Gazete Vatan Logo

BSH Ev Aletleri hedef büyütüyor

Türkiye’ye 700 milyon euro yatırdık, bu rakamı 1 milyar euroya çıkaracağız

Türkiye’de Bosch, Siemens, Profilo ve Gaggenau markalarını tüketiciyle buluşturan, dünya çapında 13 ülke ve 42 fabrikada üretim yapmakta olan BSH Ev Aletleri, dünyanın en büyük elektronik ve ev aletleri fuarı IFA’da akıllı teknolojileri tasarımla birleştiren yeni ürün portföyünü sergiledi. Berlin’de düzenlenen fuarda Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan BSH Global Satış ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Jean Dufour, bundan 10 yıl öncesine kadar Ar-Ge faaliyetlerinin yüzde 90’ının Almanya’da gerçekleştiğini, ancak bu tablonun bugün itibarıyla artık geçerli olmadığını vurguladı. Dufour, “Dünyanın 3’üncü büyük beyaz eşya üreticisi BSH Grubu olarak, global Ar-Ge’mizi 3 ana merkezden yürütme kararı aldık. Bunlardan biri de, Almanya ve Çin ile birlikte Türkiye” dedi.

Dufour, son 5 yılda Türkiye’de 700 milyon euro yatırım yaptıklarını da hatırlattı. Dufour, önümüzdeki 4 yıl içinde buna 300 milyon euro daha ekleneceğini belirterek, “BSH’nin hem üretim, hem Ar-Ge alanındaki global yatırımları açısından Türkiye’yi Çin’den başka hiçbir ülke geçemez” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomik kriz ve enerji kıtlığı endişeleri nedeniyle, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konularının tüm dünyada beyaz eşyada tüketici tercihlerinde üst sıralarda olduğunu ifade eden Dufour, bu durumun Türkiye için de çok farklı olmadığını bildirdi. Türk tüketicisinin bu konuda giderek bilinçlendiğini kaydeden Dufour, “Sizi temin ederim, Türkiye’de herhangi bir satış noktamızda tüketicimizle ürünümüzün enerji tasarrufu konusundaki duyarlılığına dair bir diyalog geçmeden tek bir satış yapmıyoruz” dedi.

İlk yarıda % 43 büyüdü

BSH Türkiye İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein ise beyaz eşya sektörünün küresel ekonomik dalgalanmalara karşın daha stabil bir sektör olduğunu, 2010’da global olarak sektörün yüzde 4, BSH’nin ise yüzde 7 büyüdüğünü kaydetti. Avrupa’da krizden en çok etkilenen İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde pazarın küçüldüğünü; İngiltere, Benelux ülkeleri gibi pazarların büyümediğini kaydeden Klein, “Rusya, Polonya, Türkiye gibi ülkelerde ise sağlıklı büyüme devam ediyor. Türkiye’de 2011’de sektörün yüzde 10-12 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. BSH olarak biz ise 2011’in ilk 6 ayında TL bazında yüzde 43 büyüdük” diye konuştu.

2012’nin ilk yarısı zor geçecek

TÜRKİYE’DEKİ büyümelerinin olağanüstü bir başarı olduğunu ancak sürdürülebilir olmadığını kaydeden Norbert Klein, sözlerini şöyle sürdürdü: “İç pazardaki güçlü tüketici talebinin nedeni, beyaz eşya fiyatlarının ucuz kalması ve tüketicilerin hükümetin vergi ve benzeri yeni tedbirler getireceği beklentisi oldu. 2012’nin ilk yarısının ise çok daha zorlu geçeceğini ve pazarın küçüleceğini öngörüyoruz. Ancak ikinci yarıdaki toparlanmayla 2012’yi yüzde 4-6 gibi mütevazı bir büyümeyle kapatacağımızı düşünüyoruz. Kısa vadede zorlansak da orta ve uzun vadede Türkiye’de sektörün görünümünün son derece pozitif olacağına inancımız tam.” Çerkezköy Fabrikası’nda yeni küçük ev aletleri üretimi yatırımının da 2012’de tamamlanacağını hatırlatan Klein, bu hamleyle birlikte BSH Türkiye olarak global konumlarını güçlendireceklerini vurguladı. Klein, yüzde 50 iç pazara, yüzde 50 ise ihracata yönelecek üretimin devreye girmesiyle birlikte BSH Grubu içinde küçük ev aletlerinde Çin’in payının azalarak Türkiye’nin payının hızla artacağını kaydetti.

Haberin Devamı