Gazete Vatan Logo

BIST’in rekoru 90’dan döndü!

Borsa İstanbul tarihi zirvesine çıktı ancak...

Not artışı beklentisi ve faizlerdeki düşüşle Borsa İstanbul dün, 90.372 puanla tarihi zirvesine çıktı. Ancak bu seviyeden gelen satışlarla BIST, günü yüzde 0.34’lük kayıpla 89.459’dan kapattı.

Gösterge faizdeki düşük seyir ve not artırımı beklentisiyle yükseliş trendine girerek tarihi seviyelerine ulaşan Borsa İstanbul (BIST), 90 bin puan sınırını da aştı. Gün içinde 90.372 puanla tarihinde gördüğü en yüksek seviyeye çıkan BIST-100 Endeksi günü yüzde 0.34’lük kayıpla 89.459 puandan tamamladı.

Garanti Yatırım Analisti Alper Özdamar, “Not artırımı beklentileri devam ediyor. Ayrıca 8 Mayıs’ta PKK’nın çekilme sürecinin başlayacağı beklentisi de, bu tarihin hemen öncesinde piyasayı destekliyor” dedi ve ekledi: “Başbakan Erdoğan’ın 16 Mayıs‘ta gerçekleşecek ABD ziyareti de pozitif algı yaratan bir başka etken. Ziyaret öncesi veya sonrasında acaba S&P’den bir not artırımı gelebilir mi düşüncesi var” dedi.

Faizlerin seyri ile beklentilerden düşük gelen enflasyon verisinin de piyasadaki pozitif havayı desteklediğini belirten Özdamar, tüm olumlu havaya karşın 91.000-92.000 seviyelerinde ise endeksin artık zorlanabileceğini ifade etti.

Tekstil Menkul Değerlerler Analisti Erdem Kayli, endeksin açılışından önce yaptığı değerlendirmede, piyasanın genel yönünün olumlu olduğunu, ancak son günlerde gözlenen hızlı yükseliş sonrası bugün bir miktar soluklanma gözlenebileceğini söyledi.

Mevcut altyapı daha iyiye izin vermiyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, önceki gün gerçekleşen işlem iptallerine sebep olan aksaklıkla ilgili, “Elimizden gelenin en iyisini yaptık ama mevcut altyapı daha iyi bir performansa çok fazla cevap vermiyor. Zaten onun için bu stratejik ortaklık meselesini kadar önemsiyoruz ve gündemimizin ilk sırasına aldık” dedi.

Teknik aksaklığın dünyanın en iyi sistemi de olsa karşılaşılabilecek bir durum olduğunu söyleyen Turhan, aksaklığın sebep olduğu işlem hacminin çok büyük olmadığını ifade etti.

Yabancı Nisan’da BIST’te net satıcı oldu

Yabancı yatırımcılar, Nisan ayında Borsa İstanbul’da net satıcı oldu. Ağırlıklı olarak Turkcell hisselerinde gerçekleştirilen satışların etkisiyle yabancılar Nisan’ı 100.9 milyon dolar ile net satıcı pozisyonunda tamamladı. BİST tarafından yayınlanan verilere göre, endeksin yüzde 0.2 değer kazandığı Nisan ayında alım işlemleri 6.59 milyar dolar, satım işlemleri ise 6.69 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımcılar Nisan ayında Vakıfbank’ta net 64 milyon dolar, Sabancı Holding’de net 37 milyon dolar, Doğan Holding’te net 33.9 milyon dolar, Garanti Bankası’nda net 33.4 milyon dolar ve Halkbank’ta 31.07 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. En fazla satış net 220.5 milyon dolar ile Turkcell oldu.

Haberin Devamı