Gazete Vatan Logo

Blöfü gördü, eli kazandı

Piyasa oyuncularının faizi artıracağı yönünde pozisyon almasına karşın Merkez Bankası, yılın son PPK toplantısında pas geçti. Önceliği büyümeye veren TCMB, ‘bekle ve gör’ü tercih etti. Dolar/TL’de korkulan yaşanmadı.

Blöfü gördü, eli kazandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentilerinin aksine faizlere dokunmayarak pas geçti. TCMB Aralık ayında marjinal fonlama oranını yüzde 8.50, politika faizini yüzde 8, koridorun alt bandını yüzde 7.25’te sabit tuttu.

Ekonomistler, TCMB’nin kritik kararı öncesinde ikiye bölünürken, çoğunluk faiz artışı öngörüyordu. Reuters’ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre; politika faizinde 8 katılımcı 25 baz puan, 5 katılımcı 50 baz puan artırım beklerken, 5 katılımcı sabit tutulmasını bekliyordu. Koridorun üst bandında 12 ekonomist 25 baz puanlık yükseliş tahmin ediyordu.

Kur ve petrol riski uyarısı

PPK açıklamasında küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtilerek, “Öte yandan toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlıyor. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etti” denildi.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını bildiren TCMB, şöyle devam etti: “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek.”

Reformlar büyümeyi olumlu etkileyecek

TCMB, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesinin beklendiğini belirtti. Kurul ayrıca yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdi. Açıklamada yavaşlayan iktisadi faaliyetin dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret ettiği belirtildi.

Dolar karara tepki vermedi

PPK kararının hemen öncesinde 3.5095 seviyesinde işlem gören dolar/TL faizlerin sabit tutulmasıyla 3.5440 seviyesine kadar yükseldi. Gün içinde dolar/TL 3.5167 seviyesine indi. Euro da 3.67 TL’ye kadar çıktıktan sonra 3.65 TL’ye gevşedi. Borsa İstanbul da günü yüzde 0.84 artışla 77.807 puandan kapattı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’ndan bekle-gör stratejisi

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “TCMB faaliyetteki zayıflamanın kur geçişkenliği ve artan petrol fiyatları kaynaklı enflasyonist baskıyı sınırlayacağını düşünüyor. Bu bağlamda, hangi etkinin daha baskın geleceğini görmek adına bekle-gör stratejisini benimsemiş. Kısa vadede TL cinsi varlıkların kaderini uluslararası piyasalardaki gelişmeler belirleyecek” diye konuştu.

3.60’a çıkarsa ‘Faizle devreye girerim’ mesajı

TCMB‘nin piyasa beklentilerinin aksine faiz oranlarını sabit tuttuğunu belirten Destek Yatırım Araştırma Müdür Murat Tufan, şunları söyledi:

“Piyasa oyuncularının önemli bir kısmı karar öncesi faiz artırımına gideceği yönünde bir beklentiye göre pozisyon aldığı için sabit tutma kararı sonrası TL varlıkları anlık olarak zayıfladı. TCMB, faiz kararında kurun seyrine bakarken daha çok oynaklığın arttığı noktada devreye girebileceğinin mesajını vermiş bulunuyor. Dolar/TL’de 3.60 ve üzeri artık TCMB’nin faizle müdahale edebileceği yer olarak izlenebilir.”

Haberin Devamı