Gazete Vatan Logo

Bombalardan kaçan TSK’ya sığınıyor!

İdlib’e yapılan hava harekatları, köy ve kasabaları viraneye çevirdi. Paniğe kapılan siviller, köylerinden kaçarak TSK’nın kurduğu gözlem noktalarının yakınlarındaki çadırlara yerleşti

Bombalardan kaçan TSK’ya sığınıyor!

İdlib’e Esad yönetiminin olası operasyonu öncesi başlatılan hava saldırıları kentin kırsalında yaşayanları hedef aldı. Son günlerde artan ve rejimin Rusya desteğiyle sürdürdüğü bombardımanda İdlib’in Cisr Eş Şuğur ilçesinin yanı sıra yüzlerce köy adeta yerle bir oldu. Savaş uçakları ve helikopterlerin kullanıldığı hava harekatlarında köy ve kasabalardaki yerleşim alanlarının yanı sıra buralarda bulunan bazıları yeraltına yapılmış olan sahra hastaneleri de hedef alındı.

30 bin kişi yollarda

Onlarca kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı İdlib’in güneyi ve Hama’nın kuzeyinin hedef alındığı bombardımanların ardından iki kentin kırsalında bulunan yüzlerce köy; yerleşim alanlarının yerle bir olmasıyla viraneye döndü. Cisr Eş Şugur ilçesi ile köylerdeki siviller yerleşim alanlarının enkaza dönüşmesiyle zorunlu göçe mecbur kaldı. Geçmişte nüfusu 45 bin olan Cisr Eş Şugur ilçesinin nüfusu 15 bine kadar gerilerken, köylerde ise neredeyse kimse kalmadı.

Kimyasal korkusu

Hava saldırılarının olduğu köylerde yaşayanlar hem bombardımandan hem de son günlerde kimyasal silah kullanılacağı iddiasının ardından tedirgin olunca bulundukları yerleri terk etti. Köylerde yaşayanlar güvenli gördükleri iç kesimler ya da İdlib merkezi veya ilçelerine giderek saldırılardan korunmaya çalışıyor. Bazı siviller ise köylerine yakın noktada bulunan TSK’nın gözlem noktaları çevresine yerleşti. TSK’nın üslendiği bölgelere giden sivillerin burada çadırlarda kaldıkları ve saldırıların durmasını beklediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Okula havan isabet etti
İdlib’in güney kırsalında bulunan Latamina, Kefer Zite, Lahaye, Zeke, Hasraye, Sayyet, Um Zeytune ve Hubit köylerine dün sabah saatlerinden itibaren Esad rejimi ile Rusya tarafından çok sayıda hava saldırısı düzenlendi. Cercenaz Beldesi’ne ise çok sayıda roket ve havan mermisi atıldı. Atılan havan mermilerinden biri beldedeki okula isabet etti. Havan mermisinin, okulun bahçesine düşüp patlaması sonucu 1 öğrenci yaralandı. Yine Cercenaz’a isabet eden havan ve roketlerle 5 kişi yaralandı.
9 günde 29 sivil aöldü
Sivil savunma kaynaklarına göre, bu ayın başından itibaren İdlib’in batısı, güneybatısı ve Hama’nın kuzeyine düzenlenen hava ve kara saldırılarında 29 sivil hayatını kaybetti. En az 71 kişi yaralandı.
Münbiç’te 43. devriye
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç hattında 43. devriye görevini yaptı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, TSK ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca, Fırat Kalkanı Harekat alanı ile Münbiç arasında kalan hatta dün 43. koordineli/bağımsız devriye faaliyeti yerine getirildi.
Metina’ya bomba yağdı
Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak Metina bölgesine yapılan hava harekâtında, iki teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Genelkurmay’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak kuzeyi Metina bölgesine önceki gün hava harekatı düzenlendi. Harekatta bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, mağara ve sığınaklar imha edilirken, ilk belirlemelere göre en az iki terörist etkisiz hale getirildi.
Bir haftada 35 terörist
İçişleri Bakanlığınca, 3-10 Eylül’deki iç güvenlik operasyonlarında aralarında İçişleri Bakanlığının “Aranan Teröristler Listesi”nde gri kategorideki “Brüks Belati” kod adlı Ömer Erdemir ile Nurettin Canan’ın da bulunduğu 2’si sözde üst düzey 35 (13 ölü, 13 sağ veya yaralı, 9 teslim) terörist etkisiz hale getirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, terör örgütleriyle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince bir haftada 2 bin 283 operasyon düzenlendi. Terör örgütlerine yardım ve yataklık yaptıkları, örgütlerle irtibatlı oldukları gerekçesiyle 445 (PKK/KCK 145, sol 7, DEAş 54, FETö/PDY 239), uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarından 4 bin 307, düzensiz göçle mücadele kapsamında 101 olmak üzere 4 bin 853 kişi gözaltına alındı.
Obüsler örtü altında
Batı kentlerindeki birliklerden sevk edilen fırtına obüsü, tank, panzer ve kirpilerden oluşan askeri araçların bulunduğu konvoy, Gaziantep’in İslahiye ilçesinden geçti. Askeri konvoy, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Suriye sınırında konuşlandırılmak üzere Hatay’a ilerledi.

Haberin Devamı