Gazete Vatan Logo

Bisküvinin parası bankalardan!

İngiliz United Biscuits’i 3.3 milyar dolara satın alan Yıldız Holding, ödemenin yüzde 90’ını banka kredisiyle gerçekleştirdi. 1.6 milyar doları kasasında kaldı.

İngiltere merkezli dünyanın 6’ncı büyük bisküvi üreticisi United Biscuits’i 3 Kasım tarihinde 3.3 milyar dolara satın alan Yıldız Holding, bu dev işlemi gerçekleştirirken parası cebinde kaldı. Satın alma işlemini 10 gün içinde tamamlayan ve parayı peşin ödeyen Yıldız Holding, finansmanın yüzde 90’ını bankalardan sağladı. Böylece United Biscuits için cebinden 330 milyon dolar çıkaran grubun satın alma için ayırdığı 1.6 milyar dolar kasasında kalmış oldu.

Yıldız Holding CFO’su Cem Karakaş, finansmanın yüzde 45’ini HSBC liderliğindeki yurt dışı bankalardan, yüzde 45’ini yurt içi bankalardan, kalan yüzde 10’luk kısmın özkaynakla temin edildiği söyledi. Yatırımın finansmanına ilişkin açıklamada bulunan Karakaş, şunları kaydetti:

Bankalar ısrarcı oldu

“Finansmanın yüzde 60’ını özkaynak, yüzde 40’ını borçlanarak sağlama hedefimiz vardı. Yüzde 45’lik kısmı HSBC liderliğindeki yurt dışı bankalar konsorsiyumu ile gerçekleştirdik. Ancak yurtiçi bankalardan da büyük ilgi geldi.

Onların arzusu doğrultusunda yurtiçi bankalardan da borçlanma yaptık. Yüzde 45 diyebileceğimiz bir kısmı da yurtiçi bankalardan finanse ettik. Yüzde 10 gibi çok küçük bir kısım için özkaynak kullanıldı... Dolayısıyla, elimizdeki nakitte pek azalma olmadı. Bu işe ayırdığımız 1.6 milyar dolar kasamızda duruyor.” Karakaş’ın verdiği bilgiye göre, holdingin yurt dışından piyasa şartlarında temin ettiği finansmanın vadesi 8 yıla kadar uzarken; yurt içinden daha kısa vadeli bir finansman sağlandı. Karakaş, içeriden sağlanan miktarın ileride re-finanse edilebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Borçlarını ödedi

United Biscuits’i borçlarıyla birlikte devraldıklarını hatırlatan Karakaş, “Şirketin 670 milyon sterlin borcu vardı. Bunu ödedik ve şirketin içine bir miktar da ilave borç koyduk. Bir bakıma borcu re-finanse ettik” diye konuştu.

Yatırımın yurt dışı finansmanında HSBC liderliğinde Rabobank, ING, Bank of America ve JP Morgan düzenleyici olarak rol alırken; yurt içinde de Yapı Kredi, Akbank, İş Bankası ve VakıfBank yer aldı.

72 fabrikayla 3’üncü büyük

Haberin Devamı

UnIted Biscuits, dünya çapında 14 fabrikası ve 1.2 milyar sterlin cirosuyla dünyanın altıncı büyük bisküvi şirketi konumunda bulunuyordu. Satın alma sonrası, Yıldız Holding’in bisküvide dünyanın en büyük üçüncü şirketi haline geldi. United Biscuits’in katılımıyla satışları 20 milyar liraya yaklaşan Yıldız Holding’in fabrika sayısı 72’ye ulaştı. Yeni verilerle holdingin dış ticaret cirosu 7.1 milyar liraya, yurtdışı fabrika sayısı 25’e çıktı. Böylece Yıldız Holding’in yıllık gıda satışlarının yarısına yakını yurtdışındaki faaliyetlerinden oluşacak.