Gazete Vatan Logo

BM'den Rumları şoke edecek rapor!

Yunanistan Parlamentosu, 24 Şubat 1994 tarihinde aldığı kararla Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs tarihini Karadeniz Rumları Soykırımı’nı anma günü ilan etti. Yunanistan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Pontus diye adlandırdığı Trabzon, Rize, Giresun, Ordu , Sinop, Gümüşhane, Şebinkarahisar, Tokat, Amasya, Çorum, Yozgat ve civarında 250 bin Rum'un katliama uğradığını iddia ediyor. Katliam iddialarını İsviçre'nin Cenevre Kenti'ndeki BM arşivlerinde inceleyen Araştırmacı-Yazar Mehmet Şükrü Güzel ise ortaya atılan iddia ve tezlerin arşiv raporlarına göre çelişkili ve gerçeği yansıtmadığını söylüyor:

100 BİN KİŞİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE DAİR BİLGİ YOK

“BM içerisinde yeralan Millet Cemiyeti’nin 15943-4631 kayıt nolu arşiv belgelerinde sözde Pontus katliam iddialarının çelişki ve yalanlar içerdiği alenen görülmekte. Yunanlılar, Doğu Karadeniz'i Pontus olarak adlandırıyor ve Birinci Dünya Savaşı sırasında bölgede 250 bin Rum'un katledildiği iddiasında bulunuyor. 15 Eylül 1921'de Milletler Cemiyeti’nde görevli Yunan Dışişleri Bakanlığı delegesi M.V.Dendramis bir rapor hazırlıyor. 1.Dünya Savaşı sırasında Pontus'ta 100 bin kişinin evine dönemediğini rapor halinde Millet Cemiyeti'ne şikayet ediyor. Ancak Dendramis'in raporunda 100 bin kişinin öldürüldüğü veya öldüğüne dair ibare ve belge yeralmıyor. Dolayısıyla Yunan Parlamentosu’nun 250 bin kişi katledildi tezi o dönem Yunanistan adına rapor yazan bürokrat tarafından çökmüş oluyor. Yunan Parlamentosu’nun fazladan eklediği 150 bin kişi hiçbir temele dayanmıyor. Raporu yazan Dendramis’in Yunanistan delegesi.”

“Nüfus sayımında çıkan büyük çelişki”

"Bir diğer çelişki ise Yunanistan'ın 1928’de gerçekleştirdiği nüfus sayımında ortaya çıkıyor. Fener Rum Patrikhanesi 1.Dünya Savaşı öncesinde Pontus bölgesinde 408 bin Rum'un yaşadığını iddia ediyor. Yunanistan ise Birinci Dünya Savaşı'nda Pontus Bölgesi'nde 350 bin Rum'un katliama uğradığı iddia ediyor. Patrikhanenin 408 bin nüfus rakamından, 350 bin kişi çıkartılınca 55 bin bin kişinin hayatta kalması gerekir. Ancak 1928'de Yunanistan'da yapılan nüfus sayımında Osmanlı'nın Pontus Bölgesi'nden geldiğini söyleyen Rumlar'ın sayısı 182 bin 168 kişi.”

“Pontus liderleri ölümlerden bahsetmiyor”

“Paris Barış Konferası’na 2 Mayıs 1920 ve 10 Mart 1920 tarihleri ait iki memorundum sonucu sunuluyor. Trabzon Başpiskoposu Hrisanthos, Pan Pontus Kongresi başkanı Constantine-Jason G Constantinedis ve Paris’ de ki Pontus Birliği başkanı Socrates Oeconoos’un yeraldığı iki memorandumda savaş sırasında 250 bin Rum’un göçmen olarak gittiği, 150 bin kişinin sürgüne uğradığı ifade edilerek, ölen ve öldürülen olmadığı belirtiliyor.”

“Rus delege: Rapor sahteciliği ve kalpazanlık yapılmıştır”
"Bir diğer önemli konuda Kızılhaç belgelerinde ortaya çıkıyor. Kızılhaç’ta görevli Dr. Roeich, Osmanlı’daki Rum askerlerin tutulduğu esir kapmalarını dolaşarak bir rapor hazırlıyor. Doğu Karadeniz bölgesinde 1914 ile 1922 yılları arasında toplam 303 bin 238 Rum’un katledildiği kaleme alıyor. Raporun yayınlanması üzerine 14 Haziran 1922 tarihinde Uluslararası Kızılhaç İstanbul Bürosu Yüksek Rus Mülteciler Komisyonu Başkanı Delege G. Burnier, Kızılhaç’a bir mektup yazarak, tüm bu yazılanların Uluslararası Kızılhaç’ın tarafsızlığına gölge düşürdüğünü, delice, mantıksızca olduğunu’ ifade ederek, raporu ‘sahtecilik ve kalpazanlık’ olarak nitelendiriyor."

Haberin Devamı