Gazete Vatan Logo

Biri ‘çuval’ladı diğeri parayı vurdu!

Başına çuval geçirilen Türk askerlere tercümanlığı onlar yapmıştı. 'Hain damgası yedik' diyerek ABD'ye sığındılar. Peki 11 yılda hayatları nasıl değişti? VATAN araştırdı...

2003'te ABD ordusunun Kerkük'te 11 Türk askerinin başına çuval geçirmesi, Türk-Amerikan ilişkilerinde yıllar sürecek bir yara açmıştı. Türk Özel Tim askerlerinin sorgusu sırasında Irak'ta ABD ordusu adına tercümanlık yapan Titan şirketinin çalışanları Savaş Dalkılıç (55) ve Tuncay Çelik'in (52) de tüm hayatı bu olaydan sonra değişti. İkili, 'Hayatımız tehlikede. Bizi vatan haini olarak görüyorlar' diyerek ABD'ye sığındı. İltica başvuruları 3.5 ay içinde kabul edildi. İlk iş olarak kendilerini Irak'ta izinsiz çalıştıran Titan'ı dava ettiler. Yüklü bir tazminat kazandılar. Bu parayla San Diego kentinde kendilerine yeni bir hayat kurdular. Dalkılıç ve Çelik, Talya isimli bir şirketle ticarete atıldı. Ardından San Diego'da çok popüler hale gelen HotDogs@428 isimli bir sosisli sandviç dükkanı açtı. Ancak ikilinin arasına kara kedi girdi. 2012'nin sonunda dükkanı satıp 80 bin doları paylaşarak yollarını ayırdılar.

Dalkilich oldu, aldı yürüdü

Bir zamanlar kader birliği yapan ikiliden Savaş Dalkılıç, Talya yerine Tayga International isimli yeni bir şirket kurdu. Çin'den ufak tefek malzemeler getirip satmaya başladı. Tayga'nın sattığı 'kırılmaz kalem' çok tuttu. Dalkılıç zaman içinde işi büyüttü, güvenlik güçleri için özel fenerler (Tactical flashlight) satmaya başladı. ABD'nin dört bir yanındaki silah fuarlarına katıldı. Birçok eyalette temsilcilik açtı. Dalkılıç'ın CEO'luğunu yaptığı Tayga, yılda 750 bin dolar ciro yapan bir şirket haline geldi. Dalkılıç aynı zamanda yine San Diego'da Vitamin Cafe adında yeni bir dükkan açtı. Adını da Savash Dalkilich olarak değiştirdi.

Haberin Devamı

Çelik kumarda kaybetti battı

Çelik için işler hiç de iyi gitmedi. Hot Dog dükkanı satışından aldığı 39 bin 669 dolar borçlarını kapatmaya bile yetmedi. Türk tercüman, şansını kumarda denedi. Las Vegas casinolarında 3 bin dolar kaybettikten 3 ay sonra California'da kişisel iflas başvurusunda bulundu. Kiralık evindeki 1500 dolarlık eşya, 200 dolarlık yüzük ve saatine haciz geldi. 223 bin dolar borçla battı. Mahkeme Türk tercümana borçları gelecekte ödenmek üzere 'yeni başlangıç' hakkı verdi. Eşinden boşandı. Hayatına güney California'da devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Keşke Türkiye'de olsaydım’

Savaş Dalkılıç Hürriyet gazetesine verdiği röportajda şöyle konuşmuştu: "Ben herhangi bir suç işlemiş değilim. Yanlış bir şey yapmış değilim. Olay yanlış aktarıldı. Ben Türk’üm. Türk doğdum ve Türkiye’ye karşı hiçbir zaman yanlış bir şey ne düşündük ne yaptık. Vatanımı seviyorum. Bunun dışında insanların farklı bir şey düşünmesi beni rahatsız eder, etti. Vatan için, Türkiye için canımı her zaman veririm. Keşke gitmez olaydım. Bu işler de hiç olmasaydı. Türkiye’de olsaydım şu anda..."