Gazete Vatan Logo

Boşu Bosch’una!

38 aydır zam alamayan Bosch işçisine yapılan farklı zam diğer şirketlerdeki işçileri isyan ettirdi. Oysa Bosch’da aradaki fark telafi edilmişti. Oyak’tan sonra Tofaş’ta da üretim durdu.

Türkiye ekonomisinin kalbi Bursa’da otomotiv devlerinde işçilerin iş bırakma eylemi büyüyor. Ücretlerinin arttırılmasını isteyen Oyak Renault ve Tofaş işçilerinin iş bırakma eylemi 5’inci güne girdi. Oyak Renault’dan sonra Tofaş da üretimini durdurduğunu duyurdu.

Tofaş’tan KAP’a, “Bursa ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, fabrikamızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikamızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için sözkonusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır” açıklaması yapıldı.

Yan sanayiye sıçradı

Ek sözleşme istemiyle Perşembe gecesi Oyak Renault’ta başlayan iş bırakma eylemi Tofaş’ın yanı sıra yan sanayi şirketlerine de sıçradı. Otomotiv yan sanayinin önemli isimlerinden Coşkunöz fabrikalarındaki işçiler de iş bıraktı ve üretim durdu. Eylem yine otomotiv yan sanayinde üretim yapan Mako, Valeo ve Delphi’ye uzandı. Mako’da çalışan bin 170 işçiden 800’ü fabrika önünde eyleme başlarken, 120 işçi de içeriden çıkmıyor.

Haberin Devamı

CEO çağrıda bulundu

Verilen bilgiye göre, Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu işçileri temsilen İbrahim Gürkan isimli çalışan ile görüştü. Görüşmenin ardından fabrika dışında bekleyen arkadaşlarıyla bir araya gelen Gürkan, “Tofaş CEO’su ile içeride görüştük. CEO bize, ‘Gelin bu 3 günü unutalım. Herkes yarından itibaren işinin başına geçsin. Ancak maaşların iyileştirilmesi konusunda yapamayacağım şeyin sözünü veremem. Sendika konusundaysa yetki sizin elinizde. Biz ona müdahale edemeyiz’ dedi. Ben de işçi kardeşlerime danışmadan kendisine bir şey söylemedim” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi

- Otomotiv sektörü ülke ekonomisine yılda 23 milyar dolar ihracat geliri sağlıyor.

- Lokomotif sanayinde üretim geçen yıl 1 milyon 170 bin adetle rekoru kıl payıyla kaçırdı.

- Bu yıl otomotiv üretiminin 1 milyon 225 bin adet, ihracatın 925 bin adetle rekor kırması bekleniyor.

Haberin Devamı

- Şirketler 2014’te 5 milyar dolarlık yeni yatırım açıkladı.

- Türkiye’nin kilogram başına ihracatı ortalama 1.54 dolar. Otomobilde bu rakam 10.4 dolar, hafif ticari araçta 9.04 dolar.

- Otomotiv ana sanayinde 50 bin, tedarikçilerde 250 bin çalışan bulunuyor. Diğer iş kollarına katkısı ile birlikte yaklaşık 1 milyon kişi geçimini bu endüstriden elde ediyor.

- Üretimdeki 1 günlük gecikmenin, ana sanayiye maliyeti uzmanlarca 175 milyon TL olarak tahmin ediliyor.

Zamma rağmen Bosch işçisi hâlâ az alıyor

Türk-Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, Alman yan sanayi devi Bosch’taki çalışanlara yapılan zam nedeniyle Bursa’da yayılan olayların perde arkasını şöyle anlattı: “DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş sendikası ile Bosch’ta yetki tartışması yaşadık. Mahkemenin sonuçlanması 38 ay sürdü. Bu süre içinde hiç zam alamadıklarından 1.200 kişi işi bırakmak zorunda kaldı.

600 arkadaşımız icralık oldu. Zam alınamadığı için insanlık dramı yaşandı. Bu yaşananlar üzerine Bosch, 1.646 kişiye işi bırakmasınlar diye, bir kereye mahsus maaş ayarlaması, artışı yapmış. Bunların içinde 1.450 kişiye ikinci kez ayarlama yapılmış. Sadece 191 kişiye de 3’üncü defa ayarlama yapılmış. 38 ayın sonunda mahkeme yetkiyi bize verince, toplu sözleşme masasına oturduk. Aynı işi yapanlara aynı zammı içeren bir sözleşme imzaladık. Böyle olunca 3 kere artış alan o 191 kişinin maaşı, 300 lira civarında yüksek oldu. Şu anda saat başına çalışma ücretleri Bosch’ta 9.46 lira, Renault’da 9.83 lira, Tofaş’ta 10.04 lira.”

Haberin Devamı

Sözleşme 3 yıla uzadı

Türk-Metal Sendikası’ndan istifanın yaşandığını iddia eden Birleşik Metal-İş Sendikası, toplu iş sözleşmesinde sürenin 2 yıldan 3 yıla çıkarılmasının işçilerin satın alma güçlerindeki erimeyi hızlandıracağını savundu.