Gazete Vatan Logo

Bu da CHP’nin çılgın projesi: Merkez Türkiye

CHP’nin ‘Yüzyılın Projesi’ni açıklayan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Anadolu’da 200 milyon dolar yatırımla, 1.6 milyon kişiye istihdam yaratacak yeni mega kent kurulacağını söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da partisinin “Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi”ni açıkladı. Projenin Türkiye’yi uluslararası mal ve hizmetlerin transfer üssü yapması hedefleniyor. Bunun için Anadolu’da şimdilik yeri açıklanmayan bir mega kent kurulacak. Proje ile kamu ve özel sektör işbirliğiyle 20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. İnşa edilecek mega kentle çevredeki tüm illerin ve Türkiye’nin kalkındırılması amaçlanırken, yatırım tutarının 40 milyar dolarını 20 yılda doğrudan kamu yapacak, 160 milyar doları özel sektör tarafından sağlanacak.

‘Merkez Türkiye’nin inşası için yapılacak yatırımlar, geri bağlantılarla, tüm ekonomide 117 milyar dolarlık bir yatırımı daha tetikleyecek. Böylece Türkiye genelinde toplam yatırım tutarı 317 milyar dolara ulaşacak.

55 gün 15 saate inecek

Dünyanın lider lojistik, finans, hafif imalat, otomotiv markaları bu merkezde yer alacak. Ayrıca ambalajlama ve paketlemeden ilaç depolamaya, ürün borsalarından teknolojiye birçok şirket bu merkezde konuşlanacak. Denizi olmayan ülkeler için Türkiye’yi bir küresel liman haline dönüştürecek “Merkez Türkiye” projesiyle, küresel ticaret yollarına uzak olan bölgelerle ticaretin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Proje kapsamında Çin’in Şanghay Limanı’ndan gemiye yüklenen bir ürün, Mersin veya İskenderun limanlarına ulaştıktan sonra tren yoluyla “Merkez Türkiye”ye gelecek. Ürünler burada depolanacak, işlenecek, ambalajlanacak ve Türkiye’nin çeşitli yerlerine, Orta ve Güney Avrupa’ya, Rusya’ya, Azerbaycan’a, İran’a, Kazakistan’a, Türkmenistan’a gönderilebilecek.

Örneğin Şanghay Limanı’ndan Bakü’ye gönderilen bir mal daha önce 50-55 günde alıcısına ulaşırken, “Merkez Türkiye”de depolanan mallar trenle 15 saatte Bakü’ye ulaşacak. Bakü’deki alıcı her mal siparişinde 50-55 gün beklemek yerine “Merkez Türkiye”den 15 saatte istediği ürüne kavuşabilecek. Projeyle tüm bölge ülkelerinin taşıma maliyetinin yüzde 15-20 düşürülmesi amaçlanıyor.

Madem ki kurucuyuz öksüz bırakamayız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Güney Amerika Bölgesel Altyapıları Birleştirme Girişimi, Kunming-Singapur Demiryolu Projesi, İpek Yolu Ekonomik Kuşak Girişimi ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu projelerinin ardından küresel dördüncü proje olarak nitelediği Merkez Türkiye’yi hazırlarken nitelikli uzmanlarla çalıştıklarını, mukayeseli üstünlüklerin masaya yatırıldığını, büyüme hızından kişi başına gelire, maliyetten hangi demiryolu, karayolunun megakente getirileceğine kadar her konunun düşünüldüğünü belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi. “CHP olarak mademki Türkiye’nin kurucu partisiyiz, Anadolu ve Trakya’nın bir partisiyiz, Anadolu’yu ve Trakya’yı öksüz bırakamayız. Dünya büyürken ve gelişirken, herkes yaratılan katma değerden olağanüstü gelir elde ederken, Türkiye’nin mahzun bir şekilde bir köşede kendi iç kavgalarıyla enerjisini tüketmesini kabul edemeyiz. Üretmek, çalışmak, dünyayla paylaşmak, uygar bir ülke olmak istiyoruz. Yüzyılın projesini sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önüne koyuyoruz. Dünyaya entegre bir proje neden Türkiye’de olmasın? Üstünlüklerimizi fırsata dönüştüreceğiz. Bu proje, fırsata dönüştürme projesidir, Türkiye’yi dünyada ve bölgesinde güçlü hale getirecek, dünyanın hiçbir güçlü firmasının asla göz ardı edemeyeceği bir projedir. Her uluslararası kuruluşun dikkatle dinleyeceği, gelişmeleri yakından izleyeceği, aynı zamanda Karadeniz’le Akdeniz’i birleştiren bir projedir.”

Haberin Devamı

Mega Kent’te kişi başı gelir 33 bin 323 dolar olacak

Haberin Devamı

2035 yılına gelindiğinde “Merkez Türkiye”de kişi başına gelir 33 bin 323 dolar olacak. Kurulacak şehir 1 milyon 633 bin vatandaşa iş imkanı sağlayacak. Yine diğer illerde yapılacak yatırımlar nedeniyle bu illere ilave 550 bin civarında istihdam imkanı doğacak. Doğrudan ve dolaylı katkılarla, 2035’te yaklaşık 2.2 milyon vatandaşa iş ve istihdam yaratacak. Türkiye’nin 2.7 trilyon dolarlık bir ekonomi olması sağlanacak, ihracat 690 milyar dolara taşınacak. 2035 yılına gelindiğinde 3 milyon nüfusa ulaşacak.

Şimşek Twitter’dan yüklendi

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı “Merkez Türkiye” Projesi’yle ilgili düşüncelerini Twitter’dan şöyle paylaştı: “Liman özelleştirmelerini engelleyen - İstanbul 3. havalimanı ve 3. köprü karşıtı - ulus devletçi CHP zihniyetinin megakent projesi?!? CHP zihniyeti 2007’de engel olmasaydı bugün İzmir limanı Çin ve Asya’nın Avrupa pazarına giriş üssü olmuştu! Çin’li firma Yunanistan’a gitti.”

Güneş enerjili akıllı kent

Kılıçdaroğlu’nun verdiği bilgiye göre, megakent yaşanacak bir cazibe merkezi, altyapısı mükemmel, yepyeni ve akıllı bir kent olacak. Ağırlıklı olarak güneş enerjisinden yararlanılacak. Her yıl 15 bin üniversite mezunu yurt dışına doktoraya gönderilecek. 10 yıl içinde en az 50 bin doktora yapmış kişinin megakentte, Ar-Ge merkezlerinde, sanayide çalışması öngörülüyor.

Kayseri mi Konya mı?

CHP liderinin açıkladığı “Merkez Türkiye” projesinde, Anadolu’da kurulacağı söylenen ’Mega Kent’le ilgili detaylı bilgi verilmedi. Sadece Anadolu’da olacağı, Kuzey’de Samsun ve Trabzon limanlarıyla güneyde de Mersin ve İskenderun limanlarıyla entegre olacağı bilgisi verildi. Toplantıyı takip eden gazeteciler de hem projeyi değerlendirdi, hem de mega kentin kurulacağı bölgeyle ilgili tahminlerde bulundu. Kayseri-Konya arasında bir yer olacağı tahmini öne çıktı.

Kurmaları ile ‘Bize güvenin’ mesajı verdi

Kılıçdaroğlu, “Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi”ni Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey, Selin Sayek Böke, Enis Berberoğlu, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, milletvekili adayları, gazeteci ve yazarların katıldığı bir toplantıyla açıkladı. “Biz Türkiye’yi düşünüyoruz. Çocuklarımızı düşünüyoruz” diyen Kılıçdaroğlu’nun, “Kişi başına geliri, 35 bin dolar olan bir Türkiye. Bunu hedefliyor, bunu düşlüyoruz. Biz bunu yapacağız, kararlıyız. Bize güven Türkiye” sözleri ayakta alkışlandı.