Gazete Vatan Logo

Boğadan çok yengeç

İngiliz The Guardian gazetesi, tezreke girişimini "saldıran boğadan çok yengeç yürüyüşü"ne benzetti

İngiliz The Guardian gazetesi, “Tezkere, aynı zamanda Washington’a bir darbe oldu. Taktik işe yarıyor ve Kongre geri adım atıyor” diye yazdı.

Gazetede Jonathan Steele imzasıyla yayımlanan makalede, “Türkiye’nin Kuzey Irak’ı işgal etme girişimi, saldıran bir boğadan çok yengeç yürüyüşüne benziyor” ifadesine yer verildi ve AK Parti’nin karar ile sadece PKK’yı değil, diğer "hasım"larını da hedeflediği öne sürüldü.

Bunlardan birinin de "Türk ordusu" olduğu savunulan makalede, “Ordu hala İslamcıların popülaritesini kanıksayamadı. Ordunun başındakiler bir süredir milliyetçilik davulunu çalarak hükümetin zayıf olduğunu ima etmeye çalışıyorlardı" denildi.

Makalede, "Recep Tayyip Erdoğan’ın bundan birkaç ay önce söylediği ‘Türkiye’nin içinde sınır ötesinden daha çok PKK’lı var’ şeklindeki sözleri, ordu tarafından iyi karşılanmadı. Erdoğan önümüzdeki bir yıl içerisinde, herhangi bir zamanda işgal için parlamentoyu hükümete açık çek verme konusunda ikna ederek, generalleri susturmak için uzun bir zaman kazandı” ifadesine yer verildi.

“Irak’ı işgal tehdidi aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ne de bir darbe oldu” görüşünün de dile getirildiği yazıda, “Taktik işe yarıyor ve ülkeyle (Türkiye) ilişkileri baltalamaktan ve bunun sonucu olarak da Irak’taki askeri varlıklarına kritik desteğin fişinin çekilmesinde korkan Kongre (ABD) geri adım atıyor” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’nin duruşunu sertleştirmesi sonucu, ABD ve Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin de PKK’yı ya "dizginlemek" ya da "defetmek" için baskı uyguladığı belirtilen yazıda, “Iraklı Kürt liderler için bu zor bir seçim. Hiçbir devlet, ideolojileri ne kadar farklı olursa olsun, etnik kardeşlerine karşı hareket etmek istemez” denildi.

Yazıda, “Kısmen AB’ye üye olma gayretleri çerçevesinde, Türkiye’nin İslamcıları Türkiye’deki Kürtlere karşı ayrımcılığı azaltmak konusunda dev adımlar attı” ifadesine de yer verildi.

Yazar, Türkiye’nin Irak’ı işgalinin çok tehlikeli bir adım olacağına işaret etti, ancak bunun bir facia olmayacağını da aktardı.

Makalede, “Operasyonun amaçları kısıtlı olacak. Kimse de ciddi olarak Türkiye’nin tüm Kuzey Irak’ı işgal edeceğine inanmıyor zaten. İstikrara en büyük darbeyi indiren işgal, hala Amerikalı ve İngilizlerin 2003 yılında gerçekleştirdikleri Irak’ın işgali olmaya devam ediyor” denildi.

Haberin Devamı