Gazete Vatan Logo

Boyner vites büyüttü

Efsane yılı Ekim’de yakalıyor Atina’ya çıkartma yapıyor

Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, krizin stresini tamamen üstlerinden attıklarına dikkat çekerek, “2011’in ilk 3 ayında altın yıl dediğimiz, efsane 2007 rakamlarına geliriz diyorduk ama Ekim-Kasım sonu gibi bu seviyeye ulaşmış olacağız. Grup içinde herkes büyümek için ‘gazı’ yükseltti” dedi.

YAKIN coğrafyada büyüme planları yaptıklarını belirten Boyner, 2013’te Yunanistan’a 9 bin metrekarelik dev bir Beymen açacaklarını söyledi. Boyner, alfabesini bilmedikleri ülkelere yerel ortakla gireceklerini vurgulayarak, rotalarında Belgrad, Libya Romanya ve İran’ın da olduğunu açıkladı.

Grup olarak kriz stresini tamamen üstlerinden attıklarını söyleyen Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, “2011 yılının ilk 3 ayında altın yıl dediğimiz, efsane 2007 rakamlarına geliriz diyorduk ama Ekim-Kasım sonu gibi bu seviyeye ulaşmış olacağız” dedi. Bu yıl istihdam açısından da olumlu gelişmeler yaşadıklarını ve 2008’de mecburen kaybettikleri çalışma arkadaşlarından ‘kat be kat’ daha fazlasını grup bünyesine kattıklarına dikkat çeken Boyner, “O dönem yaklaşık 60 kişiyle yollarımız ayrılmış ama bu yıl bu rakamın çok üzerinde yeni istihdam yarattık” diye konuştu.

Grup içinde herkesin büyümek için ‘gazı’ çok yükselttiğini de vurgulayan Cem Boyner, “Grubumuzda herkes canavar gibi... Herkes ilgi rekabetinde. Yabancıların gözünde hem örnek bir şirket hem de örnek bir ülke haline geldik” değerlendirmesini yaptı.

‘Komşu’da kriz 2 yılda biter

Gaziantep’te bulunan Sankopark alışveriş merkezinde yurtiçindeki 14’üncü Beymen mağazasının açılışında sorularımızı yanıtlayan Cem Boyner, büyüme planları hakkında da bilgi verdi. Başta Beymen’le olmak üzere yurtdışında yeni mağaza açılışlarına hazırladıklarını vurgulayan Boyner, ilk aşamada iflasın eşiğinden dönen Yunanistan’da avantajlı kiralardan da yararlanarak 9 bin metrekarelik dev bir Beymen açacaklarını açıkladı. 2013’de açılması planlanan mağazanın Yunanistan’ın ilk lüks çok katlı mağazası olacağını hatırlatan Boyner, bu ülkede krizin 2 yılda biteceğine inandığını, kendilerinin de mağazayı bu sürede tamamlayacaklarını söyledi.

Alfabesini bilmiyoruz

Boyner Grubu, Yunanistan’ın yanı sıra gözünü yakın coğrafyalarda büyümeye de dikti. Cem Boyner, ‘alfabesini bilmedikleri coğrafyalarda yerel ortaklarla’ mağaza açacaklarını belirterek, şunları söyledi:“Beymen’de global marka olma gibi bir derdimiz yok. Biz bölgesel oyuncu olmayı, derdimizi rahat anlatacağımız yerlerde bulunmayı istiyoruz. Yunanistan, lüks butik mağazaların olduğu ama lüks çok katlı mağaza zincirlerinin yer almadığı bir ülke. Rotamızda Yunanistan’ın yanı sıra ilk aşamada Belgrad var. Romanya, Ürdün ve Libya’da araştırma halindeyiz. İran’da mutlaka olmak istiyoruz. Mısır’a Boyner’le de gitmeyi planlıyoruz.”

Boyner, Yunanlıların kriz 10 yıl bitmeyecek gibi davrandığını ama Türkiye’deki kriz deneyimlerinden yararlanarak burada 2 yıl içinde işlerin düzeleceğini düşündüklerini söyledi. Alfabesini bilmedikleri coğrafyalarda yerel ortak olmadan iş yapmanın kendilerini yorduğuna da dikkat çeken Cem Boyner, şöyle devam etti: “Mısır’da örneğin çok başarılı olduk ama çok da yorulduk. Yunanistan’da bize buranın Beymen’i diyebileceğimiz bir gruptan işbirliği teklifi geldi. Yeni açılacak bir AVM’nin ilk ve anchor kiracısı olacağız. Ardından yeni ülkelere de gireceğiz.”

