Gazete Vatan Logo

Boğaz’da facia ucuz atlatıldı!

Çanakkale Boğazı’nda ’Stı Pımlıco’ isimli tanker ile gece yarısı çarpışan Malta bayraklı ’Celestyal Crystal’ adlı yolcu gemisindeki 853 yolcu ve 382 personel büyük bir tehlike atlattı.

Boğaz’da facia ucuz atlatıldı!

ÇANAKKALE Boğazı’nın Gelibolu Feneri önlerinde gece saat 01.25’de 853 yolcu ve 382 personel ile Yunanistan’dan İstanbul’a seyir halindeki 161.8 metre boyundaki Malta bayraklı ’Celestyal Crystal’ yolcu gemisi, damıtılmış petrol ürünü nafta yükü bulunan 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı ‘Stı Pımlıco’ adlı tankere iskele tarafından ortasına çarptı. Şans eseri ölen ve yaralanan olmadığı kazada ‘Celestyal Crystal’ gemisindeki 853 turist ve 382 personel büyük bir tehlike atlattı. Gemideki turistlerin Yunanistan’dan İstanbul’a olan mavi yolculuğu kabusa döndü. Çarpışma anında kopan gürültü ve sarsıntı ile büyük panik yaşayan turistlerin gecesi, büyük hayaller kurarak çıktıkları yolculukta Gelibolu önlerinde demirleyen gemide beklemekle geçti.

Petrol naftası nedir

Kazada yara alan ’Stı Pımlıco’ tankeri petrol ürünü nafta yüklüydü. Nafta renksiz, uçucu, alev alabilen ve karbon ihtiva eden maddelerin destilasyonundan elde edilen herhangi bir hidrokarbon karışımı. Naftalar, kauçuk çözmek için, deri ve metallerin yağını gidermek için, kuru temizleme vasıtası olarak vernik ve boyaları inceltmek için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Kaza geliyorum dedi

Kazada can kaybı yaşanmazken, yetkililer uyarılarının dikkate alınmadığı söyledi. Kazadan önce kayıt altına alınan konuşmalarda ise gemi operatörü yolcu gemisinin kaptanını kazaya karşı uyardığı tanker kaptanının kaza olacağını görerek önlem aldığını söylüyor.

İşte o ses kaydı:

Gemi Kontrol Operatörü:

Amacınız nedir. Hemen sancak yapın lütfen ve yaklaşan tankerin iskele tarafına geçin! Nereye gidiyorsunuz Celestyal Crystal nereye gidiyorsun?

Yolcu Gemisi Kaptanı:

Şu anda sancak yapmam mümkün değil. Bunu Yapamam. Olumsuz efendim.

Gemi Kontrol Operatörü:

Lütfen acil olarak sancak tarafına yönelin ve gelen geminin iskele tarafından geçiş yapın! STI Pimlico STI Pimlico! Çarpışmayı önlemek için her türlü önlemi alın!

Tanker Kaptanı: Çarpışmaya karşı gerekli önlemleri aldık.

Gemi Kontrol Operatörü:

Celestyal Crystal Crystal!

Tankerden hemen uzaklaşın!

Bu konuşmaların hemen ardından kaza meydana geldi.

Haberin Devamı