Gazete Vatan Logo

Borsa farelerine iyi haber

SPK aldığı kararla haklarında işlem yasağı getirilen tüm kişilerin yasakları kaldırdı

Sermaye Piyasası Kurulu, Bornsa’da haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilere 1 Ekim 2010 itibarıyla af getirdi. SPK, bundan sonra manipülatif işlem yapanlara 2 yıl değil 6 ay ceza verecek. Afla Mecnur Çolak, Orhan Gencebay, Gökhan Şükür ve David Esinazi’nin de aralarında olduğu 153 kişi, yeniden borsaya dönebilecek.

SPK aldığı bir kararla bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarını 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırma kararı aldı. Bundan sonra manipülatif işlem yapanlar ise 2 yıl değil 6 ay ceza alacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), işlem yasağı uygulama kurallarını değiştirdi ve bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarının 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırılmasına karar verildi.

SPK’dan yapılan açıklamaya göre, kurulun yapılan toplantısında alınan kararla 153 gerçek ve tüzel kişinin işlem yasakları 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Açıklamada, bu kararın alınmasında kurul tarafından piyasaların gerçek zamanlı takibi yapılarak piyasa bozucu işlem ve faaliyetlerin oluşum aşamasında engellenmesi ve İMKB Hisse Senedi Piyasası’nın işleyiş esaslarına getirilen ve getirilecek yeni düzenlemeler ile işlem kuralları açısından piyasanın manipülatif işlemleri en aza indirecek şekilde yapılanacağının göz önünde bulundurulduğu vurgulandı.

3. kez işlem yasağına 5 yıl tedbir

Açıklamada, yeni kurallar çerçevesinde; ilk defa işlem yasağına konu fiili işleyenlere 6 ay süreyle işlem yasağı tedbiri uygulanabileceği bildirilerek, eski uygulamada, bu sürenin 2 yıl olarak benimsendiği hatırlatıldı. İkinci defa işlem yasağına konu fiilin işlenmesi durumunda, işlem yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanabileceği kaydedilen açıklamada, “6 ay ve 2 yıllık işlem yasağı tedbirleri geçici işlem yasağı” olarak tanımlanmaktadır. Üçüncü defa işlem yasağına konu olan fiilin işlenmesi durumunda ise “sürekli işlem yasağı” olarak tanımlanan 5 yıllık tedbir uygulanabilecektir” denildi.

Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından piyasa gözetimi üzerine yapılmış ve yapılması planlanan çalışmaların devreye girmesi ile birlikte, gözetim ve denetim yönünden 1 Ekim 2010 itibarıyla Türk sermaye piyasalarında yeni bir dönemin başlayacağı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Yeni dönemde işlem yasağı uygulamalarında 30 Temmuz 2010 öncesindeki işlem yasağı verileri geçerli olmayacaktır. Ayrıca, 1 Ekim 2010’dan itibaren geçerli olmak üzere, işlem yasakları kaldırılan kişilerin işlem yasağına konu olan paylarının yasaklı pay statüleri de kaldırılmaktadır. Ancak, işlem yasağı kaldırılan kişiler aleyhine kurulumuzca açılmış davalar, bir tedbir olan işlem yasağı uygulamasından bağımsızdır ve kurulumuzun bu davalarla ilgili uygulamalarında bir değişiklik olmamıştır.”
Borsa çevrelerinde heyecan yaratan bu karar SPK’nın 46’ncı maddede yaptığı değişiklikle gündeme geldi. Bu değişiklikle birlikte ayrıca halen işlem yasağı devam eden ve mahkumiyet kararı bulunmayan şahıslara ilişkin alınan işlem yasağı kararlarının “geçici” olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı. Böylece borsadaki birçok ünlü spekülatörün işlem yasağı kalktı.

Daha önce de kısmi af gelmişti

Şu an işlem yasağı süresi devam eden manipülatörlerin tamamını affeden SPK, geçmişte de bir af yapmış ancak bunu kısmi şekliyle uygulamıştı. SPK, yaptığı bir düzenlemeyle mahkemece suçu tescillenmeyen borsa oyuncularının işlem yasağı süresini iki yılla sınırlı tutmuştu. Bu değişiklik aralarında İlhami Suaydın ve Ziya Sesel’in de bulunduğu büyük oyuncuların işlem yapma yasağının sessiz sedasız kaldırmıştı. SPK’nın 29 Eylül 2008’de yayınladığı ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren tebliği ile söz konusu spekülatörlerin yeniden borsaya dönmelerinin yolu açılmış karar İMKB kulislerinde, “Şimdi piyasalara hareket geliyor” sözleriyle yorumlanmıştı.

Kırmızı kartlı Mecnur Çolak bile dönüyor

Sermaye Piyasası Kurumu, affı açıkladığı kararında 153 adet yasaklı var derken, resmi sitesinde yasaklı gerçek ve tüzel kişi sayısı dün akşam itibarıyla 149 olarak çıkıyor.
Bu yasaklıların içinde Ali Karakaya, Bahadır Karlıdağ, David Eskinazi, Ercan Canmutlu, Fatih Karataş, Mecnur Çolak, Muhittin Sertdal, Murat Abbas, Murat Aksoy, Mürşit Çolak, Osman Arkangil, Selçuk Demir, Suat Olgun ilk bakışta dikkati çeken ünlü oyuncular olarak göze çarpıyor.
Fenerbahçe’de top oynayan Bulgaristan göçmeni Mecnur Çolak, Borsa’nın gelmiş geçmiş en ünlü manipülatörü olarak kabul edilirken, SPK affıyla yeniden İMKB’de oyuncu olup hisse senedi alıp satabilecek. İşlem yasağı biten ancak daha önce yasaklılar arasında yer alan diğer ünlü isimler arasında ise başta Orhan Gencebay olmak üzere Hakan Şükür’ün kardeşi Gökhan Şükür, Ali Ziya Sesel, İlhami Suaydın gibi isimler de vardı.

Haberin Devamı