre kademe kademe kullanacaklarını bildirdi.
Yüzde 100’e yakın hangi yatırım varsa öncelikle onları bitirmeye, yüzde 50’nin üzerindekilerin de yavaş yavaş bitirilmeye çalışılacağını anlatan Erdoğan, “Ama ihalesi yapılmış daha henüz doğru dürüst başlanmamış. Oturup konuşup onlara başlamayacağız. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz. Zira şu andaki durum bunu gerektiriyor. Bunlar da yatırımların nevine göre yeniden ele alınacak. Onun için tüm bakan arkadaşlarımla dün kabine toplantısında bunları da konuştuk” bilgisini paylaştı.
Erdoğan, özel sektör yatırımlarını, kamu özel iş birliği yatırımlarını, uluslararası yatırımları tüm güçleriyle teşvik etmeyi sürdüreceklerini belirterek, “Üretim ve istihdam olmazsa olmazlarımız” ifadesini kullandı.
Yüzde 42 faizle ayakta durulabilir mi?
Göreve geldiklerinde faizin yüzde 63, enflasyonun yüzde 30 olduğunu hatırlatan Başkan Erdoğan, “Enflasyon sebeptir, faiz neticedir diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş. Bunu ilk kez yaşamıyoruz. Hep yaşadık. Teori ile konuşmuyorum. İşin pratiğini yaşadık” dedi.
Başkan Erdoğan, geçenlerde bir reel sektör temsilcisinin, ‘Başkanım, yüzde 42 faiz istediler benden 5 milyon lira için” dediğini anlatarak, “Şimdi 5 milyon için yüzde 42 faiz, bir özel sektör bankası isterse ne yapacak o? Ayakta durabilir mi? Duramaz. Onun tabii ki ilk kredi talep ettiği yer de orası değildir, kim bilir onun dışında daha nerelerden bu noktada talep etmiştir. Unutulmamalıdır ki reel ekonominin yaşaması ve güçlenmesi, finans kesiminin varlığını tabii ki sürdürebilmesinin temel şartıdır. O olacak ki finans sektörü olsun. Eğer reel ekonomi, hayatta olmazsa finans sektörü de olmaz” dedi.
Tutturduğunu görmedim
Başkan Erdoğan, Merkez Bankası’nın da enflasyonla mücadelede başarılı olamadığını belirterek, “Enflasyon oranını bankalar belirler mi? Bugüne kadar Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim. Tutmadığı için de revize edilir. Bedelini millet karşımdaki esnaf ödüyor. Ben de diyorum ki bu yüksek faiz oranını düşürelim” diye konuştu.
Dövize yönelik yeni adımlarımız olacak
başkan Erdoğan, “Döviz kurundaki dalgalanmayı önlemeye yönelik pek çok tedbiri hayata geçirdik, geçiriyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde yeni adımlarımız olacak” dedi. Zor dönemlerin zor kararlar vermeyi ve uygulamayı gerektirdiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz de ülkemizin içinden geçtiği dönemin nezaketine ve önemine uygun kararlar almaktan, uygulamaktan asla çekinmiyoruz. Tüm kurumlarımızla gece gündüz çalışıyoruz. İş dünyamızla, ihracatçılarımızla, yatırımcılarımızla, KOBİ’lerimizle, esnaf ve sanatkarlarımızla da her fırsatta istişare ediyor, birlikte neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Örneğin esnaflarımızın bir kısmını da yakından ilgilendiren dövizle kira konusunu kökten çözüyoruz. Dün akşam imzaladım ve Resmi Gazete’de yayımlandı, şu anda hayata geçiyor. Bizim anlayışımıza göre ihracat ve ithalat gibi dışarıyla işi olmayan hiç kimsenin dövizle yolu kesişmemelidir. Bu ülkenin içindeki her işin kendi paramızla fiyatlandırılması, konuşulması, yapılması gerekiyor. Bu konuda gereken düzenlemeyi yaptık, uygulamayı başlatıyoruz.”
Artık kiracı olmayacağız
Bir başka önemli adımlarının kamuda her alanda ciddi bir tasarrufa gitmek olduğuna vurgu yapan Başkan Erdoğan, “Geniş bir tasarruf tedbirini hayata geçiriyoruz. Kamuda kullanılan araçları hem sayı olarak hem nitelik olarak sınırlandırıyoruz. Birçok bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz kiracı. Bakanlık sayımızın 16’ya düşmesiyle birlikte kazanılan binaları değerlendirdik, planlaması yapıldı. Bundan böyle kiracı olan yerlerin tamamından çıkmak suretiyle onları buralara taşıyarak, buradan da çok ciddi bir tasarrufta bulunduk” dedi.
Bu milli bir görev maaş alınmayacak
Türkiye Varlık Fonu yönetim kurulu üyeleri, bünyesinde bulunmayı milli bir görev saydıkları kurumdan maaş almamayı kararlaştırdı. Türkiye Varlık Fonu, yapısı ve işleyişine ilişkin esaslarda yapılan değişikliğin ardından ilk yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıya, başkan vekili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yönetim kurulu üyeleri Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez katıldı. Toplantıda, yönetim kurulu üyeleri, bünyesinde bulunmayı milli bir vazife gördükleri Türkiye Varlık Fonu’ndan maaş almamaya karar verdi.
Kalkınma hızlanacak
Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, Türkiye Varlık Fonu AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Söz konusu kararla şirketin Genel Müdürlüğü görevine de Zafer Sönmez getirildi. Türkiye Varlık Fonu, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek ve stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amacıyla 2016 yılında kuruldu.
Fon ile reel sektör yatırımlarına ve stratejik öneme sahip şirketlere finansman sağlanarak kalkınmanın hızlandırılması, yüksek ve sürdürülebilir büyüme yakalanması ve ekonomik istikrarın önünün açılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı