Gazete Vatan Logo

Bu da promosyonu oldu

Bankalar bürokrasi ile karşı karşıya

ÖNCE bankaların şube açmalarının maliyeti yükseltildi. Ardından Merkez Bankası bankaların kendisine yatırdığı kaynağa ödediği faizi sıfırladı. Sonra munzam karşılıklar artırılarak bankaların elindeki serbest sermaye düşürüldü ve paranın maliyeti yükseltildi. BDDK konut kredilerindeki teminat tutarlarına sınırlama getirdi. Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan “Kredi konusunda uçanı vururuz” dedi.

Rekabet Kurumu tarafından bankacılık sektöründe 8 bankaya açılan promosyon soruşturmasında sözlü ifadeler dün alınmaya başlandı. Rekabet Kurumu’nun iddiasına göre, Akbank, Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası kanunun 41’inci maddesini ihlal etti. Soruşturma heyetine göre bankalar 2001 yılından itibaren özel firmalara promosyon verilmemesi, protokolü devam eden kurum ve özel firmalara diğer bankalar tarafından teklif verilmemesi konularında anlaşma yaptılar ve rekabeti ihlal ettiler.

Soruşturmaya göre bu anlaşmada Yapı Kredi Bankası ve Halkbank’ın doğrudan suçu yok. Anlaşma yapanların Koçbank ve Pamukbank olduğu belirtiliyor. Ancak daha sonra Koçbank Yapı Kredi’nin Pamukbank da Halkbank’ın bünyesine katıldığı için şu anki soruşturma bu bankalar nezdinde gerçekleşiyor.

Soruşturma Heyeti iddiasına kanıt olarak da Erdemir’in 2005 yılı maaş ödemesi ihalesini gösteriyor. İddiaya göre, bu ihale öncesi bankalar ihalede teklif edecekleri miktarı belirlediler ve danışıklı dövüş yaptılar.

İşte bu iddialar zaten bir süredir istim üstünde olan bankaları fena kızdırdı. En sert tepkiyi Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt gösterirken, Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da tepkisini, “Şu an burada kendimizi savunuyor olmak gerçekten çok komik” diyerek gösterdi.

Temel Güzeloğlu: Şu an komik duruma düşürüldük

Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu da, oldukça üzgün olduklarını ve bankacılık sektörü olarak kendilerinin “komik duruma düşürdüklerini” düşündüğünü söyledi. Mevduat piyasalarının korkunç bir rekabet içinde bulunduğunu kaydeden Güzeloğlu, “BDDK’dan, Merkez Bankası’ndan arka arkaya uyarılar almamıza rağmen kredi faizlerini yükseltemiyoruz. Böyle bir rekabet içinde iken, böyle bir ortamda bulunmak komik. Geldik ve burada kendimizi savunuyoruz, çok enteresan” diye konuştu. Bankacılık sektörünün son derece şeffaf, düzenlemeleri son derece detaylı, SPK’dan BDDK’ya kadar birçok kurum tarafından denetlenen bir sektör olduğunu ifade eden Gürkaynak, “Yöneticilerimizin kendi aralarında attıkları e-mailler bile bizi buraya getirebiliyor, bunu da öğrendik” dedi.

İthalat tablosunda utanması gereken Merkez Bankası’dır

Şubat ayı ihracat rakamlarını Denizli’de açıklayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ocak ayında 4.3 milyar dolar beklenirken 7 milyar doların üzerine çıkan dış ticaret açığının sorumlusunun Merkez Bankası olduğunu söyledi. Ocak ayında 16 milyar dolar olan ithalatın Şubat ayında da 17 milyar dolar seviyesinde çıkabileceğini ifade eden Çağlayan, “Eğer Türkiye’de ithalattan dolayı birilerinin yüzü kızaracak, birileri üzülecekse, bunun başında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) gelmesi gerektiğini söylemek istiyorum” dedi.

Ocak’ta sadece otomobil ithalatının 500 milyon dolardan fazla olduğunu kaydeden Çağlayan, “Yüzde 133 artış. Bir kendimizi yakmadığımız kaldı. Almanya’da BMW Mercedes fabrikaları Türkiye’ye çalıştı. Euro 1.90 olunca ihtiyacı olmayan bile araba değiştirdi. Neden PPK sayesinde, kur baskısından dolayı” diye tepki gösterdi. Çağlayan, 2011 yılı Şubat ayı ihracatının 10 milyar 165 milyon dolar olduğunu, 2 aylık ihracatın 17 milyar doları geçtiğini belirterek, bu yıl 2008 yılındaki ihracat rekorunun egale edilebileceğini belirtti.

Haberin Devamı