Gazete Vatan Logo

BMW Türkiye'nin büyük başarısı

Krizde bile 94 ülkeyi sollayıp en büyük BMW pazarı olduk

BMW’nin İthalatçı Ülkelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Graeme Grieve, krize rağmen Türkiye’deki satışlarını yüzde 20 artırdıklarını söyledi. Grieve, “BMW’nin dünyada distribütör sistemiyle çalıştığı 94 ülke var. Türkiye bu ülkeler arasında en büyük pazara sahip ülke” dedi

Borusan Otomotiv’le ortaklıklarının 25. yılını kutlayan BMW, krizde Türkiye’de büyümeyi başardı. BMW İthalatçı Ülkelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Graeme Grieve, Borusan Otomotiv gibi güçlü ve güvenilir bir ortakla çalışmaktan mutlu olduklarını belirterek, “Yaşanan krize rağmen BMW’nin Türkiye’deki performansı iyi. Türkiye’den çok memnunuz” dedi.

Borusan Otomotiv’in BMW’yle 25 yılı bulan işbirliklerini kutlamak için İstanbul’a gelen Grieve, dünyada zor ve bir o kadar da önemli ülkelerde, pazarı bilen yerel ortaklarla faaliyet gösterdiklerini söyledi. Grieve, “Bu ülkeler içinde kuşkusuz en önemlisi Türkiye. Biz Türkiye’de 25 yıldır Borusan’la çok güçlü bir işbirliği içindeyiz. Bu süre içinde lüks oto satışlarında liderliğimizi hiç bırakmadık” açıklamasını yaptı.

Türkiye hızlı büyüyor

Grieve, Borusan Otomotiv’le olan işbirliklerini şöyle anlattı:

“BMW’nin dünyada distribütör sistemiyle çalıştığı 94 ülke var. Türkiye bu ülkeler arasında en büyük pazara sahip ülke. BMW’nin olmadığı yerde satış yapan en büyük distribütörümüz konumunda. Bu yıl global krize rağmen satışlarını yüzde 20 oranında artırdı. Borusan, krizde neler yapabileceğini de çok net olarak ortaya koydu. Türkiye büyüdüğümüz birkaç ülkeden birisi. Bu çok önemli bir gösterge. Türkiye dışında hızla büyüyen ülkeler de var. Bunlar arasında Brezilya dikkat çekiyor. Brezilya bu yıl ilk 7 ayda yüzde 30 büyüdü.”

Grieve, “Türkiye, krizde bile performasını artırdı. Bu yüzden 25 yıllık geçmişimizde ilk kez geçen yıl Borusan’la 10 yıllık uzun bir kontrat yaptık. Lüks otodaki ağır vergi düşürülse dünyada en çok BMW satan ülke Türkiye olacak” dedi.

1985’te sadece 450 BMW sattı

Borusan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Hossein Vahabzadeh, BMW’nin Türkiye distribütörlüğünü üstlenerek çok isabetli bir karar verdiğini söyledi. Münih’te yaşarken, BMW’nin kendisine ’İstanbul’daki işler iyi gitmiyor, bizim distribütörlüğümüzü üstlen’ teklifini getirdiğini belirten Vahapzadeh, 25 yıl önce BMW’nin distribütörlüğünü nasıl üstlendiğini şöyle aktardı: “1984’e kadar BMW’ler işçi permisi (izin) yoluyla Türkiye’ye getiriliyor. Yollarda 10 BMW dolaşıyor. Ancak ne servis ne de garanti gibi hizmetler var. Merhum Özal’la birlikte ithalatın önü açılınca, ortağım Asım Kocabıyık’la BMW’nin distribütörlüğünü üstlendik. İlk yıl 450 otomobil sattık. Şimdi ise MINI ve Land Rover markaları dahil olmak üzere yaklaşık 10 bin araç satıyoruz.”

Haberin Devamı