Gazete Vatan Logo

Böcekler için 13 müebbet!

Başbakanlık ofisini dinleyenler hakkında iddianame hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde ofisine dinleme cihazı yerleştirildiği iddiasıyla açılan soruşturmada 13 kişi 'örgütlü casusluk’ ile suçlandı.

Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'böcek' soruşturmasında iddianame hazırlandı. T24 internet sitesinde dün yer alan haberde, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Durak Çetin'ın, aralarında Erdoğan’ın koruma Müdürü Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da bulunduğu 13 kişi hakkında iddianame hazırladığı belirtildi.

İddianamede, şüpheli isimler için “yakalama” istendi. Şüpheliler hakkında müebbet hapis cezası istendi. İddianamenin Başsavcı Vekili Hüseyin Şahin’e onaylaması için geçen hafta sunulduğu ve henüz mahkemeye gönderilmediği belirtildi.

Gizli tanık 'Hançer'

İddianamede MİT raporu, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporu, gazete haberleri, ortam dinleme cihazı olarak tabir edilen “böcek” satışı yapan firma yetkilisi olduğu ifade edilen “Hançer” kod adlı gizli tanık beyanları ve HTS kayıtları delil olarak gösterildi. İddianamede şöyle denildiği öne sürüldü:

Haberin Devamı

Cemaat iddiası

"Şüpheliler Ali Özdoğan, Serhat Demir, Ahmet Türer, Sedat Zavar, Enes Çiğci, İlker Usta, Hasan Palaz, Zeki Bulut ve evrakı ayrılan Orhan Şengül’ün, Başbakanlığın çalışma ofislerinde bulunan dinleme cihazları nedeniyle yazılı ve görsel basında Fethullah Gülen cemaatine mensup olduklarının yazıldığı, söylendiği, ancak şüpheliler Ali Özdoğan, Ahmet Türer, Sedat Zavar, Enes Çiğci, İlker Usta, Hasan Palaz, Zeki Bulut’un savunmalarında, Fethullah Gülen cemaatine mensup olmadıklarını söyledikleri..."

İddianamede şu bilgiler yer aldı: "28 Aralık 2011'de sabah saatlerinde Başbakanlık Keçiören Subayevleri’ndeki ikametin altında bulunan ofislerinde Başbakanlık Başmüşaviri Mustafa Varank’ın ve konutta görevli polislerin eşliğinde tarama yapılırken sinyal yayan bir dinleme cihazı bulundu. Öğleden sonra AK Parti Genel Merkezi'nde 5 kişilik MİT ekibiyle arama tarama yapıldı. 29 Aralık 2011 günü öğleden önce 5 kişilik MİT ekibiyle yine yanlarında Varank varken Başbakanlık Merkez binada ve öğleden sonra Başbakanlık resmi konutunda arama tarama yapıldı. Priz içerisinde sinyal yaymayan dinleme cihazı bulundu."

Haberin Devamı

MİT teslim almış

Keçiören'deki ofiste böceğin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kullanılan masanın sağ tarafındaki "Far" marka 6 girişli çoklu prizde bulunduğu belirtildi. Anılan masanın sağ tarafında kriptolu telefon da dahil olmak üzere toplam 4 adet telefonun bulunduğu belirtilen iddianamede "Telsiz vericinin tespiti sonrasında, mevcut durumun sadece Mustafa Varank ile paylaşılarak herhangi olumsuz bir durum yokmuş gibi teknik arama faaliyetine devam edildiği, söz konusu çoklu priz incelenmek üzere MİT'e bağlı ekip tarafından teslim alındığı" belirtildi.

İddianamede ayrıca 29 Aralık 2011'de Başbakanlık Çankaya Resmi Konuttaki makam odasında gerçekleştirilen teknik arama faaliyeti neticesinde yine çoklu priz içinde böcek bulunduğu anlatıldı.

Palaz'ın imzası yok

Savcı Çetin, daha önce “Başbakanlık ofisinde bulunan böcekle ilgili hazırlanan raporda tahrifat yapmam istendi” açıklaması yapan Hasan Palaz ile ilgili ise, hazırlanan raporda imzası olmadığını belirtti. TÜBİTAK raporundan 2 yıl sonra alınan Teyfik Diker imzalı rapor, Palaz aleyhine delil olarak kullandı.
İddianamede kimler var?
- Eski Tübitak Başkan Yardımcısı Hasan Palaz.
- Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel. Şu anda Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görev yapıyor.
- Başbakan Erdoğan'ın eski koruma müdürü Zeki Bulut. Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda çalışıyor.
- İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Ali Özdoğan, şu an itibarıyla A. Gaffar Okkan PMYO'da görev yapıyor.
- Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı personeli Serhat Demir, Emniyet'ten istifa etti. Yurt dışında olan Demir, gözaltına alınamadı.
- İstihbarat Dairesi Başkanlığında çalışan Sedat Zavar, şu an itibarıyla Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapıyor.
- Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında çalışan Ahmet Türer'in meslekten ilişiği kesildi.
- Komiser Enes Çigci. İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda çalışan Çiğci, Ankara Gölbaşı ilçesinde görevine devam ediyor.
- Başpolis Memuru İbrahim Sarı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor.
- Polis memuru Hurşit Gölbaşı, Başbakanlık Koruma Güvenlik Teknik Şube Müdürlüğü'nde çalışıyor.
- Polis memuru Harun Yavuz, KOM Daire Başkanlığı'nda çalışırken, Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü'ne nakledildi.
- Polis memur Seyit Saydam, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor.
- Polis memuru İlker Usta, İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'ne tayin edildi.

Haberin Devamı