Gazete Vatan Logo

Boğaz’da yeni bir alışveriş

BAE’li Emirates NBD, DenizBank’ı 3.2 milyar $’a aldı. Satışta ilk kez Kilitli Kutu sistemi uygulanarak fiyat donduruldu. Çarpan değeri % 1.17 ile bankacılık sektörü ortalamasının üzerine çıktı

Boğaz’da yeni bir alışveriş

Aktif büyüklüğüne göre Türkiye’nin 10 büyük bankasından biri olan DenizBank’ın 4’üncü sahibi Zorlu Grubu, Belçikalı Dexia ve Rus Sberbank’tan sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. BAE’nin en büyük ikinci bankası Emirates NBD, Sberbank ile DenizBank’ın yüzde 99.85 hissesinin 14.6 milyar liraya (3.2 milyar dolar) satın alınması konusunda kesin anlaşmaya vardığını açıkladı. Satışta çarpan değeri Türk bankalarının ortalamasının (yüzde 0.6) üzerinde yüzde 1.17 olarak gerçekleşti. DenizBank 2012’de ana ortağı Dexia tarafından Sberbank’a 1.33 çarpan değeriyle 3.5 milyar dolara satılmıştı.

DenizBank Genel Müdürü Ateş, satış işleminin sadece bankacılık sistemi açısından değil, Türkiye için de çok önemli olduğunu belirterek, “Son zamanlarda hep olumsuz yorumlar yazan bazı analistler dahi gerçekleşen işlem sonrasında ‘vote of confidence’ değerlendirmesinde bulundu. Yani Türkiye’ye güven oyu, DenizBank’a ya da bankacılık sektörüne değil” dedi.

7 onay gerekiyor

Ateş, Sberbank CEO’su Herman Gref’in DenizBank’ın satışına her zaman karşı çıktığını anlatarak ancak yaptırımların piyasaları çok daralttığı için böyle bir stratejinin belirlenmesinin uygun görüldüğünü söyledi. Satış işleminde çarpan konusuna da değinen Ateş, şu bilgileri verdi: “Burada Türkiye’de ilk kez Lock Box (kilitli kutu) sistemi uygulandı. Lock Box sisteminde, şimdiki değer saptanarak, ödenecek faizle gelecekteki değer belirleniyor. Dolayısıyla, satışa konu varlığın belli bir tarih itibarıyla fiyatının dondurulup, kur hareketleri ve üzerindeki faizin, alıcı ile satıcı arasında düzenleyicilerin onayına müteakip kesinleşeceği vadeli satış biçimidir. Burada DenizBank’ın 31 Ekim 2017 itibarıyla özvarlığı donduruldu. Bundan sonraki kâr ve zarar gibi bütün riskler alıcı olan Emirates NBD’ye ait. Biz kârlarımızı artırarak, özvarlığımızı 13.7 milyar liraya çıkardık ama hesap 12 milyar 505 milyon liranın üzerinden yapıldı. Bu rakamın üzerine Sberbank ciddi bir faiz alacak Emirates NBD’den. Bu 12 milyar 505 milyon defter değerine karşı ödenen bedel 14 milyar 609 milyon lira ve bitime kadar geçecek sürede alınacak faizin toplamı kadardır. Dolayısıyla çarpan 1.17’dir.”

Haberin Devamı

Hakan Ateş, DenizBank’ın operasyonlarını yürüttüğü 5 ayrı ülkedeki 7 ayrı kamu otoritesinden onay alınacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Satışlar hangi seviyede oldu?

- 2006’da Finansbank, NBG’ye satıldı. Çarpan: 3.8

- 2006’da Denizbank, Dexia’ya satıldı. Çarpan: 3.9

- 2007’de Citi, Akbank’ın yüzde 20’sini aldı. Çarpan: 2.98

- 2008’de Efg Eurobank, Tekfenbak’ı aldı. Çarpan:3.68

- 2010 BBVA’dan Garanti için ilk alım. Çarpan: 2

- 2012’de Sberbak, Denizbank’ı satın aldı. Çarpan: 1.3

- 2013’te ABANK, Commercial Bank’a satıldı. Çarpan: 2

- 2015’te Finansbank, QNB’ye satıldı. Çarpan: 1

- 2017’de BBVA, Doğuş’ta kalan % 9.95 hisseyi aldı. Çarpan: 0.94

İSİM DEĞİŞMEYECEK

Hakan Ateş, satışın Türkiye açısından önemli bir hadise olduğunu belirterek, “Hem ismimiz hem yönetimimiz iş başında. DenizBank ismi de kalacak. Yönetimin iş başında kalması hisse alım sözleşmesinde alıcı tarafın bir talebiydi. Emirates NBD’nin Sberbank’tan talep ettiği konulardan biri yönetimin kalmasıydı” dedi.

Haberin Devamı

Hisse hareketleri şişme

Hakan Ateş, DenizBank‘ın yüzde 0.15’lik kısmının halka açık olduğuna işaret ederek, “Bu fiyat hareketlerinin spekülatif olduğunu, aşırı şişme bulunduğunu anlatan SPK’ya bizzat bir mektup yazdım. ‘Sadece binde 15 tedavülde olan bir hissenin değeri 3-5 kuruşluk alım-satımla değişebilir“ ifadelerini kullandı.

BAE ile soğuk rüzgarlar

EmIrates NBD’nin DenizBank’ı satın almasından sonra gözler onay mercilerine çevrildi. BAE’nin de öncüleri arasında yer aldığı Katar’a yönelik ekonomik yaptırım karaürecinde, Türkiye’nin Katar’ı desteklemesi ve Ortadoğu’daki bazı konularda yaşanan anlaşmazlıklar iki ülke arasındaki ilişkiler germişti. Hatta iş BAE’de Türk dizilerinin yayından kaldırılmasına kadar varmıştı.