Liseliyle Buffett’ın istedikleri artık farklı değil

Ekonominin çok değiştiğini ve tüketici davranışlarının da farklılaştığını belirten Cem Boyner şu değerlendirmeyi yaptı: “Tüketicilerin elinde çok tasarrufu yok ama mortgage’la ev alıyor. iPad ya da iPhone için sıraya giriyor. Harçlığını zor denkleştiren lise öğrencisiyle Warren Buffett’ın istekleri bu noktalarda buluşuyor. 5 yıl öncesine göre ayın sonu yine aynı maaşla getiriliyor ama 5 kat daha zengin bir hayat yaşanıyor.”

Boyner grubu’nda büyüme tam gaz

‘Rakamlar kalbimi çarptırdı ama revize ettiğimiz büyümenin de üstünde gidiyoruz’


- Beymen Genel Müdürü Elif Çapçı, kriz sürecinde adet bazında yüzde 35 düşüş yaşadıklarını ama bu yıl 2007 rakamlarını geçtiklerini hatta 2008’deki rakamlara geri dönüldüğüne dikkat çekerek, “Henüz Eylül ayındayız ama sezon ürünlerinde ikinci repete’yi (tekrar sipariş) yapıyoruz” dedi.

Mağazalarda kârlılığın yüzde 59 arttığını ve 2009’un çok çok üstünde olduğunu vurgulayan Çapçı, “Bu kadar güçlü bir çıkış olur mu diye bütçe toplantılarında kalbim çarpıyordu ama şu anda revize ettiğimiz rakamların da üstüne çıkmayı başardık” diye konuştu.

Beymen gelinlik ve çocuk koleksiyonları satışa sunulacak

- Elif Çapçı, Beymen’e önümüzdeki dönemde yeni kategoriler ekleneceğini belirterek, ‘Wedding’ bölümü için Nişantaşı’nda özel bir kat ayrılacağını, burada gelinlik ve evlilikle ilgili tüm ürün ve hizmetlerin sunulacağını açıkladı. Çapçı, yeni dönemde çocuk kategorisinin de olacağını vurgulayarak, 2011’de Beymen markalı ürünlerin satılacağı bir konsept mağaza hazırlığında olduklarını da kaydetti. Çapçı, şunları söyledi: “Ayakkabı ve çanta kategorileri bizde çift haneli büyüyor. Bu konuda ayrıcalıklı bir yerimiz var. Beymen markalı kadın, erkek koleksiyonları, çanta, eşarp gibi kategorileri de büyüteceğiz. Bu konsept özellikle Anadolu’da çok başarılı olacak.”

Çağlayan yaratacak biz finansla uğraşacağız

- ÜNLÜ tasarımcı Hüseyin Çağlayan ile çalışmaya başladıklarını belirten Elif Çapçı, 20 Ekim’de tekrar biraraya geleceklerini ve ‘Chalayan’ markasının Beymen’lerde satılacağını söyledi. Çapçı, “Ayrıca markanın dünyadaki toptan satışını biz gerçekleştireceğiz. Hüseyin Çağlayan’ın endüstriyel ve obje tasarımlarını da içeren çok kapsamlı bir ortaklık olacak bu” dedi. Cem Boyner ise “Biz finans ve organizasyon tarafını üstleneceğiz, Hüseyin de tasarımlarına odaklanacak, yaratacak, uçacak” dedi.

Suriyeliler için Beymen’i SankoPark’a getirdik

SankoPark Alışveriş Merkezi’nin yatırımcısı olan Sanko Holding aynı zamanda Beymen’in AVM’deki mağazasını bayi olarak açarak perakende sektörüne de adım atmış oldu. SankoPark’ı Nisan 2009’da açtıklarını ve bu sürede günlük ortalama 28 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını belirten Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Konukoğlu, “Gaziantep için Halep de önemli bir pazar. Buradan gelecek müşteriler konusunda daha etkin olmak için Beymen’in SankoPark’a gelmesi çok önemliydi. Her gün buraya Suriye’den 8 otobüs müşteri geliyor. Beymen’i açtıktan sonra daha geniş bir pazarlama çalışması yapacağız bu sayı da katlanacaktır” dedi. SankoPark için özellikle Suriyelilerin ilgisini çekecek 1-2 marka daha getireceklerini de açıklayan Konukoğlu, bundan sonra yeni bir AVM yatırımı planlamadıklarını holding olarak güçlerini enerji ve çimentoya verdiklerini ifade etti.

Haberin Devamı