Gazete Vatan Logo

Brunson’da kararı mahkemeler verir

Yargıtay Başkanı Cirit, “Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir” dedi

Brunson’da kararı mahkemeler verir

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Adli Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, ABD’li Papaz Brunson’ın serbest bırakılmaması dolayısıyla Türkiye’ye yaptırım uygulayan Amerika’ya sert çıktı. Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen adli yıl açılış töreninde konuşma yapan Cirit, şu mesajları verdi…

- LİYAKAT VURGUSU: Hakim, cumhuriyet savcısı ve yargı personeli seçiminde, yükselmesinde ve nakillerinde objektif kriterler belirlenerek liyakat ilkesine uygun davranılması büyük önem taşımaktadır.

- ANA TEMA ADALET: Yargıtay’ın 150. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinin ana teması “adalet”tir. Yargı etiği, şeffaflık ve topluma karşı hesap verebilirlik ilkeleri hukuk devletinin ve demokrasinin temel ilkeleridir.

- EGEMENLİĞİN SONU: Türk milleti adına kullanılan asli, hukuki ve mutlak egemenliğin, devletin içinde veya dışında herhangi bir kudrete ya da otoriteye bırakılması, egemenliğin sonu olacaktır.

- ABD SAYGI DUYMALI: Yapılan açıklamalar çerçevesinde bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliğine saygı duyması gerekir.

Haberin Devamı

- KABA GÜÇ: Çağdaş demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur.

- FETÖ’YE KARŞI CESUR ADIM: Türk yargısı, 15 Temmuz darbe girişimine karşı en etkili ve cesur adımları atarak yüce Türk milletinden aldığı kutsal emanetin, sadece ve sadece yüce Türk milletinin üstün yararına kullanılabileceğini göstermiştir.

- HALKIN YANINDA DURDU: Ülkemizde geçmişte yaşanan darbelerden farklı olarak Türk hakim ve cumhuriyet savcıları askeri vesayeti meşrulaştırmamış, tam aksine ortak bir hukuk ve demokrasi şuuru ile hareket ederek her türlü egemenliğin kaynağı olan halkının ve anayasal düzenin yanında yer almıştır.

Haberin Devamı

- 3600 TALEBİ: Yargıtay üyelerinin maaşları ve emekli aylıklarının iyileştirilmesi ile Yargıtay personelinin özellikle emeklilikteki mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ek göstergeleri 3 bin 600 olarak düzenlenmeli.

- DOSYALAR AZALDI: 31 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla Yargıtay’daki toplam derdest dosya sayısı bir milyon 57 bin 341’dir. Derdest dosya sayısı 2016’da bir milyon 438 bin 785, geçen yıl ise bir milyon 179 bin 27’dir. Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle iki yıl içinde Yargıtay’ın derdest dosya sayısı üçte bir oranında azaldı.

- 10 KAT FAZLA KARAR: Yargıtay hukuk ve ceza daireleri olarak 2015’te 938 bin 5, 2016’da 655 bin 323, geçen yıl ise 628 bin 652 karar verildi. Dünya yargıtaylarının hepsinin toplamından 10 kat daha fazla karar vermişiz.

- UYUŞMAZLIK: İş yükü sorunu ancak mahkemelere intikal eden uyuşmazlık sayısının azaltılması ile çözülebilir. Yargı sistemimizde adil ve etkin bir filtreleme sistemi kurularak bir kısım uyuşmazlıklar yargı sistemi dışında çözülerek, iş yükü sorunu yapısal anlamda ele alınmalıdır.

Haberin Devamı