Gazete Vatan Logo

Boyner’in Network’üne Katar ve Kuveytliler talip

“Piyasaya çıkmadan çok sayıda teklif aldık. Körfez’deki yatırımcılar bile Network ve Fabrika’yla ilgilendi”

Tekel Sigara ile Boyner Holding’in Network ve Fabrika markalarının satışında aracılığı üstlenen Citigroup Türkiye Yatırım Bankası Bölümü Başkanı Çağlayan Çetin, yabancıların bu satışlara büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Çetin, “Piyasaya çıkmadan çok sayıda teklif aldık. Körfez’deki yatırımcılar bile Network ve Fabrika’yla ilgilendi” dedi

TEKEL’İN sigara bölümü ile Boyner Holding’in Network ve Fabrika markalarının satışında aracılığı üstlenen Citigroup Türkiye Yatırım Bankası Bölümü Başkanı Çağlayan Çetin, yabancı fon ve şirketlerin bu satışlara büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Çetin, “Tekel Sigara’ya da Network’e de Fabrika’ya da yatırımcılardan çok büyük ilgi var. Piyasaya henüz gerçek anlamda çıkmamış olmamıza rağmen çok sayıda teklif alıyoruz. Geçen hafta Ortadoğu’da temaslarımız vardı. Katar ve Kuveyt’te bile yatırımcılar Network ve Fabrika’ya büyük ilgi gösterdiler” diye konuştu.

Şaşırtıcı bir ilgi var

Tekel’e ise özel sermaye fonlarından büyük ilgi olduğunu kaydeden Çetin, British American Tobacco (BAT) ve Imperial Tobacco gibi sektördeki birçok devin bu süreçte yer alacağına dikkat çekti. Çetin, “Genelde özel yatırım fonları sigara işine ilgi duymaz ama Tekel Sigara’ya şaşırtıcı boyutta fazla ilgi var. Yarışta stratejik devler ve yerel yatırımcılar da yerlerini alacak” dedi.

Kazanmayan yok

Türkiye’ye şu anda her alanda yatırımcı geldiğine de değinen Çağlayan Çetin, sağlık, gıda, sigorta gibi sektörlerde işlemlerin devam ettiğini vurguladı. Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüketiciye yakın olan, tüketiciyle direkt ilgili tüm sektörlere büyük ilgi var. Şu anda Türkiye’de üzerinde çalıştığımız birkaç milyar dolarlık proje var. Yatırımcı Türkiye’de büyüyen ekonomiye, nüfusa, AB ile ilişkilerin geleceğine bakıyor. Türkiye’de son 3 yıldır şirket alıp da para kazanmayan yok. Her yatırım para kazandırıyor. Büyük özelleştirmeler bitti ama özel sektörde işlemler devam ediyor. Enerjiye büyük bir ilgi var. E.ON, AES ve Enel gibi dünya devleri Türkiye’de yatırım planları yapıyor. Biz bu yıl da 20 milyar doların üzerinde bir yabancı yatırım girişi bekliyoruz.”

KKR gibi birçok dev yatırım fırsatları için kapımızı çalıyor

YABANCI yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü söyleyen Morgan Stanley Türkiye Yatırım Bankası Bölümü Sorumlusu Ali Burçin Özderici, “Garanti Bankası, Oyakbank, Finansbank, Aviva-Ak Emeklilik birleşmesi gibi büyük satışlarda danışmanlık yaptık. Türkiye hâlâ uluslararası yatırımcıların gözdesi durumunda ve çok sayıda yatırımcı Türkiye’de yatırım için kapımızı çalıyor” dedi

Ali Burçin Özderici, yabancı yatırımcıların artık Türkiye’de spesifik sektörlerle değil, gelişmiş Avrupa ülkelerindeki gibi her sektörle ilgilendiğini söyledi. Son olarak KKR’ye U.N Ro-Ro’nun satışında danışmanlık yaptıklarını hatırlatan Özderici, “Şu anda KKR gibi kapımızı çalan çok büyük çaplı yatırım fonları ve dev şirketler var. Herhangi bir sektörü değil genel anlamda tüm fırsatları değerlendirmek istediklerini söylüyorlar. Bu da Türkiye’ye olan ilginin azalmadığını gösteriyor” değerlendirmesini yaptı. Özderici, medya, karayolları ve EGO gibi alan ve şirketlerin yabancı yatırımcıların ilgisini çektiğini sözlerine ekledi.

U.N Ro-Ro kırılma noktasıydı

Son olarak gerçekleştirdikleri U.N Ro-Ro’nun KKR’ye satışını kırılma noktası olarak gördüklerini söyleyen Çağlayan Çetin, “Satış süreci farklı tartışmalara sahne oldu. Kötü sonuçlansaydı, KKR buradan gidip ’Türkiye’ye güven olmaz’ deseydi çok kötü olurdu. Neyse ki imzalar atıldı ve KKR Türkiye’ye yatırım yaptı. Allah’a şükür ki, Türk ekonomisi ile Türk bankaları global krizden fazla etkilenmedi. Bu sayede Türkiye’ye büyük ilgi devam ediyor ve ciddi teklifler geliyor” diye konuştu.

3.8 trilyon dolarlık birleşme

2006’da dünyada 31 bin şirket 3.9 trilyon dolarlık birleşmeye imza attı.

Yatırım bankaları bu birleşmelerden 18.8 milyar dolar gelir sağladı.

2007’de ABD’de patlak veren mortgage krizi etkisini artırana kadar geçen 9 aylık süreçte 3.8 trilyon dolarlık birleşmeyle 2006’nın tamamına yakın işlem gerçekleştirildi.

Goldman Sachs, 343 işlemle birinci Citigroup ise 281 işlemle ikinci oldu.

Haberin Devamı