Gazete Vatan Logo

Boşanmış erkekler nafakaya isyan ediyor

Yoksulluk nafakası adı altında ömür boyu ödenen süresiz nafaka uygulaması yüzünden borcunu ödemeyenler cezaevine giriyor

Boşanmış erkekler nafakaya isyan ediyor

1988 yılından önce 1 yıl olarak sınırlandırılan ‘Yoksulluk nafakası’ 4 Mayıs 1988 tarihinden itibaren ömür boyu olarak kararlaştırıldı. Boşanmada çiftler bir gün dahi evli kalsa, süresiz yoksulluk nafakasına göre erkek, her ay mahkemenin belirlediği tutarda nafaka ödemek zorunda. Eğer nafaka düzenli bir şekilde ödenmezse şikayet halinde erkek 3 ay hapis cezasına çarptırılıyor.

‘3 günlük evliliğe süresiz nafaka’

Süresiz nafakadan dolayı mağdur olduğunu iddia eden kişiler 2014 yılında Boşanmış Aileler ve Çocuk Hakları isimli derneği kurdu. Dernek Başkanı Cengiz Dinçer, “Defalarca hapis cezası alan ve nafaka borçları yüzünden geçinemeyen aileler var” dedi.

Eşlerinden boşanan, kısa süreli evliliklerine rağmen süresiz nafakayla cezalandırıldıklarını söyleyen mağdurlar yaşadıklarını VATAN’a anlattı:

Özkan Atay: “2011 yılında evlendim. Eski eşimin beni aldattığını öğrendim. Üçüncü gün boşanma kararı aldım. Uzaklaştırma kararı aldırıp tapusu bana ait olan eve girmemi engelledi. Hakkımda Ergenekoncu, Balyozcu, FETÖ’cü olduğum yönünde şikayetlerde bulundu. 24 kez suç duyurusunda bulundu. Hepsinden beraat ettim. 3 günlük evliliğimin üstünden 3 yıl geçti ama ben her ay 600 lira nafaka ödüyorum. 70 bin lira da icra borcum var.”

Haberin Devamı

‘Eve kamera koydu’

Orhan D.: “2009 yılında evlendim. 2 ay dolmadan annesinin evine gitti ve dönmeyeceğini söyledi. Şiddet gösterdiğim ve aldattığım yönünde boşanma davası açtı. Mahkemeye çıktığımızda eve kamera yerleştirdiğini öğrendim. Kamera kayıtları boş çıktı. Bir sonraki mahkemede ona tecavüz ettiğimi iddia etti. 8 ay cezaevinde yattım. Bu sırada bu kişinin başkasından hamile olduğu ve sahte isimle paylaşım yaptığı görüntülere ulaştık. Bu kanıtlar sayesinde cezaevinden kurtuldum ama nafakadan kurtulamadım. 100 bin lira maddi tazminat ödedim. Boşanmamızın üzerinden 7 yıl geçti ama 500 lira nafaka ödüyorum.

‘3 kez cezaevine girdi’

Melek Aslan: Eşimin ikinci evliliğiyim. İlk eşinden görev yeri nedeniyle boşandı. Görev yeri doğuya çıkınca eski eşi gelmeyeceğini söyleyerek boşanma davası açmış. Dava sonucunda mahkeme 750 lira nafakaya bağladı. Nafakasını ödeyemediği zaman eski eşi mahkemeye vererek cezaevine girmesine neden oldu. Daha önce 3 kez nafaka borcu yüzünden cezaevine girdi. 100 bin lira da nafaka icra borcu var. Eşimin 4 bin lira olan maaşından evimize sadece bin lira kalıyor.

Haberin Devamı