Gazete Vatan Logo

Bireysel emeklilik borsayı geçecek

Garanti Emeklilik Genel Müdürü, bireysel emeklilik katılımcı sayısının 2006'da 1.3 milyon kişiyle İMKB'deki 1.1 milyon yatırımcıyı geçeceğini söyledi

Kasım 2003'te yürürlüğe giren bireysel emeklilik sistemi (BES) son dönemin en tartışmalı konusu sosyal güvenlikte sessiz sedasız bir devrime imza atü. Tahminlerin ötesinde performans gösteren özel emeklilikte katılımcı sayısı 650 bini aşarken, önümüzdeki döneme ilişkin hedefler de büyüdü. Sektörün büyük oyuncularından Garanti Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Erhan Adalı, şu ana kadar beklenenin de üzerinde ilgi gören sistemin, 2006'da çok daha iyi bir yıl geçireceğini belirtiyor. Adah'ya göre BES'teki katılımcı sayısı, önümüzdeki yıl ikiye katlanarak 1.3 milyon kişiye yaklaşacak. Böylece BES'e katılanların sayısı, uzun vadeli tasarruf aracı olarak gösterilen İMKB'deki 1.1 milyon olan yatırıma kitlesinin bile üzerine çıkacak.

Bilinçli olanın tercihi
BES'teki hızlı büyümede geleceği düşünüp erken davranan bilinçli kesimin büyük bir payı olduğunu kaydeden Erhan Adak, "Örneğin bugün emekli olup ayda 700 milyon lira alan kişi, 10 yıl sonra bugünün parasıyla 300 milyon lira alabilecek" dedi. Gelecekte belli bir hayat seviyesini korumak isteyenlerin bireysel emekliliğe geçtiğini belirten Adalı, şöyle devam etti: "650 bin katılımcıya ulaşmamızın nedeni de bu. Sisteme ne kadar çok yatırırsan o kadar çok kazanacaksın. Gelecekteki yaşam standardın da ona göre şekillenecek."

Vergi avantajı sağlayacak
Erhan Adalı, 2006'da sisteme vergi avantajı getirileceğinin hatırlatarak, "Diğer yatırım araçlarından yüzde 15 stopaj kesilirken, bireysel emeklilik muaf tutulacak. Bu nedenle yılda 50 bin doları, kenara koyacak parası olan müşteri de parayı bize getirmeye başladı" diye konuştu.

Mortgage tahvilleri çıkınca yatırım yapabiliriz
Erhan Adalı, tasarruflardaki vade uzatımında emeklilik fonlarının çok önemli etkisi olduğunu kaydetti. Adalı, "Türkiye'deki yatırım fonlarının tasarruf vadesi 150-160 gün civarında. Emeklilik fonlarınınki ise 450 gün. Bu kamunun da uzun vadeli borçlanmasını sağlıyor. Emeklilik şirketleri Hazine'nin sattığı 5 yıl vadeli kağıtlardan alıyor. Ayrıca bizde toplanan fonlardan hisse senedi piyasası da yararlanıyor" dedi. Adalı, önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek mortgage sisteminde finansman kuruluşlarının fonlama için tahvil çıkartacağını kaydetti. Bu fonların ikincil piyasanın iyi olması durumunda yatırım yapabileceklerini vurgulayan Adalı, "Konut sektörüne de uzun vadeli fon sağlamada önemli bir enstrüman olacağız" dedi.

Haberin Devamı